V přírodě nám přece nic nehrozí. U nás těch velkých predátorů moc není. Myslím těch, kteří mají čtyři nohy. Ano sem tam nějaký agresivní pejsek, ale to opravdové nebezpečí spíš hrozí od dvounohého nepřítele.

Čím blíž civilizaci, tím hůř.

Pepřový sprej se zdá být dobrá volba. Musíme však rozlišit mezi sprejem – mlhou anebo proudem.

Osobně mlhu nedoporučuju, může se stát, že budete proti větru a sami tak dostanete dávku. Raději mám jet – proud pepře. Sice musíte lépe mířit na cíl, ale zase vám vítr až tak moc nevadí. Mrkněte na video, kde to ukazuju.

Každopádně tento KO Jet je mnohokrát vyzkoušený a oblíbený.

Přidám i běžný popis od výrobce:

•obsahuje 11% vysoce koncentrovaného OC (Oleoresin Capsicum)

•dosah: 6 m

•jednorázový (nelze plnit)

•rozměry:  cm x 3,5cm

•objem: 40 ml – 50 nebo 100 ml

Bezpečnostní upozornění:
S-2 Uchovávejte mimo dosah dětí.

R-36/37/38 Dráždí oči, dýchací orgány a kůži.

S-9 Skladujte na dobře větraném místě.

S-23 Nevdechujte aerosol.

S-24/25 Zamezte styku s kůží a očima.

R-41 Nebezpečí vážného poškození očí.

První pomoc:
S-26 Při zasažení očí okamžitě důkladně vypláchněte vodou a vyhledejte lékařskou pomoc.

S-46 Při požití okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc a ukažte tento obal nebo označení.

S-27/28 Po styku s kůží okamžitě odložte veškeré kontaminované oblečení a kůži omyjte velkým množstvím vody.

OC (Oleoresin Capsicum):
Název OC (Oleoresin Capsicum) je botanický název, označující pálivé feferonky, které obsahují substance – alkaloidy nazývané capsaicin. Jediná kapka capsaicinu v 100 000 kapkách vody je stále zjistitelná. Capsaicin je vyroben z placenty feferonek, která je částí pod stonkem. Tato placenta má 16 krát větší obsah capsaicinu, než zbývající část plodu, takže jakýkoliv OC sprej hoden svého jména by měl obsahovat účinnou látkou vyrobenou z této části.

Na některé akce ho nosím ve víku batohu, ale pepřák má i klip (ty menší) a dá se nosit na popruhu batohu nebo opasku.

Proti nechtěnému spuštění má pojistku. Přes spoušť je plastový kryt, který musíte tlakem překonat, a pak už to stříká.

Překonání pojistky je lehké, ale v batohu nebo kapse to brání nechtěnému aktivování spreje.

Zkusil jsem i nafotit mohutný proud látky. Lépe je to vidět na videu. I v slabším větru se dá trefit docela přesně na pár kroků.

I když jsem nedostal plnou dávku, tak můžu říct, že látka je to velmi dráždivá a nepříjemná.

Látka je to velmi hořlavá a tak jsem zkusil s pepřákem rozdělat oheň, rychle hoří a dobře chytá i od jiskry z firesteelu.

 

Možná budete namítat, že je to zbytečnost do batohu, ale lepší tu věc mít a nepotřebovat, než nemít a potřebovat. Hezký den přeje Kraken 

Koupit KO JET ZDE 

 

Sdílet

5 komentářů

  1. Pepřák ve víku batohu je k nezaplacení, když na tebe někdo vylítne…. Ikdyby jsi ho měl po ruce, nastříkáš to někomu do xichtu a dál? Akorát toho člověka ještě víc rozzuříš…
    Lepší je mít KUBOTAN V KAPSE 😉 odzkoušeno…..

  2. Není pepřák jako pepřák. Já preferuji českou firmu ESP. Spereje jsou i se zabudovanou svítilnou. Oslní útočníka, víte kam míříte, posvítíte si kam nevidíte, tak vás nikdo nehupne z temného kouta. Tyhle pepřáky jsou odzkoušené a používáné policíí ČR. Můžete kouknout na videa s figuranty. Navíc je pepřák dobrý na agresivního psa.
    Kubotan má nevýhodu, že vyžaduje už určitou fyzickou zdatnost a agresivitu. Pokud je fyzická převaha útočníka značná, je málo účinný a na psa nepoužitelný. Navíc s ním snadno způsobíte vážné zranění a máte na krku nepřiměřenou sebeobranu.
    To už mi přijde lepší teleskopický obušek. Ten stačí většinou otevřít a odstrašující efekt je dostatečný. Taktéž odzkoušen.
    Ten klip u zde nabízených sprejů je k ničemu. Pár jsem jich kdysi měl a moc to nedrží a rychle se ulomí.

  3. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli takový pepřák funguje třeba i na medvěda nebo na toulavé psy/na vlka? Děkuji, V.K.

  4. Cokoliv vytáhneš k sebeobraně, musíš umět použít a být odhodlán to použít. S kubotanem samozřejmě musíš umět zacházet, ovšem naučit se to neni nikterak složitý. Pak právě ta malá věc smaže rozdíly v síle, díky takový „blbosti“ potom 50ti kilová holka složí metrákovýho chlapa 🙂 Hlavní výhoda je nenápadnost a moment překvapení.
    S teleskopem musíš taky umět, ono vytáhnout teleskop a doufat, že to nějak uplácáš, to by byla pěkná blbost a mohlo by se ti to vymstít.
    Co se týče těch psů, ano, tam je pepřák účinej. Volil bych ovšem ESP, jako Dutch.

  5. ja neviem ako je to pravne u vas v Cz ale ked ta niekto napadne a vytiahnes nan obusok noz proste akukolvek zbran a nieco sa mu stane tak mas dost velky problem,ked su tam neni svedkovia tak to moze byt nakoniec tak ze ty si ho napadol zo zbranou a on sa len branil ! peprak (slzak) je na nezaplatenie a nema to absolutne nic s tym aky je kto chlap,napadnu ta dvaja traja fetaci,ozrani,atd nastriekas im ho do ksichtu a ides si svojou cestou odskusane,kamarat sa branil len rukami a bez problemov zlozil dvoch,problem bol az neskou ked zistil ze jeden s tych fetakov ma ocka prokuratora a mal obrovske stastie ze skoncil len s podmienkou !!!

Zanechat komentář