Dnešní recenze bude o nerezové lahvi s pítkem od Dave Canterbury. Je to vlastně celá sada na vaření a je hodně podobná US armádnímu setu čutora plus pítko.

Rozdíl je hned na první pohled znát. Větší objem jak čutory, tak pítka, a hlavně použitý materiál.

Ano, celá sada je vyrobena z nerezu. Nevýhoda bude váha, ale výhoda bude možnost použít tuhle sadu na otevřeném ohni.

To je proti plastu velká výhoda. 

Takže tu máme nerezovou lahev se širším hrdlem, do které nacpete max. 1300 ml vody.

Pak je zde pítko, do kterého se vejde 750 ml vody, ale pokud budete vařit, tak budete muset cca 60 ml ubrat.

<br /><br /><br />

Na pítko pasuje víčko s ouškem a jsou zde i tři dírky, které můžou sloužit jako sítko.

Nakonec tu máme závětří neboli stojánek na vaření. 

Tohle vše dá zabalit do jednoho balíčku. Na přenášení slouží látkový obal. To je zhruba popis. A teď půjdeme k praktickému použití.

Když jsem tuhle sadu před pár lety dostal do ruky, tak jsem byl hroozně natěšenej. Znal jsem jí od Dave Canterburyho a od dalších bushcrafterů ve světě. 

První rozčarování přišlo po vybalení. Ten hadr, co má sloužit jako pouzdro na opasek je fakt ostuda. Prostě hadr s přezkou. To jsem hned vzal a zahodil. To se pro takovou sadu vůbec nehodí.

Prázdná sestava váží 740g a pokud jí naplním vodou tak 1980 g – to je slušná zátěž na kus hadru. Takže jsem ten hadr nahradil sumkou od Helikonu anebo naší univerzální sumkou Jubö. 

Druhé rozčarování bylo při zavírání lahve. Hrdlo nerezové lahve má závit. Víčko je z černého tvrdého plastu se závitem a silikonovým těsněním.

Tahle lahev se nedá zavřít poslepu, jako jsem naučený u lahve Nalgene nebo Klean Kanteen. Nene, tady si musí člověk dávat na závit pozor. Lehce může o závit přeskočit a musíte víčko povolit a utahovat znova. Ze začátku jsem s tím bojoval, a nadával ☺

Ale pak jsem se naučil na začátku točit pomalu, než si to najde správnou drážku a pak už to jde dobře.

Rozčarování číslo tři. První použití pítka. Musíte vyklopit madlo, zajistit takovou posuvkou a už to drží. No u mého kusu to drželo jen na oko.

Když jsem sundaval pítko s horkou vodou z vařiče, tak se posuvka odjistila a málem jsem se opařil. Nu, vzal jsem kleště a malinko jsem držák i packy ohnul a už vše drží, jak má.

Pokud jste dočetli až sem, tak si jistě říkáte, to musí být slušný šmejd a za takové peníze. Jsou to sice drobnosti, ale mohlo by to být vyřešené lépe. Lehké zklamání tu bylo, to přiznávám. Přenášení setu jsem vyřešil, pojistku pítka také a pak už jsem si jen užíval s touhle sadou.

Hlavní výhoda tohoto setu na vaření je velký objem a nerez provedení. Mít v lahvi o 300 ml víc než v klasické čutoře, to se hodí.

Uvařit v pítku víc vody než v klasickém, to se taky hodí. V praxi můžu použít lahev přímo na ohřev vody a pítko použít na vaření jídla. Dost to šetří čas. 

<br /><br />

Uvnitř pítka jsou rysky v ml a oz. 

Pro lepší manipulaci je lepší si na lahev dodělat z kusu drátu závěs anebo použít originál kleště, díky kterým můžete lahev zavěsit nad oheň. Pítko má dobře padnoucí víčko, díky kterému vám nepadá nepořádek do pítka a také se rychleji pokrm uvaří.

Na víčku je očko pro lepší manipulaci a také tři odtokové dírky a tak víčko poslouží jako sítko.

Stojánek na vaření – závětří.

Stojánek má několik otvorů pro lepší přívod vzduchu. Pokud ho nepotřebujete je nasazený na pítku. Při použití ho otočíte a pítko postavíte na něj.

Trošku to po stojánku klouže, tak musíte najít rovné místo na vaření. Můžete ho použít jako závětří na tuhý nebo tekutý líh.

<br /><br />
<br /><br />

Dají se použít i klacíky, ale na to je tam špatný přívod vzduchu. Dá se to takhle použít jako dřívkáč, ale není to ideální. Protože jsem hračička, tak jsem si tu sadu upravil. Ale to si nechám na jindy na jiný článek.

Použitá nerez je kvalitní, silná a v ohni se nekroutí. Pokud se zamaže při vaření na ohni, jde to houbičkou nebo ocelovou vatou vyčistit. Také další údržba je jednoduchá. Já to vždy hodím do myčky a mám hotovo. 

<strong>Sada funguje i doma na indukci</strong>

Sadu až na prvotní zklamání mám rád a často jí používám. Po drobných úpravách jsem s ní spokojen.

Do naší univerzální sumky padne dokonale a máte tak sadu na opravdu velké vaření stále po ruce. V příštím článku Vám ukážu, jak jsem si pohrál se závětřím.

Další produkty od Dave Canterburyho najdete zde !

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář