Je to asi dva roky zpátky, co jsem poprvé držel Jakutský nůž v rukou. Do té doby jsem si nevšimnul, že by takové nože v Čechách a na Slovensku někdo vyráběl.


Dnes už se Jakuty zabývá kdekdo. Sampa však beru jako nožíře, který pro rozšíření těchto nožů udělal opravdu hodně.



Tyhle nože mají zajímavou historii a neméně zajímavou konstrukci.

Konstrukce je zajímavá tím, že je vykován žlábek a ostří je vybroušeno jen z jedné strany.


Dost mi to tvarem připomíná nože z kostí. Zřejmě odtud pochází tento tvar. Další z možností vysvětlení tvaru je nedostatek kvalitního materiálu a proto je v čepelce kovaný žlábek, který tak dělá čepel pevnější a odolnější. Kdo ví ☺



Každopádně to funguje dobře. Díky jednostrannému ostří tak brousíte tu plochou stranu. Je to rychlé a jednoduché.



Konstrukce je na trn. Ručka z očkové břízy, jednoduchého oválného tvaru. Velmi dobře se drží a nenutí k žádnému konkrétnímu úchopu. Už od začátku si říkám, že bych jí upravil. Na konci zakulatil, ale asi to nechám jak to je.



Toulcové pouzdro z kvalitní kůže, jednoduchý a elegantní tvar. Očko pro pověšení na opasek. Kudla v něm drží sama a není potřeba žádné jištění. Vše hezky a precizně zpracované.





Moje verze je pro praváka. To znamená, že žlábek je na pravé straně čepele a vydutí na té druhé straně. Pokud vezmu nůž do levé ruky, tak řezání je trošku složitější. Hůř se kontroluje sklon a velmi často se s nožem zabere špona a ostří zajede hluboko do řezaného materiálu.


Na to je potřeba při výběru nože s jednostranným ostřím myslet.

Délka celého nože je 252 mm z toho čepel měří 13 3mm. Tlustá je 4,5 mm a nůž bez pouzdra váží 155g. S pouzdrem pak 311g.

Jedná se tedy o lehký nůž. Tím že je konstrukce na trn, tak na nějaké sekání, páčení a štípání si můžete nechat zajít chuť.



I když jsem to samozřejmě zkusil. Nůž obstál.

Na sekání je moc lehký a díky tenkému výbrusu se hluboko zakusuje.
Při štípání a páčení jsem si dával pozor, prostě není to kudla na takové zacházení. Je to ostrý a lehký pomocník.

V řezání je špičkovej. Chlupatá dřívka na podpal jdou skoro sama. Ze začátku je potřeba vychytat sklon. Ale pak už to jde krásně. Jemné práce a vyřezávání to jde tomuto noži velmi dobře.

Práce se zeleninou a pečivem jsou potěšením. Maso krájí velmi dobře. Mírně ho rozevírá a jde tak vidět na řez.





Překvapilo mi tepelné zpracování, to má Sampa na skvělé úrovni a ostří drží jakut dlouho. Pak stačí jen obtáhnout na kůži s pastou. Prostě nádhera.
Pár tahů a chlupy lítají.

Jedovatost je u tohoto nože extrémní.
Jakutský nůž od Milana Kalmára alias Sampa je mým společníkem přes dva roky. Rád se k němu vracím, má pro mne takovou atmosféru domorodců z divokých krajů. Rád ho používám.


Díky jednostrannému ostří je ostrá hrana pro křesání na druhé straně. Takže si musím otočit postup a také přehodit nůž do levé ruky. Jde to, je to jen o tom to zkusit a najít tu správnou hranku.


Jiskry lítají velké a tak ani s jakutem se nemusím bát, že bych oheň nezapálil.


Závěr:
Je to nůž jako každý jiný, není úplně na hrubou práci. Ale v lese se neztratí. Na jednostranný výbrus je potřeba si zvyknout. Jinak co se týká řemeslného zpracování, je kudla i pouzdro moc hezky zpracované. Kdo má rád pekelně ostré nože, zkuste jakutský nůž.

Nevýhody:
Jakutské nože mají i jednu velkou nevýhodu. Pokud jim propadnete, tak chcete další kousek. Znám pár lidí, kteří mají tři a víc kusů. A já také toužím po dalším.

Tentokrát menším nožíku na krk. Čepel a ručka v poměru 100 mm čepel a 100 mm ručka. Nejlépe z damaškové oceli a menší pouzdro s možností zavěšení na krk. Něco jako je tento a samozřejmě bude od Sampa ☺



Pokud neznáte Jakutské nože, mrkněte na články od Milana Matějky
a také představení Milana Kalmára – Sampa.


Vsadím boty, že vám alespoň jeden kousek padne do oka.
Hezký den přeje Kraken
PS: Pokud máte zkušenost s Jakuty, tak se podělte o pocity do komentáře. Díky

Dobrý den , nebo spíš Ahoj ,
máš perfektní články a tenhle mě donutil konečně reagovat . Sháním nějaký kontakt na Sampa ale nemohu nikde najít telefon nebo mail. Facebook apod. nepoužívám . Mohl bych Tě poprosit o kontakt ?
Jeho nože jsou prostě nádherný . Nějaký “ nutně “ potřebuji .
Díky Milan Hejzlar
zdravím,nebo spíše ahoj už pár nohu doma mám,ale co vyrábí samp to je paráda.On opravdu ví co dělá a je to vidět Uvažuji o koupi některého nože od něj,neměl bys na něj nějakej kontakt?Nemohl jsem na webu nic najít Díky.