Finské nádobí od Kupilky zná asi každý. Pro lidi, kteří nedají bez Kupilky ani ránu je tady doplněk, který prostě musíte mít. Je to vlastně klasické škrtadlo, které je zalité do držátka od Kupilky.

Držátko je ze stejného materiálu jako nádobí Kupilka. 50% plast a 50% borovicové dřevo. Tento materiál je odolný od -30 stupňů do + 100 stupňů. 

Samotný firesteel, teda ta tyčka má průměr 8 mm a délku škrtací plochy 65 mm. Délka celého i s držátkem je 124 mm a váha 47 g.  Materiál držátka je odolný a může se do něj i něco vyrýt nebo vypálit. 

K firesteelu dostanete i koženou šňůrku a kousek plechu jako škrtátko. 

Dodávaný škrtací plíšek je 80 mm dlouhý. Má dvě dlouhé škrtací plochy. Líbí se mi hranka, kterou jde pěkně škrtat. Může tak škrtat levák i pravák. 

Jiskry s ním jsou pěkné a je jich hodně. Celkově bych tenhle firesteel řadil mezi ty tvrdší. Tolik neubývá a dlouho vydrží. Při takové tloušťce bych tipnul 8000 – 10 000 škrtnutí. 

Přiložený plíšek opravdu pochválím. Ten bývá u většiny škrtadel slabinou. Tady ne.

Rukojeť je hezká, dobře a příjemně se drží, ale nutí vás jen k jednomu druhu úchopu. 

Tyčka firesteelu je ošetřena lakem. Pokud by nebyla ošetřena, tak může i na vzduchu oxidovat.

Největší pohromou může být sůl. Když byl tenhle firesteel nový, a neměl ani škrtnutí, tak jsem ho dal do myčky. Plast na ručce to dá s přehledem, ale na tyčce bylo pár míst, kde to začalo oxidovat. Ale s tím jsem počítal. Oxidace je jen malá, ale jednou jsem měl no name tyčku z Číny a ta se po asi třech umytích v myčce rozpadla. Tak pozor na sůl.

Na závěr vám dám malý tip. Asi to budete znát, ale na ošetření oškrtané plochy firesteelu můžete použít lak na nehty. Tím si ošetříte firesteel třeba při pobytu u moře.

Dalo by se říct, že firesteel od Kupilky je zbytečnost. Ano i ne. Je to moc hezky zpracované, stylové a tyčka i plíšek je kvalitní. Za mě dobrá hračka☺.

Hezký den přeje Kraken 


Sdílet

1 komentář

Zanechat komentář