První zateplovací vložku do ponča jsem si koupil v roce 1993 a byla z americké armády. Pár let jsem ji používal jako deku nebo lehký spacák a říkal jsem si, že by to chtělo otvor na hlavu a zipy po obvodu. A pak po několika letech na tuhle myšlenku, ale dotaženou do detailu narazím na stánku polského Helikonu.

Swagman Roll Poncho, a copa tuto je? ☺ Je to vložka do ponča, která se dá nosit samostatně, nebo se dá vepnout do ponča, nejlépe toho od Helikonu, protože má stejný rozměr. Dále slouží jako prodloužený kabát, letní spacák, deka anebo zateplení pod hamaku.

Víc multifunkční už to snad být nemůže. Tak pěkně popořadě.

Deka:

Když rozepnu zip a rozložím Swagmana na zem, získám deku o velikosti 205 x 150 cm.

To je slušné. Z vnitřní strany je materiál příjemný a tenký. Z venkovní strany je silnější a má DWR úpravu „Dupont Teflon® – DWR, která je voděodolná. Můžete tedy deku položit na zem a chvilku jste chráněni před vlhkostí odspodu. Můžete se do deky klasicky zabalit, když bude chlad, ale Swagman toho umí víc.

Vložka do ponča:

Vezmete pončo stejné velikosti jako je Swagman, nejlépe pončo Helikon. Kapuci prostrčíte otvorem pro kapuci a v rozích ponča jsou otvory, kterými protáhnete olivky na Swagmanu a je to. Máte nepromokavou vrstvu a dokonce zateplenou.

Pokud neprší a nepotřebujete se chránit před deštěm, ale pouze před chladem, tak stačí samotná vložka.

 

Swagman pončo a kabát:

Tohle umí málokterá deka. Hodíte si pončo přes hlavu a už Vás chrání proti prochladnutí.

Pokud chcete, můžete přední díl spojit za zády přezkou a stáhnout dle obvodu pasu pružnou gumou. To samé pak uděláte v přední části, jak snadné. Swagman se pěkně omotá kolem těla, je dost dlouhý až pod zadek, a takhle se s ním dá celý den chodit.

Okamžitě cítíte teplo, které vám nekrade vítr. Skvělá je stahovací kapuce. A také přední kapsa na drobnosti a dokonce poutko třeba na nožík. Ruce máte volné a můžete dělat všechny možné činnosti. Paráda.

Už dlouho jsem neviděl tak promakaný produkt. Je vidět, že Helikon poslouchá, co mu radí polští bushcrafteři.

 

Spacák a zateplení pod hamaku:

Po obvodu je zip a to dokonce YKK. Pokud ho zapnete, získáte spacák o velikosti 75 x 205 cm. V horní části se dá vstup do spacáku stáhnout pružným lankem a olivkou. Kapuce se zabalí a pojistí suchým zipem, aby vám netáhlo dovnitř. Náplň je 67g/m2, izolace Climashield® Apex, gramáží odpovídá náplni letního spacáku.

Také se dá použít jako zateplení hamaky. To jsem nezkoušel, nepoužívám hamaku.

Přední kapsa slouží i jako přepravní pouzdro, ale pokud máte nějaký vak se stahováním, tak získáte ještě menší balíček. Každopádně v batohu může být.

Můžete na něm sedět na pařezu nebo na skále místo polštářku. Použít, když je chladno a pak pokud Swagmana vložíte do běžného spacáku, zlepšíte jeho vlastnosti. Nějaký lehký vítr zvládne, ale není neprofouknutelný. Stejně tak zvládne lehké mrholení, ale do deště to není. V kombinaci s pončem máte super multifunkční věc do batohu. Další výhoda je, že velice rychle schne.

Za mě super kus vybavení. Při pár krizovkách jsem do něj zabalil děti, když se do nich pustila zima. A při nedávném přechodu Brdských planin zachránil i přítelkyni, které tedy sahal až pod kolena, ale byla skvěle krytá a Swagmana si pochvalovala.

Doporučuju zastavit se na některé prodejně a nechat si tenhle kousek ukázat.

I doma jako TV deka poslouží 🙂

Já ho můžu s čistým svědomím doporučit. Sice mám svého favorita Jerven Hunter, ale ten je dražší, těžší. Swagman je v batohu jako rezerva, co kdyby se něco stalo. Těch 700 g už donesu.

Koupit Swagman poncho ZDE!

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

2 komentářů

  1. Kúpil som swangmana minulý rok vo farbe adaptive green. Nosil som ho na ryby. Je super, keď ťahá chlad od vody. Chráni celé telo od kolien hore. A pritom sa dá v ňom pekne pohybovať. Používam ho vo forme kabáta, keď sa ochladí. Jednoducho ho dám na seba na to, čo mám práve oblečené. V noci som doňho vošiel celý bez topánok a použil ho ako spacák. Naozaj je to super vychytávka aj keď trochu drahšia. Určite by fungoval dobre aj ako vložka do spacáka alebo jeho vrchný obal.

Zanechat komentář