Když jsem usedal ke kávě s Ondrou Němcem, který maká na designu nožů z produkce ANV Knives, byl jsem jako v Jiříkovo vidění. Na stole přede mnou byla celá řada bojových nožů v různých úpravách a barvách.

Vyslechl jsem si příběh o vzniku tohoto nože, materiálech a zpracování. Věděl jsem, že prostě bez nože ze schůzky neodejdu. Děkuji ANV Knives a Ondrovi za možnost testovat kudlu dříve, než byla oficiálně uvedena na trh.

Konec řečí a jdeme na recenzi. Nejprve krátké představení.

Nůž je vyvinutý ve spolupráci s příslušníky vojenské základny Náměšť nad Oslavou, aktuálně používaný členy speciálních jednotek této základny na zahraničních misích v Afghánistánu, Iráku a Mali. Nůž se pro civilní trh nabízí v nezměněné podobě.

K operaci Spelter jsem našel tyhle informace.

Operace Spelter byl krycí název pro paradesantní výsadek vyslaný během druhé světové války z Anglie na území Protektorátu Čechy a Morava. Byl organizován zpravodajským odborem exilového Ministerstva národní obrany a byl řazen do třetí vlny výsadků.

Desant tvořili št. kpt. Břetislav Chrastina, rtn. Jaroslav Kotásek a radisté rtn. Rudolf Novotný a čet. Jan Vavrda. Jejich úkolem byla podpora a rozšiřování odbojové činnosti a dále sběr zpravodajského materiálu a udržování radiového spojení s Londýnem. Pro tento úkol byli vybaveni radiostanicí s krycím názvem Lenka. Další informace si můžete dohledat na internetu.

Nůž tedy nese označení M311 Spelter.

Čisté linie a precizní zpracování.

Je vyrobený z Elmaxu, povrchová úprava matné DLC a na rukojeť je použitá mikarta. Pouzdro kydexové s textilním závěsem.

Celková váha nože s pouzdrem je 365 g a samotný nůž pak váží 283 g.

Celková délka nože je 275 mm, délka čepele 130 mm s tloušťkou 5 mm.

Matný DLC povrch

Popis

Začnu u pouzdra, které je z kydexu, je pěkně tvarované a dopasované. Nůž tam pěkně sedí, drží na místě a má jen malou vůli, ta je dobrá a chtěná. Má to svůj důvod, pokud se do pouzdra dostane nečistota, tak při zasouvání nože má možnost se uvolnit a vypadnout velkým otvorem ve spodní části pouzdra. Ten otvor je tak velký, že jím projde i čištění na zbraně a můžete tak pouzdro důkladně pročistit.

Pouzdro je po obvodu opatřené dutými nýty s roztečí tak akorát pro použití s teklokem nebo mollelokem. Standardně je dodáván nylonový závěs, kde si díky suchému zipu můžete nůž připnout skoro kamkoliv.

Výrazné zdrsnění zabraňující klouzání.

Frézované zdrsnění na mikartě

Začištění u choilu

Tzv. přehmátnutí na choil.

Jistý úchop v každé situaci.

Tady se malinko zastavím. Závěs je snížený a dá se tak pouzdro nosit pohodlně i s bederákem.

Vytažení nože nejde díky měkkému závěsu z nylonu na jeden drc. Buďto si musíte pouzdro podržet druhou rukou anebo vytahovat nůž tak, že si pomůžete palcem, kterým zatlačíte na kydexové pouzdro a nůž vycvaknete silou. Jde to. Pokud použijete mollelok anebo teklok, tak tam můžete zabrat a nůž z pouzdra vyndáte, ale na úkor vyššího umístění pouzdra na opasku.

Z výroby jsou oka pouzdra vypletena paracordem, který se může hodit v krizové situaci.

Mně se stalo na běžkách, že se mi utrhla podrážka, vlastně rozpadla bota. A právě tenhle kus paracordu mi zachránil potupnou cestu pěšky. Botu jsem stáhnul paracordem a dojel dalších 18 km v pohodě.

Vždy připraven 🙂

Nůž na první pohled působí elegantním dojmem. Není ani malý, ani velký. Ve srovnání s klasickým Utonem je uton chcípáček.

Rozdíl čtyřiceti let je znát.

Přitom je Spelter poměrně lehký. U pasu ho ani necítíte.

Ručka se velice dobře drží. Má skvělou ergonomii a také díky 3D tvarování sedí v ruce, jak kdyby tam byla přirostlá. Může za to i zdrsnění, které je po celé ploše ručky. Mikarta je lehce zdrsněná frézkou a dělá to takový příjemný chlupatý povrch. Možná to na první pohled vypadá divně, jakoby neupraveně, ale nejdůležitější je funkce.

A tahle ručka je velice funkční. Pracoval jsem s nožem v různých situacích a upřímně jsem nezažil chvíli, kdy by mi nůž chtěl vyklouznout z ruky. A za to právě může zdrsnění ručky v kombinaci se zdrsněním čepele. To je dost agresivní, na holou ruku to někdy působí jako moc hrubé. Zase na druhou stranu při práci v rukavicích už necítíte nic a úchop je bezpečný a stoprocentní.

 

 

Ručka je dost velká, nabízí možnosti změnit úchop podle situace. Je dost velká i pro chlapa s rukama jak lopaty. Líbí se mi rozšíření v přední části ručky u ostří. To rozšíření vás upozorňuje na to, že se blíží ostří.

Holí, a svojí jedovatost si drží dlouho.

 

Vzadu je také rozšíření, které zase zabraňuje vyklouznutí nože z ruky. Tvoří takovou prdelku, za kterou můžete nůž vzít a pořádně se rozmáchnout do seku.

Na konci také najdete hrot na rozbíjení skla a průvlek na pojistnou šňůru.

Tu budete potřebovat při sekání. Nůž je lehký, má krátkou čepel a vyvážený je pěkně na střed. To je fajn, protože je obratný a dobře sedí v ruce. Ale při sekání je to na škodu. Při takové činnosti je právě potřeba si posunout nůž v ruce, zapřít se do pojistné šňůry a tím posunout těžiště dopředu. Není to žádný sekáč, ale svoji práci zastane. Je to nůž pro vojáky, takže bude řezat, bodat a když už sekat, tak maximálně tenké větve na maskování sebe nebo pozorovacího stanoviště.

Pokud se zaměříte na chvojí a větve do cca 3 cm průměru, tak ty zvládne na jeden sek. U silnějších pak počet seků narůstá. Do materiálu jde dobře, ale není to sekáč.

Štípnout polínko a dostat se tak na suché dřevo je hračka. Na menší polena stačí tahle délka čepele úplně v klidu. Naštípat třísky je už maličkost.

V případě jemnější práce, řezání chlupatých dřívek a tak je dobré využít choil na začátku čepele. Tam si posunete ukazovák, celou ruku posunete blíž ostří. Tím se změní úchop a nůž je ovladatelnější. Vyrobit chlupatá dřívka je hračka. Čepel se dobře ovládá a jde dobře do řezu. Když nůž přišel, tak holil. Jedovatost si udržel dlouho, řezal jsem lana, zahradní hadice i dřevo. Tam se Spelter držel skvěle a do řezu jde ochotně.

Na potraviny je díky své tloušťce použitelný, ale není to kuchyňák. Počítejte s jistým omezením. Ostří je vytažené vysoko a tak nůž prochází potravinami dobře.

Nůž dostával dost zabrat a časem se jedovatost vytratila, ale byl stále dost ostrý na většinu činností. Sice neholil a neřezal papír, ale to jsou činnosti, které voják nepotřebuje dělat často.

Podle mého názoru je teplené zpracování na skvělé úrovni. Ostří vydrží při běžných činnostech dlouho jedovaté a i pak se s ním dá v pohodě pracovat.

Osobně jsem ho na konci testu jen lehce přejel keramickou ocílkou a je ostrý, neholí, a tomu bych musel věnovat víc času a test ještě neskončil.

Zátěžový test

Nůž mám třetí týden u sebe. Každý den ho nosím a používám. Nůž si vedl skvěle a tak jsem si říkal, ano je čas mu trochu pocuchat fasádu. Prostě zjistit, co si k takové kudle může uživatel dovolit.

Přišel klasický Krakenův test.

Sekání dřeva, no jasně o tom jsem už psal. Nasekat menší kousky zvládne, do větší akcí se pouštět s vědomím, že to není sekáč. Štípání na pohodu. A co dál?

Takže jdeme na to. Tažné lano volně visící, pár švihů a už lítají cáry. To samé lano, ale v leže na pařezu, žádný problém. Vodovodní hadice? Dost houževnatý materiál. Řezání hadice v klidu, krájí to jako klobásu. A sekání?? Jen to hvízdá a kolečka naporcované hadice létají vzduchem.

Pet lahve s vodou, i takhle se dají efektně otevírat lahve. Plechovky s pivem? Není problém, jde to do nich jako do másla. Test špičky na dubovém pařezu dopadl na výbornou, špička je odolná. S nožem se dobře bodá, úchop je jistý a je jedno zda bodáte do dřeva, plechu, pneumatiky nebo masa. Špička si solidně razí cestu dovnitř.

Chlupaté dřívko je hračka

Plechovka hrášku je už silnější plech, ale stále pohoda.

Po sekání a bodání do plechovek jsem si všimnul mírného ztupení ostří. Dva mikrozoubky a pár tupých plošek. Upřímně, po tom co jsem s nožem dělal, vypadá ostří dobře. Horší je plocha čepele. Matné DLC je fajn, je to odolný povrch, který chrání čepel a také nehází odlesky, a tím pádem neprozradí majitele.

Jenže se mi zdá, že právě matné DLC je náchylné na ušpinění, ulpívá na něm třeba mazací sýr, nečistoty a také i hliník z plechovek na povlaku zanechal stopy. Vodou ani bahýnkem to nešlo dolů a tak přišla na řadu kuchyňská houbička, která zbytky hliníku odstranila. To jsem na nožích s lesklou DLC povrchovkou nezažil. Je to detail, který nemá na funkci vliv, ale zmínit to musím.

 

90% šrámů šlo odstranit, byl to jen hliník.

V rukavicích je práce pohodlnější.

Štípání je hračka.

Materiál rukojeti si nechá líbit hodně.

Elmax je celkem pružný materiál.

Tohle už bylo dost 🙂 ale vydržel

Nůž chytá hezkou patinu.

Žhavá novinka M311 SPELTER

S nožem jsem házel do pařezu, zabouchal jsem ho do dřeva a páčil do stran. Nůž pružil, kroutil se, ale držel. I střenky zůstaly na svém místě. Za to můžou kvalitní šrouby, které se utahují proti sobě do kovového lůžka. Stačí dva imbusy a střenky sundáte. To jsem také udělal.

Po sundání střenek mi zamrazilo. Vím, že mi Ondra říkal, nůž je sice fulltang, ale má odlehčení, aby byla příjemná váha. Jenže jsem netušil, že tolik. 🙂

Nůž ustál vše se ctí, nešetřil jsem ho, ale při tom jsem zapomněl na to odlehčení. A to dost značné. Pokud by tam nebylo odlehčení, tak byl podstatně těžší na zadek. Takhle je vyvážení pěkně na střed. Na můj vkus je tam prostě málo materiálu, ale to je můj dojem. Jak vidíte z fotek, nebyol s nožem zacházeno moc rozumně a přežil. Takže pokud se ke Spelteru bude člověk chovat slušně, tak je to nůž navěky.

 

Osobně bych tam nechal víc materiálu.

Vybrání pro křesání

V přední části čepele je takové oboustranné vybrání, to má hranku a dá se s ním křesat s pomocí firesteelu. Dobré je, že je to vybrání oboustranné a je vhodné pro leváka i praváka.

Při křesání se na čepeli usazují spálené kousky firesteelu, ale dají se lehce utřít. DLC je na některých místech setřené, ale jen malinko.

Tahle hrana na křesání mně příjemně překvapila. Celý nůž je dokonale začištěný a všechny hranky, kromě zdrsněných míst jsou sražené, čisté a hladké.

Takže taková křesací plocha se hodí.

Mínusy

Mezi hlavní nedostatky bych uvedl právě velký úběr materiálu v odlehčení pod střenkami. Je to jen můj pocit. Ale myslím, že je ubráno dost.

Choil. Začátek ostří u choilu je dobré si srazit brouskem. Jinak hrozí, že se malinko zraníte. Chápu, že větší choil by už nepůsobil hezky.

Nesymetrický výbrus. Je to detail. U špičky je ostří, tedy fazetka jinak vysoká. Také vybrání na křesání s firesteelem není stejné, je to jen pár mm. Ale je to tam.

No, ale to je vše. Jsou to detaily. Jako hnidopich jsem musel tohle zmínit. Na funkci nože to nemá vliv.

Plusy

Ručka, hlavně její zpracování, tvarování a povrch. To je fakt pecka. Ta jakoby chlupatá struktura prostě drží v ruce a neklouže. Tvar čepele a celkově design nože. Za mě super, jak na práci, tak na koukání.

Začištění detailů. To zpracování je vážně hodně čisté. Promyšlené umístění zdrsnění, které opravdu pomůže. A nakonec pouzdro. Které je dobře dopasované a nůž tam drží pevně. 

Závěr

M311 Spelter je podle mého názoru velmi dobře vymyšlený a vyrobený nůž. Precizní zpracování až na pár drobností. Velmi funkční nůž, se skvělou ergonomií a co si budeme povídat i tacticool vzhledem. Za takový bojový nůž se voják nemusí stydět. 

Jsem rád, že něco takového v České republice vzniklo. A Spelter tak může českou výrobu důstojně reprezentovat. Dobrá práce.

 

 

Děkuju za možnost si tento nůž vyzkoušet, budu se těšit na další nože. Hezký den přeje Kraken

Sdílet

2 komentářů

  1. Ahoj prý má být nůž velmi drahý….Nevíš kolik bude nůž stát? Jinak recenze super! Vypadá to na velice odolný nůž

  2. Parádní recenze, díky. Jak vychází M311 v porovníní s Dafy? Kterému by jste dal přednost?

Zanechat komentář