V dnešním článku se podíváme na pár párů ponožek, fuseklí nebo jak tomu kdo říká.

Název článku berte jako pokus o vtip, nebudu se už snažit o básně ☺

Když si tak občas pročítám diskuze na internetu ohledně vybavení do přírody, tak mne až zaráží, jak někteří šetří na základním vybavení. Tím jsou dobré boty a ponožky. Ano boty jsou celkem drahé, ale ponožky? Nechápu. Když mi bude zima na nohy, tak moc dlouho ve špatném počasí nevydržím. Boty necháme na jindy. 

Mrkneme se na pár osvědčených a funkčních ponožek. 

Mám tu dvě značky, Lasting a Comodo.

Vpravo Lasting a vlevo Comodo

Lasting používám pátým rokem a Comodo druhým rokem. 

Mám raději silnější ponožky s větším obsahem vlny. Dokonce i do kanad a trekových bot nosím silné vlněné ponožky, a to i v létě. Ne, nemám vařené nohy. V kombinaci s koženou botou jsem v pohodě.

Z leva WSM a WSM a WHI

U Lastingu jsem si oblíbil dva druhy ponožek – WHI a WSM.

WHI jsou tenčí a mají jen zesílený spodek ponožky. Nosím je v létě do tenisek i civilních – slušných bot. Složení je následující:

70% merino vlna, 15% polypropylen, 10% polyamid, 5% Lykra.

WSM zimní treking jak už název vypovídá, jsou silné ponožky s vysokým obsahem vlny. Trekové boty, nebo vojenské kanady, tam tyhle ponožky používám. Nohy jsou jak v bavlnce. 

Složení je následující: 85% merino vlna, 10% SILTEX, 5% Lykra.

Comodo ponožky

Vpravo TRE11 a vlevo TRE7

Používám TRE7, které jsou tenčí a jsou na omak podobné Lasting WHI. Takže určení stejné. 

Složení 50% Merino vlna, 20% Polycolon, 15% Polyamid, 10% Polypropylen, 5% Elastan.

Na zimu pak TRE11, které bych přirovnal k WSM od Lastongu. Složení zde:

35% Merino vlna, 35% Meraklon, 15% Polyamid, 10% Polyaster, 5% Elastan.

O ponožky se nijak extra nestarám, nemám speciální přípravky a peru je často a rád ☺ s ostatním prádlem. A ponožky drží. Pokud je budete často nosit, počítejte, že po dvou letech se objeví řidší místo ve spodní části. Hlavně u těch ponožek, které mají více merina. U ponožek Lasting pozoruji, že se po vyprání zmenší, ano jdou natáhnout na nohu a vše je v pohodě. 

Z prava Lasting ,Comodo, Lasting, Comodo

Zatímco ponožky Comodo se spíš roztahují a jsou volnější. Po nějakém čase tak mám vlastně dva různé páry ponožek. Na nohu nahodím Lastingy a přes ně dám volnější Comoda a je klid. Tohle používám při chladném počasí, častých zastávkách, pozorování a statické činnosti. Do gumovek je tahle metoda ideální. Také na spaní ve spacáku se doporučuje mít volnější ponožky kvůli lepšímu proudění krve v končetinách.

Comodo a Lastng tenké

Takže takhle pěkně využiju i ponožky, které jsou už delší dobu používané. 

Mám těchhle pár párů a točím je stále dokola. Více méně je peru každý týden, takže jsou často jak na nohách, tak i v pračce. (a často se na podlaze válí zelené chuchvalce z často používaných fuseklí☺ )

Lasting a Comodo zimní treking

Určitě doporučuju si osahat všechny druhy a gramáže. Ale pokud chcete rovnou doporučit něco silnějšího na zimu, tak Lasting WSM a Comodo TRE11 a nebudete litovat. 

čím víc vlny, tím víc žmolků

Merino je merino, teplo je teplo a zdraví máme jen jedno. Na ponožkách se šetřit nemá. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář