O Swagmanu a Jervenu jsem psal již dříve. Mrkněte zde. 

Jerven Hunter 60g/m2 Primaloft – bivak, plachta, poncho a spacák v jednom

Začnu ale popořádku. 

US vložka do ponča. Ta moje je v maskování woodland a je asi tak 20 až 25 let stará. Tedy v mém užívání, já jí sehnal za cca 300 Kč v armyshopu a dnes se cena za novou pohybuje kolem 900 Kč.

Rozměr je 210 x 150 cm, váha 800 g a je vyrobena z polyesteru.  Dá se zabalit do malého balíčku velikosti letního spacáku, na fotce je v obalu od spacáku Carinthia Defence 1. v levo nahoře.

Vrchní materiál je tenký a má strukturu jako padáková látka, ze které se šijí vrchlíky padáků.

Uvnitř je duté vlákno. Obvod je lemovaný a v rozích jsou šňůrky.

Ty slouží pro vyvázání vložky do US ponča. Jako nápad dobrý, ale mohlo to být dotažené. Vložka se dá vepnout do ponča a může sloužit jako spacák, problém je v tom, že i když pončo sepnete, tak jsou tam místa, kudy uniká teplo.

Chtělo by to po obvodu zip. To jsem také udělal, a nějaký čas jsem takto upravenou vložku používal. Chtěl jsem ještě do prostřed vložky udělat otvor, kudy bych prostrčil hlavu a mohl vložku používat jako klasické pončo. K tomu jsem se nakonec nedostal. 

Před nějakým časem jsem si vzal do testu lehoučkou deku od Snugpaku.

Jungle blanket je lehká deka s antibakteriální vrstvou. Dá se použít jako klasická deka na přikrytí, můžete se do ní zabalit, přikrýt v hamace a podobně. Rozměr je 162 x 193 cm, váha 700 g a materiál Paratex Antibacterial se zateplením Travelsoft. 

Na první pohled je deka fajn, hřeje, je skladná a má i kompresní obal. Jenže po obvodu nenajdete ani zip, ani šňůrky na vyvázání a ani otvor pro hlavu, aby se dala nosit jako pončo.

Tohle mi trochu chybělo, Když se do deky zabalím tak je mi teplo, ale pokud s ní chci vařit, tak bych potřeboval ještě dvě ruce. Takže jsem zkusil udělat uprostřed otvor jako má pončo a hned to bylo jinde.

Chybí tomu ale kapuce. Není to ideální řešení, jako deka to funguje, ale jsou vymakanější systémy. I přesto je tato deka velice oblíbená díky váze, ceně a izolaci a také velmi dobře schne. Cena cca 700 Kč.

Všechny poznatky však zužitkoval polský Helikon ve své vložce Swagman Roll. Jako by mi četli myšlenky ☺

Je to vlastně vložka do ponča. Kam se dá vepnout pomocí olivek.

Má po obvodu zip a tím z toho uděláte letní spacák a dokonce se dá u vchodu stáhnout gumičkami. Dá se nosit klasicky jako pončo jak samostatně tak i jako vepnutá vložka do ponča. Značka ideál ☺

Má i hrudní kapsu, do které se dá v pohodě zabalit. Možná by mu slušel obal s kompresákem, ale to už jsem velkej hnidopich. Za mě zcela originální a promyšlené řešení. 

Samostatnou recenzi najdete zde.

Helikon-tex Swagman Roll Poncho 

Swagman se dá použít i jako deka nebo zateplení pod hamaku. Rozměry má 205 x 150 cm, váha 712 g a materiály Nylon, izolace Climashied Apex 67g/m2, zipy YKK a povrchová voděodolná úprava Dupont Teflon DWR. 

I s pončem pak váží 1162 g.

Cena je 2700 Kč za Swagmana a 690 Kč za pončo.

Jako poslední a asi nejvíc vymakaný kousek vybavení je Jerven Hunter. Jeho cena je však dost vysoká cca 8000 Kč, Swagman  vychází cenově líp. I když musíme brát v potaz, že Jerven je větší a vejdete se do něj i s velkým batohem nebo taktickou vestou.

To si však musí každý rozmyslet, zda danou věc využije. 

Rozměry zapnutého Hunteru jsou 102 x 220 cm a rozepnutého 204 x 220 cm, izolace 60g/m2 Primaloft. I s kompresním obalem, vlajkou a návleky na ruce váží 1500 g. 

Balíček je pro srovnání položen vedle plechovky Prazdroje 500 ml.

V Jervenu máte dost místa i na vybavení a to když ho máte na sobě, tak i když v něm budete spát, nebo pozorovat. Psal jsem o něm zde.

Jerven Hunter 60g/m2 Primaloft – bivak, plachta, poncho a spacák v jednom

Každý kus vybavení si najde své příznivce i odpůrce. Swagman je v batohu často jako záloha jak pro mě, tak pro děti nebo přítelkyni, když chodíme ven. Častokrát nám zachránila zdraví.

Jerven Hunter pak beru jako nekompromisní kus vybavení. Ano je drahý, ale bohatě to kompenzuje svým všestranným použitím. Pár zimních nocí jsem v něm spal spolu s letním spacákem a musím říct, že je fajn mít tenhle kousek u sebe. 

US vložka do ponča je zase v autě v kufru zabalená pro všechny případy. 

Do článku jsem zařadil jak plusy a mínusy tak i rozměry a možnosti použití. Je na každém, jaký názor si na tohle vybavení udělá. Ani jeden kousek není vhodný k ohni, ale když budete vařit na vařiči, tak není problém. Zajímají mne Vaše názory z používání těchto nebo podobných dek. Nebojte se je napsat do komentářů. 

Jerven, Snugpak i Swagmana můžete zakoupit na našem e-shopu zde.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. Já si U. S. vložku do ponča sešil, takže je z toho pytel a používám ji nejčastěji jako vložku do spacáku v zimě. Dá se použít i jako letní spacák. Překvapila mne ta deka od Snugpaku. Tu jsem neznal. Roky má jejich Jungle bag. To je, zdá se podle fotek v podstatě to samé, jenže je to klasický dekáč. Takže to má zip a stahovací šňůru u krku. dá se to rozepnout jako deka, nebo použít jako letní spacák, nebo vložka do spacáku. Má to i sbalitelnou moskytiéru u vchodu. cca. do sedmi stupňů nad nulou je to bezva.

Zanechat komentář