Jako takový musí být pevný a odolný. V armádě nachází mnohé upotřebení. Jistící, upevňovací a podobně. Stále se vyrábí s odkazem na technickou normu MIL-C-5040H.

Paracord se vyrábí v různých tloušťkách a pevnostech. Nejznámější a také nejpoužívanější je 4mm lanko které je označováno jako paracord 550. Těch 550 značí nosnost v librách, tedy 550 lbs = 250kg.

Skládá se z venkovního opletu, který je složen z 36 pramenů a vnitřního jádra ze sedmi dvojitých lanek.

Paracord je velmi odolný, proti povětrnostním vlivům, proti UV záření a podobně. Používá se na různé upevňovací práce, ale také na výrobu doplňků a ozdob. Nejčastější jsou survival náramky, oplety lahví, opasky, praky a podobně.

Proto se dělají i různé barevné provedení.

Prodává se jak v metráži, ale jen omezené barvy anebo většinou v balíku 30 metrů.

Já používám i jeho menší, tenčí a lehčí variantu paracord 275. Označení 275 je jasné unese 275 liber což je cca 125 kg. Na celkovém balíku třiceti metrů tak díky micro paracordu ušetříte 100 g.

Microparacord se skládá z venkovního opletu a vnitřních čtyř lanek.

Na přivázání přístřešku to bohatě stačí.

Paracord mám rád. Má velké využití. Málokdo si uvědomí, že pokud se paracord rozebere na jednotlivé části, tak se s ním dá dělat víc věcí. Vnitřní vlákna jsou tenká, ale pevná. Můžete je použít na upletení sítě na ryby nebo ptáky. Přivázat s nimi přístřešek nebo i rybařit a použít lanko místo rybářského vlasce. Venkovní oplet se dá použít k přivázání výstroje a v nejhorším se dá ještě rozebrat na prameny a použít na opravu oblečení místo nitě.

Fantazii se meze nekladou.

Někde jsem viděl i testy, kolik paracord vydrží při zátěži. On sice hodně unese, ale většinou se přetrhl v nějaké překlesané části anebo v uzlu. Na to si dávejte pozor a nezapomínejte na bezpečnost. To, že píšou 250 kg, neznamená, že na něm můžete slaňovat mrakodrap. Jako pojistná šňůra v nouzi ano, ale raději dvojitě.

Také se dá použít jako tětiva luku při rozdělávání ohně.

Jak už jsem psal na začátku, těch druhů je spousty. Zajímavá je tzv. glowcord, který v noci svítí.

Další je třeba firecord, který má jedno z vnitřních vláken hořlavé a jde zapálit firesteelem a pomůže při nouzovém rozdělání ohně.

Fish and fire cord jak už název napovídá, obsahuje jak hořlavé vlákno, tak i rybářský vlasec. To už je dost nemyslíte 🙂 ale viděl jsem i s ocelovým lankem uvnitř, ale pouze na obrázku. Naživo jen tyhle druhy co jsem uvedl. V praxi se stejně nejvíc využívá klasika a micro.

 

Věřím, že tenhle článek udělá jasno, co že ten paracord je. 

Dejte si pozor na no name kopie z Číny. Jsou odlišné a mají poloviční pevnost. 

Paracord na eshopu ZDE ! 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

3 komentářů

  1. V dnešní době se v různých obchodech a eshopech objevily stovky rádoby paracordů , ale s původním názvem a funkcí nemají nic společného .Za paracord je vydávána šňůra bez jádra a když má jádro tak slaboučké ,že nic nevydrží . Jde o módní hit a tudíž obchodníci i rádobyobchodníci ucítili šanci . Spolehnutí je pouze na osvědčené výrobce v ČR , kteří garantují deklarovanou pevnost /odolnost proti UV, ,nenasákavost , extrémní pevnost atd/ ale dodávají tyto šňůry pod jinými názvy než paracord. Doporučuji proto všem zájemcům o kvalitní šňůry ,hledat na netu nejdříve výrobce pletených a stáčených lan a tito mají buď své eshopy nebo prodejny.

  2. […] Koukli jsme na instruktážní video a vyrazili na suchou trávu. Luků máme ve sklepě několik už pěkné starých z táborů, ale na tohle stačí. Jako tětivu jsme použili paracord. […]

Zanechat komentář