Mlýnek na kávu je podle mne potřebná věc. Někdo si bere už nadrcenou kávu sebou, jiný si pochutná na kávě tři v jednom a další drtí zrnka kávy mezi zuby anebo ještě lépe o dva kameny, které našel v lese. 

Tahat s sebou pár gramů navíc mi nevadí, takže mlýnek je v batohu skoro pokaždé.

Začínal jsem s mosazným Istanbulem, pak Trampem, „Gsičkem“ a pak Porlexem. Asi nic lepšího než Porlex jsem neviděl. Když se u nás na obchodě objevil mlýnek Firebox, říkal jsem si ok, je podobné jako mlýnek Porlex, o trochu lehčí ale jak to bude mlít a jaká bude cena? 

Pojďme se na to podívat.

Rozměry obou mlýnků jsou skoro stejné. Výška 130 mm a šířka 48 mm. Největší rozdíl je váha – Porlex má 248g a Firebox jen 210g.

Na první pohled vidíte, že je Firebox z tenčího materiálu. Ale je pěkně zpracovaný, má keramické kameny a klička se dá sundat. Proti Porlexu má však jednu velkou výhodu. Cena. Ta je u Fireboxu o polovinu levnější, a to už je pádný argument.

Funkce

V horní části sundáte krytku, nasypete zrnka kávy a zavřete. Do mlýnku se vejde 21g kávy. Nasadíte kličku a pak melete. Namletá káva padá do dolní nádobky. Zde vidíte i keramické mlecí kameny a také regulaci hrubosti mletí. Můžete si tak namlít kafe dle svých představ. 

Namleto je hned, zvládne to každý. Mletí je plynulé a já prostě melu rád ☺, takže u nás vede zrnková káva.

Materiál je nerez, broušený nerez na sobě nenechává moc otisků a působí hodně luxusním dojmem. 

Celkově je velmi dobře provedený. Nemám tomu co vytknout. A že mám s čím srovnávat. Můj starý Porlex se řadí mezi špičku na trhu.

Porlex používám několik let, ale Firebox jen pár měsíců. Ale jak říkám melu rád a už jsem tak kilo a půl kávy pomlel a jsem spokojen. Doma nebo v lese, mlýnek všechno snese ☺.

Né teď vážně, po pár letech hledání jsem zakotvil u Porlexu jako u svého ideálu, ale teď ho Firebox se svým mlýnkem v klidu nahradil.

Z fotek to tak nevynikne, ale když se stavíte na prodejně a osaháte si ho, tak mi dáte za pravdu.

Je to hezký kousek vybavení, který se neztratí ani v přírodě a ani doma v kuchyni. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. Dobrý den, je možné použit mlýnek na kávu Firebox také na mleti semínek např. len? Velmi by mě zajímalo jak hrubě to namele. Děkuji

Zanechat komentář