Tuhle legendární kudlu jsem poprvé držel v ruce v roce 1994. Bylo to v době mojí služby u 1. Praporu hloubkového průzkumu.

Na tu dobu skvělý nůž. Po návratu z vojny jsem Utony postupně vlastnil a zase prodával. Vesměs jsem měl armádní originály.

Před rokem jsem se rozhodl vzít si do testu dva nové výrobky Mikovu. Dva Utony, jeden v nerezovce a druhý v uhlíkovce.

Doma se mi tak sešly tři kousky, dva nové výroby jeden starý vojenský s označením 0005. V článku se budu věnovat jen těm dvěma novým kouskům.

O vojenském Utonu jsem psal zde.

Představení.

První se podíváme na tenhle NŮŽ MIKOV DÝKA 362-NG-4 VZOR 75/PRI-SMS logo 0007.

No, budu mu říkat „nerezový uton“. To proto, protože materiál čepele je nerezová ocel 420 kalená na 53-55HRC.

Ručka je z měkké pryže, pouzdro kožené. V sadě jsou i dva nástroje, pilník a pilka a také pojistná šňůra. 

Pouzdro z celkem tenké kůže je šité a pak nýtované. Také je zde kožený proužek s drukem, aby jistil nůž v pouzdru.

Závěs na opasek je široký a vejde se i na vojenské opasky. Pomocí dvou druků (kin-dot) můžete pouzdro sundat z opasku bez rozepínání a sundávání dalších věcí na opasku.

Uvnitř pouzdra se nachází plechová vložka proti prořezu. Dobře vede a drží nůž tam, kde má.

V zadní části pouzdra je podélná kapsička pro pojistnou šňůru, na konci této šňůry je mosazný váleček. Ten se zasouvá do příslušného otvoru rukojeti a buďto jistí nůž proti ztrátě při práci ve výškách (sekání větví, odřezávání lan apod.) nebo jistí pilku a pilník při práci. Pilka a pilník jsou zasunuty do pouzdra v přední části. 

TTD – Takticko-technická data ☺

Uton je lehký nůž střední velikosti. Celková délka nože je 250mm, délka čepele pak 140mm. Váha nože s pouzdrem a nástroji je 353g, samotný nůž váží 165g. Výška čepele 25mm a tloušťka 3,7mm. Nástroje jsou dlouhé 130mm, široké 13mm a tlusté 3 mm. Použitelná délka nástrojů 83mm. Váha pilky 30g a pilníku 35g. 

Délka pojistné šňůry cca 200mm.

Výbrus je plochý zakončený fazetkou. U civilních verzí je horní falešné ostří nabroušené. Na hřbetu nože je zdrsnění pro palec. Pryžová rukojeť má soudkovitý tvar a v zadní části je dírka pro kolík a také hranatý otvor pro vkládání nástrojů.

Druhý Uton je co se rozměrů týče to samé jako předchozí kousek. Změna je u materiálu čepele. Zde je použita uhlíková ocel 12071 a zakalena na 55-58 HRC.

Čepel je černěná pro lepší odolnost proti korozi. Další rozdíl je v pouzdru. To nemá plechovou vložku proti proříznutí. Také je zde jen obyčejný průvlek na opasek bez Kin-Dotů. Jinak jsou nože i doplňky stejné.

Zpracování

Zpracování je na dobré úrovni, nabroušení z výroby dostatečné, ale žádná jedovka to není. Pouzdra jsou dostatečná, ale uvítal bych silnější kůži. Po používání vypadají některá místa na koženém závěsu jaksi „vyžvejkaně“. Také začištění pryžové rukojeti by si zasluhovalo pozornost. Je zde dost otřepů. 

Porovnání

Pokud porovnám tyhle dva nože, tak jediný rozdíl je v materiálu čepele. 420ka je bláto, pardon, že to takhle musím napsat. Ale prostě je to tak. Být Uton vyrobený z materiálu N690, tak neřeknu ani slovo.

V přímém srovnání je prostě uhlíkovka o kus lepší. Lépe se mi brousila, rychleji a snadněji byla ostrá. Výdrž těchto dvou materiálů v držení ostří bych dal na stejnou příčku.

