Né, teď vážně. Budeme se bavit o impregnaci plátna. V mém případě se bude jednat o impregnaci kabátu Smock NO. 1 od firmy Fjällräven, který je vyrobený ze směsového materiálu 65% polyesteru a 35% známého pod označením G1000. Tenhle materiál mám osvědčený z kalhot a na Smocku už ho taky nějaký ten pátek mám. U kalhot moc impregnaci neřeším, ale u kabátu ano. U Smocku NO. 1 jsem si stěžoval na malou odolnost proti dešti. Po několikerém navoskování voskem Fjällräven se odolnost proti dešti zlepšila, ale stále to nebylo ono. Vosk se hůř nanáší a musel jsem třeba třikrát voskování opakovat, abych dostal ten správný výsledek.

 

Zkusil jsem tedy jinou impregnaci a to konkrétně impregnaci na plátno od Festovní věci (FV) – Tomáš Kabara.

Byl jsem si vědom, že bunda změní barvu a celkově vzhled. Chtěl jsem, aby Smock splňoval i tu poslední věc a tou je jistá odolnost proti vlhkosti.

Vzhledem k velikosti Smocku jsem zvolil 200 g balení a udělal jsem dobře. V návodu se píše, že můžu impregnaci nanášet buďto v pevném nebo rozpuštěném stavu. Vzal jsem latexové rukavice a po chvilce jsem zjistil, že tohle nebude to pravé ořechové. Impregnace plátna od FV je dost mazlavá, není to pevná kostka jako vosk od Fjällräven.

 

Proto jsem zvolil variantu druhou. Impregnaci jsem rozpustil ve vodní lázni v plechovém hrnku. Teď malý tip. Impregnace je ve voskované krabičce a pak v papírovém válečku. Pro lepší manipulaci a rozpouštění by bylo fajn mít tuhle impregnaci v plechové krabičce.

Zpět k práci. Rozpuštěnou impregnaci jsem se rozhodl nanášet natíráním štětcem. Bohužel jsem našel v nářadí jen široký štětec asi 2,5 palce. To je dost. Ale zase jsem nemusel štětec tolikrát namáčet. Pracovat musíte rychle. Impregnace v hrnku rychle tuhne. Je lepší jí nechat stále ponořenou ve vodní lázni. Fofrovat musíte i při nanášení na látku. Poprvé jsem na látku nanesl vrstvu impregnace a pak jsem jí fénoval, aby se impregnace vsákla. Pak jsem přišel na zlepšovák a to ten, že jsem látku nahřál fénem a pak na nahřátou látku nanášel impregnaci a rovnou fénoval. Bylo to efektivnější. Budu muset pořídit horkovzdušnou pistoli, protože fén po přibližně pěti minutách provozu na plné obrátky cvaknul a nefungoval. Po schladnutí tepelné pojistky zase fungoval dál☺

Pokud budete dělat větší plochy a často, tak se horkovzdušná pistole vyplatí.

Po naimpregnování je cítit větší váha Smocku. A tady se dostáváme k tomu prknu. Kabát stojí sám o sobě. Vzal jsem záda, kapuci a ramena opravdu poctivě. Tahle impregnace je proti vosku Fjällräven taková mazlavější a hutnější. Zdá se mi, že se naimpregnovaný materiál tolik neláme jako po klasickém vosku a póry jsou zalepenější.

Vzhled se změnil pořádně. Vše co je naimpregnované, je tvrdé, tmavé a jakoby lesklé. Rozhodně se změní voděodolnost, ale také prodyšnost. S tím jsem počítal. Hodil jsem Smock na zem a lil na něj kropáčem vodu. Voda při nárazu na naimpregnovanou tkaninu narážela jako na plechovou střechu a odskakovala ven. Někde jsem udělal louže a ani po dvou hodinách, co jsem to tak nechal, se nic nevsáklo dovnitř. Vlastně ani nemohlo, ty záda jsou jeden kus echt voskovaného plátna.

Smock NO. 1 budu nosit až do jara. Nic jiného v zimě nenosím. Loni jsem ho měl naimpregnovaný voskem Fjällräven a letos to bude jen impregnací na plátno od FV. Na jaře bude druhé pokračování recenze spolu s poznatky z dlouhodobého používání. 

Tohle berte jako první část recenze. 

Koupit impregnace můžete zde !

Tak za 5 měsíců ahoj. Kraken 

Sdílet

2 komentářů

  1. Proč jsi dělal jen záda, kde máš většinou batoh a rukávy, na které ti prší, jsi nechal bez?

    • Protože záda nejsou dvojitá a zbytek ano. delal jsem rameno a záda protože jsem tam měl s voděodolností problém a tenhle smock nosím v 90% bez batohu.

Zanechat komentář