Pokud neznáte ocelovou vatu, tak je tento článek přesně pro Vás.

Spousty lidí vůbec netuší, že taková věc existuje. Jedná se o velmi jemná vlákna oceli, která se v různých hrubostech používají v dílnách, stavbách i závodech.

Pokud se budeme bavit o jemné ocelové vatě hrubosti 000 tři nuly, tak ta je dobrá na broušení, při lakování, kytování, čištění i cídění

Babička jí používala na cídění svícnů a nádobí a děda vyprávěl, jak s tím Němci za války rozdělávali oheň. Ocelová vata a nafta. Takže to byla jedna z prvních věcí, které mně popálily. O ohni se budeme bavit až později.

Jemná ocelová vata je fajn pomocník, pokud si někde kleknete do smoly nebo umažete kalhoty lepidlem apod. Tyhle nečistoty se s ní dají velice dobře odstranit.

Já jí také používám na čištění zbraní, ale i na odstraňování rzi z nožů nebo jiných kovových ploch. Vyčistí a nepoškrábe, ale záleží na hrubosti. Čím jemnější, tím lépe to materiál leští.

Výborná je ocelová vata právě na odstraňování sazí a napečených nečistot na nádobí. Konev, hrnek nebo pánev. Při vaření na ohni dostávají slušnou dávku sazí. Sazemi si můžete nechutně zamazat vybavení a vůně také není nic moc.

Vatou to lze jednoduše odstranit. Jde to jak nasucho, tak i s použitím vody. Nepotřebujete žádný jar ani houbičku. Jen vatu a chvilku času. Na fotkách vidíte slušně špinavou nerezovou konvici. Po cca deseti minutách práce je jako nová. 

Co je na tom to nejlepší? Použitou a špinavou ocelovou vatu pak můžete použít i na rozdělání ohně. Můžete do ní hodit jiskru z firesteelu nebo jiskru z ocílky a pazourku. Stejně tak dobře chytne díky slunečnímu svitu a lupě a také díky elektrické energii z baterií. Je jedno zda jsou to tužkové, 9v nebo baterie z kamery, foťáku či telefonu.

Rozděláte s tím oheň snad vždy, protože ta žhavá vata už zapálí cokoliv. Žár dává slušný, pozor na to.

Mám ocelovou vatu rád, a mám kousek snad v každém batohu.

Prostě pomocník jak se patří. Nemám rád věci, které slouží jen k jednomu účelu. Mám rád multifunkční věci, a tou je ocelová vata stoprocentně.

Po čištění nádobí ji nechám proschnout, uložím do krabičky nebo váčku na troud a pak použiju na rozdělání ohně.

Balík vaty stojí cca 90 Kč a koupíte v hobymarketech, v drogeriích a podobně.

Doufám, že Vám článek pomohl a pokud máte nějaký tip, tak sem s ním. Díky Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář