Pokud je nůž schovaný v pouzdru, tak je celkem nenápadný, ale po vyndání budí pozornost. A to zaslouženě. Svým tvarem je dost podobný noži DAFY od Milana Pokorného, který jsem testoval před nějakým časem a psal jsem o něm zde.

Nůž Korps je vyrobený z materiálu D2 a zakalený na 60 hrc. Celková délka 275 mm a délka čepele 145 mm váha nože je 458 g s pouzdrem a samotný nůž jen 338 g. Čepel je z D2 s povlakem DLC proti poškrábání a má tloušťku 4,8 mm.

Pouzdro z kydexu s dutými nýty, Tek-Lokem a sníženým závěsem.

Rukojeť je z tvrdého materiálu TEXTIT, úprava obsidián-vykousaná, pískovaná, nerez šrouby, průvlak na šňůru. V horní části čepele, tedy na hřbetu je na několika místech zdrsnění zabraňující uklouznutí prstu nebo ruky. Tak tolik běžný popis nože.

Tuhle kudlu jsem si před časem vyhlídnul na výstavě nožů. Slovo dalo slovo a tak jsem jednoho dne rozbalil balíček s nožem na test.

Jako obvykle jsem se s nožem pár dní mazlil a pak jsem ho začal zapojovat do běžných prací. Je to kus železa, ale i v něžných činnostech, jako je krájení cibule, klobás a masa nijak nezaostával. Má plochý výbrus a na ostří je fazeta s celkem velkým úhlem a díky tomu je nůž dost řezivý.

DLC povrch je speciální úprava, která zvyšuje odolnost proti poškrábání, zmenšuje tření a také omezuje lepení materiálu na čepel.

Stopy po křesání

Textit na ručce je vykousávaný a dělá dojem jako by ručka byla z obsidiánu, který má při štípání stejné plošky. Tato úprava je nejen vizuálně zajímavá, ale má i praktický smysl. Vytváří to protiskluzovou vrstvu a je jedno zda máte rukavice nebo ne. Prostě tahle ručka neklouže. Moc dobře se drží, její tvar je fajn. Na konci je čepel delší a je tam opět zdrsnění proti sklouznutí prstu. Dvě dírky slouží pro paracord jako pojistná šňůra při sekání dřeva. Vše je hezky zpracované a nikde nic nepřekáží, až na konci ručky. Tzv. na prdelce by to chtělo udělat větší rádius čepele. V určitých činnostech jako je sekání a bodání to tlačí. Stačilo by pár milimetrů ubrat a bylo by to perfektní.

Textit na ručce je odolný

Ručka je stažená nerezovými šrouby a pevně drží tam, kde má.

Na začátku ostří vidíte malý choil, který neslouží jako vybrání pro prst, ale plní spíš pomocnou funkci při broušení. Bez problémů tak můžete nabrousit nůž až do konce.

Ohledně broušení. Když nůž přišel, tak byl jedovatý a holil. Krásně se zakusoval do dřeva a jemné práce jako vyřezávání nebo dělání chlupatého dřívka šlo jako po másle. Půl roku s nožem řežu, sekám a podobně. Do dřeva jde stále dobře, jen papír už neřízne a neholí. Na vše ostatní stačí bohatě. Tepelné zpracování je tedy na skvělé úrovni.

Když se řekne D2 a 60 hrc tak některým lidem vstávají vlasy hrůzou při pomyšlení na následné broušení nože. No není to snadné, ale zase máte pak delší dobu klid. Mám D2 rád, drží ostří perfektně, pokud je dobře zakalený.

Křesání je hračka, díky ostrému hřbetu

Čepel je dost silná na bojový nůž, ale špička je dost tenká. Tady jsem se trochu bál. Při bodání jsem někdy trnul, kdy to rupne. Nestalo se tak. Je speciálně tvarovaná a dobře proniká do materiálu. Bodal jsem jak do měkkého, tak i do tvrdého dřeva a následně páčil do stran. Špička vše ustála bez problémů. Také jsem s nožem házel, ale díky nešikovnosti a zimě šel každý druhý hod na plochu. Na noži nejsou žádné stopy a na ručce je pár odřenin. Ty nejsou moc hluboké. Doma při čištění a odstraňování nečistot houbičkou jsem zjistil, že se škrábance na textitu jakoby vyhlazují. Takže v pohodě. Materiály jsou opravdu odolné. To je u bojového nože fajn. Není čas se starat o kudlu, je to pracovní nástroj a ten musí makat.

Horní hrana čepele je ostrá a dá se s ní škrtat o firesteel. Hází slušné jiskry a není problém zapálit oheň třeba jen jednou rukou. Trošku je v tomto místo odřený DLC povlak, ale je to skoro malinko, možná to na fotce ani neuvidíte.

Zdrsnění na hřbetu

O ostří už jsem se zmiňoval. Sekal jsem sukaté a zmrzlé dřevo a nikde není nic vyštípnutého. Opravdu dobře zpracované.

Plochý výbrus je dobrý, dokonce ani cibuli nebo jablko nerozlamuje a to má ve hřbetu 4,8 mm.

Při sekání je znát, že je čepel krátká a nůž je lehký. Lehký jen v uvozovkách. Není to sekáč a nějaké menší kousky s tím zvládnete. Postavit přístřešek, zamaskovat postavení a udělat dřevo na oheň zvládne. Ale do závodu sekáčů bych se nepouštěl. Nejvíc váhy je na zadku a to je také dáno použitým materiálem Textitem, což je vlastně tkanina zalitá v pryskyřici. A ta je těžká.

Při štípání DLC povrch klouže do dřeva ukázkově. Pár špalíků jsem naštípal a šlo to dobře. Také jsem zabouchal nůž do špalku. Vyndaval jsem ho tak, že jsem opětovně mlátil klackem do ručky z jedné nebo druhé strany. Nikde žádné poškození.

 

Házení s nožem

Nůž je opravdu bytelný.

Pouzdro je napasované přesně na tento nůž a při doražení uslyšíte klapnutí kydexu. Tam nůž pevně drží a není snad možné, aby vypadnul. Z kydexu je také udělaný snížený závěs a na něm je Tek-Lok. Díky kterému můžete nůž sundavat z opasku, aniž by se musel opasek odepínat.

Již zmiňovaný snížený závěs je k pouzdru přichycený na dva šrouby. Sice to drží, ale dovedu si představit situaci, kdy by se to mohlo vylomit. Uvítal bych pro klid duše přichycení minimálně na třech místech. Bylo by to lepší.

Odtoková dírka na nečistoty

Nastavitelný Tek-Lok

Stupačka

Jinak je pouzdro i nůž skvěle zpracované, vše začištěné no paráda.

Čisté linie a hezké zpracování. Za to dávám palec na horu. Nůž se mi moc líbí a zvažuju, že si ho pořídím.

Ani v kuchyni se neztratí

Zabiják klobás

Pokud Vás kudla zaujala, mrkněte na stránky výrobce. Má tam i jiné modely. Tenhle konkrétní kus koupíte za 5800 Kč včetně pouzdra a to si myslím, že je dobrá cena. 

http://www.nozehrbek.cz/noze-na-prodej/pevne-noze

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. Moc díky za vyzkoušení mého nože. Jen doplním, že mým úmyslem nebylo udělat v prvé řadě bojový nůž, ale hodně odolný nůž do přírody a to se mi snad povedlo :o) . Ten prodloužený závěs je z ABS, což je hodně odolný materiál na lom a kroucení. Chtěl jsem aby nebyl neohebný a nepřekážel při sezení,
    Ještě jednou díky. Ivo Hrbek

Zanechat komentář