Jen s tím rozdílem, že uhlíkovku jsem nabrousil pár tahy keramickou tyčkou, zatímco nerezovka mne trošku potrápila. Pouzdro bez vložky u druhého Utonu je na nic. Pokud zezadu pouzdra nacpete pojistnou šňůru, tak se Vám může lehce vnitřek pouzdra poškodit při zasouvání nože dovnitř. 

Takže? Uhlíkovka super, ale s poudrem s plechovou vložkou.

Dojmy z používání. 

Nůž se dobře drží. Ručka je akorát velká s dobrým tvarem. V ruce sedí a neklouže. Díky zdrsnění i struktuře pryže se opravdu jistě drží v každé situaci. Ostří by si zasloužilo trochu pozornosti, nechtěl jsem do kudel moc zasahovat a tak jsem jen oživoval ostří keramickou tyčkou. Není to jedovatá břitva, jako jsem zvyklý u nožů Mora.

Naprostý nesmysl je horní falešné ostří. Myslím tím jeho nabroušení u civilních verzí. Není to praktické a ani bezpečné. Pokud se nožem štípou polínka (batoning), tak se tlouk ničí a zasekává do tohoto ostrého kousku na hřbetu.

Ručka je odolná, neklouže, ale celkem rychle se ušpiní prachem, bahnem nebo tak, a odstranit to lze až pod vodou. Měkčená pryž je v ruce hodně příjemná. V zimě nestudí a neklouže. Také mne mrzí, že při použití nástrojů nejsou nástroje vedené v kovovém lůžku jako u vojenské verze. Ale mezi námi ten rozdíl při běžném použití moc nepocítíte.

Pilník je funkční a můžete jeho hranu použít jako pilku na železo, například při odstranění drátu atd. Pilka funguje, jen se zuby častěji zanáší a musí se po použití čistit.

Ale řeže to, co víc chtít. Pokud zasunete nástroj do otvoru, je potřeba ho zajistit kolíčkem, který najdete na konci pojistné šňůry. Díky tomu drží nástroj tam, kde má.

Doporučuju po nasazení nástroje vložit nůž zpět do pouzdra a takhle ty nástroje používat. Je to bezpečné, pokud budete mít nůž odhalený, hrozí tak velké zranění. Vymyšleno to bylo dobře a stále to funguje. Vyvážení nože je skvělé, respektive v ruce skoro není cítit. Je vážně lehoučký. Dobře se ovládá. Ten tvar mi připomíná severské nože tzv. finky. 

Konkurence.

Tyhle nože jsou naše české ikony díky zavedení v armádě. Pokud mají být dnes konkurenceschopné, chtělo by to pár úprav, například změna materiálu čepele, pouzdra z kydexu apodobně.

Cena si myslím, že je v pohodě. Podobné nože, které mohou Utonu směle konkurovat, jsou například finský Peltonen, švédská Mora Garberg, americký Cold Steel SRK nebo Ka-Bar Mk1. A našlo by se víc podobných. 

Beru to tak, že nůž byl zavedený do armády v roce 1975 a od té doby se na něm k lepšímu nic nezměnilo. Škoda, protože by stačilo udělat pár drobných změn a byl by ten nůž o level jinde. A zasloužil by si to.

Na závěr malé srovnání s originálem vz.75 s označením 0005.

Ten má lesklý povrch ručky, která je vyrobená z kubánského kaučuku. Čepel byla vyráběná z nerezavějící ocele 17029 a tepelně upravená technologií MARTFROST (což znamená hluboké zmražení čepele nože po kalení).

Na fotkách v porovnání s civilní současnou verzí 0007. 

Závěr. 

Uton je hezký, do ruky padnoucí nůž, který i dnes může dlouho sloužit na řezání, krájení ale i sekání. Je to drobný lehký nůž, a podle toho je potřeba k němu přistupovat. Jak někdo řekl, na namazání chleba paštikou a uříznutí prutu na buřta stačí. No, on toho Uton zvládne víc.

Pro člověka, který má rád jeho historii, má i moderní kousek svojí cenu. Pro toho, kdo potřebuje dobrého parťáka na potulky přírodou je Uton dobrá volba. Nezklame. Ale jak jsem psal, podobných nožů je na trhu hodně. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

3 komentářů

Zanechat komentář