Japonská firma Silky dělá skvělé pilky, už jsem o nich psal dříve.

V této recenzi se ale podíváme na sekeru Silky. 

Sekera je fulltang konstrukce, celková délka 300 mm, tloušťka 5,5 mm a váha 770 g.

Ručka je skládaná ze dvou kusů měkké gumy. Ručka se dá ze sekery sundat. Drží na svém místě díky speciálním zámkům, které připomínají puzzle. Nezjistil jsem důvod, proč je rukojeť takhle řešená.

Zřejmě kvůli lepšímu absorbování rázů při sekání. Nebo také proto, že dolní část ručky je hrubější a horní část jemnější. Jiné vysvětlení pro to nemám.

Každopádně úchop je geniální, velmi dobře se sekera drží. Rukojeť neklouže ani v mokrých rukou. Opravdu drží jak přibitá.

V zadní části je výrazná prdelka a i dírka na pojistnou šňůru. Díky vybrání v přední části je nemožné, aby ruka sklouzla na ostří. Můžete si však přehmátnout až do přední části sekery při jemnějších pracích. Při takovém úchopu můžete se sekerou i obstojně řezat jako s nožem. Jen by to chtělo zvednout výbrus. Prostě nůž to není, sekera ano.

Sice je krátká a lehká, ale to vůbec nevadí. Vyvážení je dobré a jde dobře do seku.

Nezakusuje se hluboko a nezůstává v materiálu trčet, jako to dělají podobné “plechové“ sekery. Tady je ta 5,5 mm tloušťka znát. Ale osobně bych ten výbrus zvednul. Určitě si s ní ještě pohraju.

Není to sekera na kácení lesa nebo přípravu dřeva k baráku. Ale do batohu, auta nebo taktické vesty je to ideální záloha a svojí práci zastane.

K sekeře je i nylonové pouzdro, které je sešité a pak pronýtované. Je opravdu pevné a ještě uvnitř má plastovou vložku. Součástí pouzdra je i průvlek na opasek a pojistný pásek na druk. Nýty jsou lesklé a pouzdro černé. To se mi nelíbilo a tak jsem to stříknul sprejem. Nemám rád věci, které se lesknou. 

Se sekerkou jsem spokojený, na takového prcka má slušný výkon.

Je to poctivý kus železa. Dobře se drží a zakusuje se také slušně.

Pokud někdo hledá menší sekerku do batohu, tak tuhle můžu doporučit. Není to jen tenký plech, jako podobné sekerky bývají. A celková váha je akorát. 

Zamrzí trošku vyšší cena, ale beru to tak, že je to Made in Japan. Za ty peníze to rozhodně stojí, pokud si nepotrpíte na klasické sekeře. 

Ve srovnání s minisekerkamai tahle výkonem jasně vede. 

Koupit zde !

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

2 komentářů

  1. Koukal jsem, že se ta ručka prodává i zvlášť. Možná je sundavací, aby se dala opotřebovaná či jinak poškozená snadno vyměnit. Fakt je že se prodává i holá sekera bez ručky…

Zanechat komentář