Duše z kola je pro člověka, který nemá moc vybavení a potřebuje se dostat z obtížné situace jako dar z nebes. Kupodivu se dá tahle věc najít díky cyklistům na cestách a stezkách, ale také u potoků a řek, kam je spláchne silný déšť.

Taková duše z kola se dá použít na více způsobů. 

Například jako škrtidlo při krvácení. Na přivázání dlahy, utažení bolavého kotníku nebo kolene. Opravu oblečení, obuvi a další výstroje. Na výrobu pastí a zbraní pro lov v nouzové situaci. Různé tlučky, oka, jako guma praku nebo tětiva luku. 

Také může sloužit jako vodotěsná schránka, když se na obou koncích udělá uzel. 

Můžete duši nastřihat na dlouhé pásy a uplést si pružný provaz, nebo na malé gumičky, kterým leccos upevníte nebo přichytíte.

Duše je i zdroj materiálu pro různá těsnění na lahve nebo vařiče, pro utěsnění svítilny a podobně. Dá se natáhnout na mobil, foťák, kameru nebo dalekohled, a tím je ochránit před poškozením.

Těch způsobů využití je spousty. 

Pokud si kus duše natáhnete na ručku nože nebo sekery, máte tak dokonalou protiskluzovou vrstvu. Zároveň si nosíte kus duše na další použití.

Dnes se však budeme bavit o využití duše jako podpalovače při rozdělávání ohně.

To je stará věc, duše z kola slušně hoří a dá se zapálit zapalovačem nebo sirkou.

Pokud jí však chcete zapálit firesteelem, musíte si tu duši malinko upravit.

Nejlepší je si uříznout malý proužek cca 5 cm a nařezat ho na dlouhé jemné proužky. Čím jemnější, tím lepší. A pak jen hodit jiskru. No není to tak jednoduché.

Chce to opatrně škrábat hoblinky z firesteelu tak, aby zapadly do nařezané gumy a pak teprve hodit jiskru. Ty hoblinky pak začnou žhnout a duše rychle chytí. Takový proužek dokáže hořet až dvě minuty. Vím, není to moc ekologické, ale v nouzi se to hodí.

Zkuste se zamyslet, a když tak hoďte do komentáře svůj postřeh, nebo nápad na využití duše z kola.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář