Když P500 přišla, musel jsem znova zajásat nad tím, že se konečně v Čechách zrodila firma, která může dobýt svět. Jedna taková v Čechách je, firma Mikov. Ale všichni víme, jak to s Mikovem je. A přitom by stačilo tak málo. Své by o tom mohl vyprávět Ondra Němec, který pro Mikov pár nožů navrhnul.

Ale dost. ANV Knives je jiná firma a Ondra Němec zde dokazuje, že nápadů má spousty.

Acta Non Verba heslo ANV knives 🙂

Na prodejnách máme všechny jejich nože a ani P500 není výjimkou.

Je to macek.

Činy, né slova.

Většinou si na recenze a testy nechávám delší čas, ale díky náhodě – polomům jsem si práce s P500 užil až, až. Normální člověk vezme motorovou pilu nebo sekeru. Ale já to prostě musím dělat nožem.

Nelekne se ani většího průměru.

Z pouzdra jde lehce vytáhnout.

Je to bomba 🙂

Tak napřed lehké představení

P500 je momentálně největší nabízený model ANV Knives.

S celkovou délkou 330 mm a délkou čepele 180 mm se řadí mezi větší nože. Váha nože je 379 g. Pokud se budeme bavit o sekáči, tak P500 chybí 100-150 mm na délku a tak 200-300 g na váze. Na druhou stranu, díky plochému designu nepřekáží u pasu a není neohrabaný.

Materiál čepele je Sleipner, který je odolný a zaručuje dlouhou výdrž ostří.

Čepel je kalena na 58 Hrc a bude potřeba dát broušení trochu času.

Zvětšená prdelka a pojistná šńůra.

Dva seky a hotovo.

Dvojité ostří má své odpůrce a příznivce. Odpůrci tvrdí, že je to k ničemu a bude se špatně brousit. Příznivci oponují tím, že přední část ostří je určená na sekání a na hrubé práce. A ta vytaženější část ostří, tedy ta, co je blíže k ručce, je na jemnější práce. Onen přechod mezi jedním a druhým ostřím se dá použít na řezání chlupatého dřívka na podpal. Prostě to slouží jako nějaká zarážka a řezaný materiál nikam nesjíždí. Poprvé jsem podobné ostří viděl na noži firmy Tops.

Provokující tvar.

Ohledně broušení, mám několik kukri, které mají zahnuté ostří a které brousím kulatou nebo půlkulatou keramickou tyčkou. A právě ta kulatá keramika přesně pasuje svým radiusem do tohoto žlábku, takže broušení se nebojím. Jen je potřeba u přechodu ostří dávat pozor. Jinak nevidím problém.

Ostří je poměrně vytažené a zakončené fazetkou. Když nůž přišel tak holil, ostří bylo souměrné a dotažené. U špičky je jakoby naznačené falešné ostří, ale jen nepatrně.

Ostří si dlouho zachovalo svojí jedovatost, ale pak nastoupily tvrdé testy, a i když nůž řeže, tak prostě neholí. Ale to předbíhám ☺

 

I s velkou kudlou jdou dělat kudrlinky.

Zpracování

Nůž je precizně zpracovaný. Sražené hrany, vše začištěné, no nádhera. Na ručce je G10, což je odolný materiál a vydrží i hrubější zacházení. G10 drží na svém místě díky třem šroubům s výraznou hlavičkou. Povrch ručky má jemnou strukturu a neklouže. Sice je ručka plochá, ale dobře sedí v ruce. Vzadu je mírné rozšíření, tzv. „prdelka“ za kterou se dá chytnout a opřít se do seku. V takovém případě je lepší využít otvoru pro pojistnou šňůru, který najdete na konci rukojeti. Díky pojistné šňůře si posunete těžiště a můžete tak využít energie nože.

Proti sklouznutí prstů na ostří slouží malý výstupek, taková záštita. Ten plynule přechází do choilu, který umožňuje prstům přehmátnout blíž k ostří a udělat tak nůž ještě obratnější. Tady bych měl malou výtku. Ten choil by mohl být větší. Kdo má silnější prsty, mohl by se zde zranit o začínající ostří. Já toto místo trochu srazil keramickým brouskem a je klid.

U takhle velkého nože má choil svoje opodstatnění. Pokud chytnete nůž v oblasti choilu, tak podstatně posunete těžiště nože a líp se ovládá.

Když se podíváte na hrany čepele, tak zjistíte, že jsou začištěné mírným rádiusem. To je fajn. Vše je takové uhlazené.

Na konci choilu je hranka na křesání.

Jiskry hází kouzelné a to opálení jde lehce setřít.

Zahradní hadici seká raz, dva.

Ani bodání není problém.

Ani plechu se nelekne.

Jako do másla.

Na ostří jsou jen malé tupější plošky, jinak vše ok.

Štípání je hračka.

Použití

Asi je každému jasné, že tenhle nůž nepatří do kuchyně, i když i tam svojí práci zastane. A to dost dobře. Ostří je tenké, takže dobře proniká do všech potravin a ani při krájení klobásky vás nenapadne, že máte v ruce nůž do lesa.

Tam patří a tam je ve svém živlu. S řezáním není problém, do dřeva leze slušně. Dokážete s ním udělat jemné hoblinky ale i zabrat šponu ☺

 

Polootevřené pouzdro.

Pouzdro

Kožené pouzdro je z jedné strany otevřené a nůž proti vypadnutí drží chlopeň a dva druky. Tenhle systém je fajn. Nůž se dobře a rychle tasí a i zandavá. Pouzdro má průvlek na opasek a je celkově posazené níž a nepřekáží ani bederáku. Tady si zaslouží ANV pochvalu. Líbí se mi to a je to praktické. Pouzdro je kožené, šité a má spíš černou barvu. K noži se hodí. Mají být i textilní i kydexová pouzdra, ale tohle kožené je super.

 

G10 je krásně zpracovaná.

A co sekání? No tak tady bych rád podotknul, že rukojeť je skvělá. A nikde nic netlačí, a tak je i sekání příjemné. Nezapomínejte na malou délku a váhu. Ale i tak P500 zastane práce dost.

Povedlo se mi dostat na místa, kde bylo dost popadaných borových suků. Do toho syrového dřeva jde nůž dobře. Schválně jsem nechal ve videu více prostoru pro sekání. Do suchého leze ostří také dobře, ale syrového bylo dost, a tak jsem zpracoval syrové borové dřevo. Menší větve do cca 3 cm jsem v průměru dával na jeden sek a ty silnější na dva až tři seky. U větších průměrů je délka a váha limit a prostě musíte zabrat a sekat jak se říká na bobra. Nemám problém s tímhle nožem přesekat na pár seků průměry kolem 12 cm. Ale je to dřina 🙂

Někdy se stane, že čepel zůstane zaseknutá ve dřevě, a chce to i díky využití energie používat pojistnou šňůru.

Bral jsem to i přes suky a ostří drželo skvěle. Žádné vylomení nebo vyhnutí ostří se nekonalo.

Také jsem naštípal pár polínek a z nich pak dělal menší třísky i řezal jemné hoblinky. Tahle činnost mně baví a noži nijak nevadí.

Přehmátnutí na choil.

Čepel je dost dlouhá na to, aby si člověk troufnul i na větší polínka.

Budu se opakovat, není to sekáč, ale na odvětvování a menší průměry dřeva je tenhle nůž dobrý. Můžete s ním máchat ve vzduchu i několik hodin.

Test ostří

Pokud sekání a štípání není jako dostatečný test ostří, tak Vás bude zajímat tahle část recenze.

Vzal jsem si na pomoc zahradní hadici. Ta je odolná a při sekání ukáže, jak nůž proniká nebo neproniká do materiálu. No jde to na jeden sek. Takže v pohodě. A co třeba test špičky? Mini soudek od piva je dobrá tréninková pomůcka. Pár bodů a byl jak řešeto. Špičce nijak neublížil. Pak jsem se rozhodl párat plech, na videu můžete vidět, jak nůž projíždí soudkem jako po másle. Na ostří jsou vidět malé ztupené plošky, ale jinak se ostří drží skvěle.

A co led? Žádný problém. Bodání do dřeva a následné páčení a vytrhávání vláken dřeva je ošemetné. Několik nožů jsem při této činnosti připravil o špičku. P500 má celkem odolnou špičku, i když je dost tenká na snadné pronikání do různých materiálů.

I tenhle test nůž přežil v pohodě.

 

Špička je odolná.

A co páčení? No za tohle mi spousta lidí nemá rádo, ale někdo to musí zkusit.

Zabodnu nůž do dřeva a tloukem nabouchám do špalku, co to jde. Pak páčím na jednu nebo druhou stranu. Nůž se prohýbá, ale drží. Zkusím to nohou ale se stejným výsledkem. Po několikerém páčení se čepel ve dřevě uvolnila a tak jsem musel nůž ještě víc přitlouct. Dřevěným tloukem to už nešlo, a tak jsem to vzal kamenem. Já vím, to se nedělá, ale v zápalu boje mi to snad odpustíte ☺

Nůž dostal v zadní části několik ran kamenem a je zde trochu odřená povrchovka a také lehce naražená G10 na ručce. Jinak nic. Tenhle nůž je dost odolný, aby tohle ustál. Normálně to asi dělat nebudete, ale jako ukázka toho, že to snese, jsem to udělat musel.

Na kameni lehká stopa.

G10 to ustála.

I v ohybu snese dost.

Závěr

Po všech útrapách nůž přežil a osvědčil se.

Po testech byl celý, od smoly, bahna a dalšího bince. Po umytí ve vodě je skoro jako nový. Sem tam škrábanec, ale to je maličkost. P500 dobře vypadá a dobře se drží. Ostří a špička vydrží hodně. Při broušení je třeba dávat pozor na přechod mezi ostřími. Kožené pouzdro je dokonalé. Můžu tenhle nůž vřele doporučit.

P500 pomůcka barmana na tvorbu ledové tříště 🙂

Po umytí je nůž jako nový.

Ta silueta mi bere.

 

Ještě nakonec zmíním jednu věc. Křesání o firesteel. Už na začátku jsem si říkal, že takhle velký tábornický nůž by si zasloužil křesací plošku. Tu jsem hledal, až jsem našel. Chce to teda trochu šikovnosti. Plošku najdete na konci choilu kde začíná ostří. Tam se dá opřít o firesteel a proud jisker je na světě. Teď už jsem spokojený. P500 má vše co potřebuji. 

 

Koupit P500 ZDE 

Komplet videorecenze zde.

https://www.youtube.com/watch?v=uZnhsMgcmUg

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

1 komentář

  1. tohle mi pripomina nuz Tracker, take ho tu prodavate. Byl ve filmu s Tomy Lee Jonesem. Dalsi nuz s dvojim ostrim je Kansbol od Mory, se kterym se neda delat vetsina veci jako s timto kouskem. Skoda, kdybych uz nemel svuj Kabar, byl by tohle vazny kandidat na muj nuz do lesa. Jiste, mohl bych ho zaradit do sbirky, ale ja radeji veci pouzivam, nez bych je mel na policce. Jo a dve ostri ma i ten prcek Eldris.

    dekuji za obsahlou recenzi.

Zanechat komentář