Když se řekne Helikon Tex, tak spoustě lidem naskakují pupínky až na zádech. Polská firma, která šije „kde co“ a její produkty byly různě propírány, že nesedí velikosti, trčí nitě atd.

Za přibližně 6 let co se tohle řešilo, prošel Helikon Tex změnou. Kvalita jde nahoru, design je super, spolupracují s lidmi, kteří tomu rozumí a tak z Helikonu padají zajímavé kousky vybavení. Hlavně je zde dobrá cena produktů.

Kalhoty Hybrid Outback jsou přesně tím produktem, kde se přemýšlelo. Dobrý střih, dobré materiály a fajn cena. Co víc si přát?

Před pár lety jsem tyhle kalhoty zahlédnul na veletrhu IWA v Norimberku jako žhavou novinku.

V té době jsem měl zkušenost s podobnýma kalhotami Fjällräven Keb anebo Sasta Jero. Obě dvě firmy dělají technické kalhoty v kombinaci plátno a strečový materiál. Je to praktické, vzdušné a hlavně příjemné na nošení. Leckoho však odradí cena cca 4 – 5 tisíc korun.

Zatímco Helikony stojí polovinu. 

Vybrat velikost nebyl problém, díky strečovému materiálu mi sedělo jak L tak XL ale i 2XL.  Pravda to L bylo ve stehnech těsné a i v pase bylo fest. XL mi bylo příjemné, ale chtěl jsem mít rezervu třeba na merino spodky na zimu.

U výběru velikosti je potřeba se zastavit a opravdu si to zkusit. Díky strečovému materiálu to prostě sedí jinak než klasické plátěné kalhoty.

Osobně mám rád tmavší barvy, ale i tyhle pískové jsou fajn. U mě všechny kalhoty dostávají zabrat, protože si stále klekám a tak na kolenou je to používání znát. 

Bahno, smola a další. Kolena sice drží, nikde se nic neroztrhlo, ale při bližším pohledu je poznat, že často klečím. 

Příště bych prostě volil tmavší barvu, to je celé ☺

Kalhoty Helikon Tex jsou vyrobené z plátna v kombinaci se strečovým materiálem, kterého najdete na kalhotách dost. Díky tomu nikde netlačí a můžou být víc na tělo.

Plátno se dá voskovat, ale osobně jsem to nedělal. Už z výroby je to lehce voskované a kapičky vody po plátně stékají. Tahle impregnace vydrží pár vyprání a pak by se měla obnovit. Nedělal jsem to a dělat nebudu. Do opravdu vlhkého a drsného prostředí mám kalhoty Sasta Jero, které jsou silnější, pevnější a proto je mám na zimu.

Najdete zde několik kapes, dvě otevřené na ruce, dvě boční na klasický zip a dvě malé třeba na mobily překryté klopou a pojištěné suchým zipem. 

Ty otevřené kapsy jsou strečové, trošku mělké zdá se a uvnitř jsou síťované. Ale zvyknete si, ona ta hloubka je akorát, jen bych hranu kapes vyztužil plátnem, aby tolik netrpěla od klipů zavíracích nožů.

Boční kapsy na zip jsou na dobrém místě, nejsou moc velké, což je taky fajn, jsou prostě akorát. Zip je rychlý a funguje dobře.

Pak jsou zde dvě kapsičky na mobily, do jedné se mi vejde mobil a do té druhé kamera DJI. Takže jsem spokojený, tyhle věci jsou po ruce hned a je k nim dobrý přístup.

Když se na kalhoty podíváte tak si všimnete, že přední část u rozkroku, a zadní část od zadku přes stehna a lýtka jsou ze strečového materiálu. Funguje to skvěle, streč je příjemný a kupodivu odolný. Nohavice se dají ve spodní části stáhnout na suchý zip.

Co velmi oceňuji, je množství velkých poutek v pase. Celý pas je strečový a nařasený s gumou v zadní části a dobře to drží tvar kalhot v pase.

Díky širokým poutkům je nošení opasku v pohodě. Tohle mi překvapilo.

Co se mi nelíbí, je zapínání rozkroku na suchý zip. Vlastně je zde klasický zip a pak horní část kalhot se zapne panelem se sucháčem.

Nikdy to nezapnete přesně a agresivní sucháč může rvát merinové spodní prádlo nebo triko. Až se dostanu do dílny, předělám si to na druky. 

Další věcí jsou docela objemné švy uvnitř kalhot, zvlášť v oblasti rozkroku a vnitřních stehen. Někomu to množství švů může vadit a i rozedírat vnitřní stranu stehen. Já to vyřešil spodním prádlem s nohavičkou a je klid. 

Jinak mají kalhoty samé plusy. Dobře padnoucí, příjemné, odolné, praktické a řekl bych, že i levné. Strečový materiál je příjemný a kalhoty díky tomu dobře sedí na těle. 

Za tu dobu co je mám, jsem je doporučil mnoha lidem a nikdo si nestěžuje. Za dobré peníze dobré kalhoty. Pánové a dámy z Helikon Texu, máte za mě palec na horu. 

PS: Ano sem tam se najde trčící nitka, ale tohle mi nechává chladným, nejsem hnidopich.

S kalhotami jsem letos procestoval Slovensko, v autě 1700 km a pak také pár desítek km pěšky a jsem opravdu spokojený. Na cestování, jako lehčí kalhoty do terénu, do práce, na střelnici, výlet nebo na kolo ideální. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

3 komentářů

  1. Od Helikonu mám kalhoty z řady OTP (Outdoor tactical pants), rovněž celé ze strečového materiálu (v šedé barvě). Používám je více než dva roky – prakticky denně do práce, na procházky se psem, seskoky padákem, střelnici nebo teď naposled na přechod slovenských Roháčů, kde dostaly velice slušně „počoudit“ – vše bez ztráty kytičky, jen je musím opět vyprat 🙂 . Z outdoor strečové řady mám i ktaťasy a ty jsou taky super. Po kapsách samozřejmě furt nějakou tu EDC kudlu, svítilnu a jiné „nepostradatelné“ proprietky.
    Hybrid Outback mi tak trochu připomínají vojenské kalhoty – ruské Gorky. Já osobně vždy raději volím oblečení jednobarevné, méně nápadnější – uni a víc do civilního vzhledu, proto dávám přednost OTP.

  2. Inu, jsou opravdu pohodlné. Pohyb neomezující. Opravdu bych jim vytknul jednu věc, a to zvuk. Pokud jsou to kalhoty do lesa, což se tak tváří, očekával bych menší zvukový projev při pohybu. Připomíná to chůzi v šusťáku. Takže pro tichý pohyb nee, případně velmi opatrně, zvířátka utečou, hlídku nepřekvapíte.

Zanechat komentář