KPZka, neboli krabička poslední záchrany mne provází od té doby, co jsem o ní četl v jedné „Foglarovce“. 

Někdo jí bere jako přežitek, zbytečnou zátěž nebo blbost. Četl jsem i názory, že lidi mají ty drobnosti raději po kapsách než v krabičce. No jo, ale když se převléknu, tak musím přendat i všechny věci, kdežto u KPZ přendavám celou krabičku i s obsahem.

Nechci tady psát o praktické využitelnosti takové krabičky, sám používám dva typy KPZ. Jednu jako Krabičku první záchrany a druhou opravdu mini Krabičku poslední záchrany. Věnuji jim článek, ale až příště.

Dnes se budeme bavit o již hotové a sestavené krabičce. Každý má jiné chutě, ale tahle krabička vypadá dost dobře. Některé věci bych vyřadil nebo je nahradil, ale vcelku je pěkně udělaná.

KPZ Vážka je plechová krabička o rozměrech 94 x 60 x 22 mm a váze 110g včetně vybavení.

Plechová krabička nemá panty, ale zavřená drží dobře. Do toho většího dílu KPZ se vejde 100 ml vody. Ve víčku je nalepena pomůcka – instrukce pro první pomoc, zrcátko a škrtátko na zápalky. 

Zrcátko slouží k signalizaci, nebo s jeho pomocí můžete prohlédnout hůře viditelná místa na těle. To užijete, když kontrolujete klíšťata. 

Co potěší je i seznam věcí v krabičce. Hodím ho sem tak, jak ho uvnitř najdete. 

Multifunkční ninja karta

Kovová karta velikosti kreditní karty, která obsahuje: otvírák na konzervy, nůž na řezání např. provazů, ovoce atd., šroubovák, pravítko, otvírák na lahve, klíč na šroubky ve čtyřech velikostech, klíč na ploché šroubky nebo čepel pro řezání tvrdých věcí, pila a škrabka, kroužek pro určení směru na mapě, klíč na malé šroubky, otvor pro zavěšení

Tablety na desinfekci vody

2 tablety určené k přípravě pitné vody v lahvích kdekoliv na světě. Používá též NATO. Jedna tableta je až na 5 litrů vody. Celkem můžete tedy vytvořit až 10 litrů pitné vody. Účinné proti průjmu cestovatelů. Giardia, fekálním koliformním bakteriím, choleře, tyfu, úplavici a mnoha dalším, včetně hepatitidy A a E a salmonely. Před použitím si přečtěte přiložené informace v KPZ.

Textilní páska

Půl metru černé textilní pásky o šíři 48 mm, kterou využijete např. k rychlému zafixování boty, nouzové záplatě na člunu, k obvázání vyvrtnutého kotníku a mnohému dalšímu. DucTape zpraví vše!

Drát

1 metr tenkého nerezového drátu.

Desinfekční tampon

Desinfekce drobných poranění či nástrojů.

Prezervativ

Prezervativ od firmy Durex. Určen nejen na to jedno… Ano, ano, ale kromě klasického využití jej můžete použít jako vodotěsné pouzdro, izolaci, pružné obinadlo, k rozdělání ohně… Snad nejvíce multifunkční věc v naší KPZ ☺

Zápalky

6 zápalek se škrtátkem ve voděodolném obalu.

Antibakteriální ubrousek

Ubrousek s antibakteriálním efektem. Radši to otři! Roztok: Chlorhexidin Diglukonate 0,2% – desinfekce.

Vteřinové lepidlo

Miniaturní lepidlo o obsahu 1g.

Kompas

Malý, ale přesný knoflíkový kompas. S průměrem 15 mm se řadí mezi nejmenší kompasy na světě. S ním se neztratíte! Dejte pozor ovšem, abyste ho nepoužívali v blízkosti kovových předmětů, to si potom žije vlastním životem.

Světélko

Malé, překvapivě výkonné světélko. Může být použito i třeba jako náhradní osvětlení pro nočního cyklistu. Je v něm i očko na zavěšení a možnost vyměnit baterie.

Kompresovaná utěrka

Utěrka stlačená do velikosti tablety.

Špunty do uší

2 špunty, každý do jednoho ucha… Balené v krabičce. Ochrana před chrápáním ve vlaku, večírcích v hostelech a problémech v letadlech.

Kancelářské sponky

2 neobyčejně obyčejné kancelářské sponky.

Voděodolné náplasti

2 kvalitní voděodolné náplasti od českého výrobce. Sterilně balené.

Párátko

Hygienicky zabalené dřevěné párátko. Nic nedokáže zkazit den víc než nepříjemnost mezi zuby! Párátko lze použít ale i například jako nouzovou vidličku.

Nezlomitelná tužka

Neobyčejná tužka, která se nezlomí. Celá tužka je částečně ohebná, tlumí tak nárazy. Tuha je speciálně upravená do formy gelu, který se nezlomí.

Provaz Nanocord

3 metry nejpevnějšího provázku na světě. Jistě znáte padákové šňůry, někdy také zvané Paracord. Nanocord je speciálně upravená verze, tak aby průměr provázku byl co nejmenší a zároveň byla zachována co nejvyšší nosnost.

•  nosnost – 16,3 kg

  • Průměr – 0,75 mm

Píšťalka

Malá, ale hlasitá píšťalka s dírkou pro zavěšení. Využití nejen k signalizaci, ale i například pro zastrašení divé zvěře či nepříjemných lidí.

Šitíčko

Když vám na treku ulítne knoflík, nebo se roztrhne bunda, je čas jehlu a nit!

Zrcátko

Malé zrcátko, pro rychlou kontrolu úsměvu.

Infokarta

Kartička, podle které budete moci naši KPZ skládat jako profíci, navíc na ni naleznete přesnou pozici všech komponentů.

Papír

9 x 9 cm velký kousek papíru. Rychle napište telefonní číslo, nákupní seznam nebo třeba básničku.

Zavírací špendlík

Všestranný pomocník, známý také jako sichrhajska.

Stahovací pásky

2 stahovací pásky, které můžete použít na svázání tyček od stanu, ale třeba i utrženého ucha u kabelky

Popis KPZ jsem použil přímo od výrobce. Pro začátečníky je to pěkně sestavená krabička. Pokud si jí budete sami skládat, třeba podle seznamu, tak narazíte na několik překážek. Některé věci se špatně shánějí, a proto mi cena nepřijde nějak přehnaná. Nikdy se člověk nezavděčí všem. I já tam vidím rezervy nebo zbytečné věci.

Jen pro představu.

Ubrousek v tabletě bych do něčeho zabalil, třeba do alobalu. Vlhkost je prevít a tampon pak několikanásobně zvětší objem.

Sada na šití, zálesák má věci olivové nebo tmavé barvy. Takže si vystačí s jednou barvou nitě, třeba jen černou, ta je univerzální. Přidal bych jehlu. Jedna fakt nestačí, kdo kdy hledal jehlu v kupce sena, tak ví ☺ 

Kancelářské sponky, Mc Gyver s nima dokázal neskutečné věci, ale v přírodě celkem k prdu. Přidal bych víc spínacích špendlíků i větších rozměrů. Ty jsou použitelnější než kancelářské sponky. Pardon, hodí se třeba na vyndání sim karty z „ajfonu“, ale to zvládne i spínací špendlík. ☺

Zápalky, slovy 5 kusů. Když už tak bych dal nějaké lepší, například UCO, které hoří 25-60 vteřin jedna zápalka podle druhu. A přidal bych firesteel – delší životnost, víc jisker a ohňů. 

Špunty do uší… v přírodě potřebuju slyšet co se děje v okolí. Takže tak.

Párátko…v přírodě jsou všude párátka. ☺

Malý kompas je roztomilý. V našich podmínkách chodit podle kompasu je nesmysl, když tak podle azimutu, který na tomhle nenastavíte. Na hrubé určení světových stran stačí hodinky s ručičkou a slunce. Pokud nemám hodinky, tak klacek a slunce.

A nakonec ninja karta. Tahle věc je k ničemu. Nahradit ji švýcarákem nebo třeba Swiss kartou by bylo rozumnější řešení. 

Karta má čepel jako nůž, ale na špatné straně. Nedá se s tím řezat, s pilkou se také nedá řezat, je krátká. Otvírák na pivo? Svět je plný otvíráků na pivo ☺

Dírka na povolování šroubů. OMG to snad ne. Možná ten otvírák na konzervy, ale jde to s ním ztuha. Nene, karta na přežití je fakt k ničemu. Nahradit.

Tak to sice vypadá, že jsem polovinu věcí vyřadil nebo nahradil. Ale i přesto si myslím, že se jedná o dobře vybavenou KPZ.

KPZ je krabička pro hračičky. Pro někoho zbytečnost a pro druhého hezká vzpomínka na mladá léta a začátky. Někdy Vám ukážu svoje KPZ. Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář