O Jetboilu jsem uvažoval už před šesti lety, kdy jsem ho viděl poprvé. 

Musím přiznat, že jsem udělal chybu, protože za ty roky cena dost popolezla směrem nahoru.

Nakonec jsem se před nějakým časem odhodlal a Jetboil si pořídil. Vím od kolegů, kteří mají Jetboil minimálně 6 let, že se jedná o spolehlivý produkt. V nabídce je mnoho druhů a barevných provedení. Vybral jsem si verzi se stromečky, ani se neptejte proč ☺

Moje verze nese označení verze 4.0

Od té původní liší pouze barvou neoprenu.

Jetboil jsem bral jako technickou specialitku pro lidi, kteří mají rádi rychlé a čisté vaření. Ano, jsem spíš kotlíkář, rád vařím na ohni, lihu nebo benzínu. Plynový vařič jsem si bral na kolo nebo na vojenské akce. Rychlost a snadná obsluha byl rozhodující faktor. Čím dál víc vyrážím na místa, kde se rozdělávat oheň nesmí, a tak mi poslouží Jetboil. Sice je zde také plamen, ale je dost dobře ukrytý uvnitř výměníku tepla a tak nehrozí, že bych někde něco zapálil.

Popis:

Jetboil je vlastně vařič a nádoba na vaření v jednom. Vše se dá šikovně poskládat do vnitřku nádoby a nikde nic nepřekáží a nerachtá.

Nádoba je z eloxovaného hliníku. V dolní části je výrazný výměník tepla a zároveň slouží tento výměník jako závětří.

Plastová krytka je zároveň odměrka 0,25l a hrneček.

Tělo nádoby je z venku potažené neoprenovou izolací a ouškem z nylonu pro snadnější manipulaci a také pro nalévání.

Neopren pomáhá držet teplo nádoby, takže vítr nádobu neochlazuje. A také se dá nádoba držet i když je horká. 

V horní části je odklápěcí plastové víčko, které má uprostřed otvor pro frenchpress a také větší odtokovou dírku pro snadné vylévání obsahu.

Víčko neboli poklička také brání úniku tepla a potažmo i úspoře plynu v kartuši.

Kartuše je 100 g, ale dají se pořídit i větší. Tahle stovka se dá i s nasazeným vařičem zasunout do nádoby. 

Samotný vařič je kombinace kovu a plastu. Najdeme zde piezo zapalování a regulátor plamene. Tryska vařiče směruje plamen do středu nádoby, kde se pak plamen rozprostře po dně a výměník ho nepustí ven. Funguje to skvěle a velmi efektivně. 

Uvnitř nádoby je ryska přesně v polovině, což je 500 ml, ale uvaříte zde i litr vody. Uvádí se, že v té polovině je nejefektivnější vařit.

Pokud je člověk sám a hřeje si vodu na kafe a dehydrované jídlo, tak mu bude 600 ml stačit akorát. To zvládne vařič kolem tří minut a litr pak uvaří v čase lehce přes 5 minut. 

To beru jako velmi dobrý údaj.

Na boku neoprenového obalu nádoby je i signalizace teploty. Když mřížka změní barvu na oranžovou, tak je teplota vody cca 60 stupňů a je potřeba se připravit, protože var už bude brzo.

Nádoba se do vařiče nasadí shora a lehce se pootočí. Je tam takový bajonetový uzávěr.

Pak celá sestava drží pohromadě, dá se přenášet, i když vaří a můžete jí i zavěsit.

Protože celá sestava stojí na dnu 100 gramové kartuše, tak je zde ještě skládací stabilizace, do které kartuši zaklapnete. Pak už máte vařič pevný i na dost křivém povrchu.

Závěr:

Řekl bych, že je to dost dobře vymyšlený set pro turisty. Kdo má rád oheň, tak si musí najít jiný produkt. Na vše ostatní je zde Jetboil. Dá se ještě samostatně koupit nástavec na vaření s jinou nádobou. Trošku zamrzí, že dříve býval tento nástavec součástí balení. No nevadí.

Jetboil mne baví, je rychlý, lehký a snadno se používá. Díky minimálním ztrátám tepla lze na malou 100 g kartuši uvařit až 12 litrů vody a to si myslím, že je celkem fajn údaj.

Trošku mne mrzí, že jsem si ho nepořídil už dřív. Nevadí, užívám si ho teď.

Jetboil dělá i menší 800 ml verzi, ale rozměr a váha jsou podobné a mně přijde tahle 1000 ml verze výhodnější.

Jetboil můžete koupit zde!

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář