Článek od Deflector Bushcraft

Téměř pokaždé s sebou tahám na vandry nějaké to křesadlo jako doplněk k jiným „rozdělávačům“ ohně. Nikdy totiž nevíte, kdy vám tu navlhnou sirky či jindy vypadne kamínek u zapalovače.

Byť mi zprvu přišlo, že je tzv. firesteel – taková dražší vymoženost, tak jsem záhy zjistil, že své opodstatnění určitě má a v nouzových situacích je asi to nejlepší, co vás může potkat. 

Nevýhodou sirek je, že je musíte chránit před deštivým počasím a pokud v případném dešti zazmatkujete, tak sirky zvlhnou. Pak se přihlásí ke slovu zapalovače. Přestože si vezmete zpravidla alespoň 2, tak ve výsledku po několika dnech můžete být rádi, když funguje alespoň jeden. Problémem je i jejich použití v silném větru, či silném mrazu. Tyto nedostatky opět postrádá křesadlo.

Neméně důležitou vlastností křesadel je jejich hmotnost a skladnost. Představte si, že jdete na nějaké delší putování, které bude trvat 2-3 týdny. Tahat s sebou několik krabiček sirek či pár zapalovačů není zrovna ideální a právě v tomto případě se ukáže křesadlo ve své plné kráse, kdy na celou dobu táboření máte věc, která váží několik gramů a nezabere téměř žádné místo v batohu.

Všechny tyto kladné vlastnosti má bezpochyby i křesadlo JUBÖ BUSHCRAFT FIRESTEEL a z mého testování by se dalo říct, že i něco malinko navíc. Svou celkovou velikostí 12cm rozhodně nepatří mezi prcky a při délce škrtací plochy 7cm a šířce 0,8cm s váhou 30g je adeptem na vyšší střední třídu. Za povšimnutí určitě stojí rukojeť z mořeného dubu, která je velmi odolná povětrnostním podmínkám a odolá i mechanickému poškození.

Tmavá barva mořidla pak už jen podtrhuje barvy přírody. Na rukojeti je také kožený řemínek, který je praktický jak třeba při pověšení na batoh na karabinu, tak i při samotné manipulaci s křesadlem. Byť se křesadlo dodává bez škrtacího plíšku, tak z vlastní zkušenosti můžu říct, že se dá škrtat téměř čímkoliv od hřbetu nože přes klíče, víčko konzervy až po pazourek nebo jen kousek ostrého kamene.

Co se týká samotných škrtacích plíšků, tak ne vždy jsou dostatečně kvalitní a dost často mi zůstaly jen ležet v šuplíku. Proto absenci tohoto doplňku spíše kvituji, jelikož jsem si přivyknul používání hřbetu nože. Kvalitní nůž se při křesání hřbetem nezničí. Od jisker sice zůstávají saze, čmouhy případně přípeky, ale vždy se mi vše podařilo bez větší námahy odstranit a to mnohdy jen otřením o kalhoty

Při mém testování tohoto křesadla se mi zamlouvala samotná kvalita, kdy jak za použití škrtacího plíšku, tak i hřbetu nože byly jiskry opravdu velké a vydatné a dokonce i při následném použití kousku křemene jako škrtadla nebyl problém oheň rozdělat. Testovacím materiálem byly ve všech případech naškrabané hoblinky ze smolničky nebo z březové kůry.

Druhou částí mé testovací jízdy byl test s ověřeným a velmi kvalitním křesadlem od firmy Light My Fire. Oba testovací subjekty si vedly velmi dobře a hromádku naškrabané smolničky dokázaly zapálit během okamžiku, ale nakonec vyhrálo křesadlo JUBÖ BUSHCRAFT FIRESTEEL, a to hned v několika rovinách. Vzhledem k průměru dělalo o něco více jisker, díky delší rukojeti se lépe drželo a co je neméně důležité, tak celková trvanlivost křesadla bude díky jeho velikosti podstatně vyšší (výrobce udává 20 tisíc škrtnutí) a to téměř za stejnou cenu.

Pokud jste však křesadla doposud neměli možnost vyzkoušet, tak jsou první zkušenosti s křesáním většinou docela krušné, a i když máte vše nachystané a troud skvěle suchý, tak i tak se bez trochy zručnosti oheň nemusí podařit rozdělat. Je potřeba se používání křesadla naučit a hlavně vytrvat, protože to není zrovna jednoduché. Ale zase se tato dovednost dozajista vyplatí.

Ve výsledku je úplně jedno, jaké křesadlo používáte. Pokud máte dobrou ostrou hranu ať už nože či škrtacího plíšku, tak fungují všechny. Odzkoušel jsem jich opravdu hodně, od čínských až po značkové. Rozdíl je jen v tom, že ty značkové vyžadují méně zručnosti pro tvorbu dostatečně velkých jisker a také mnohem déle vydrží.

Co tedy říci závěrem? Pokud máte funkční sirky či zapalovač, tak není křesadlo nutností. Na rozdíl od těchto zdrojů ohně vás ale určitě nenechá na holičkách v žádné situaci kvalitní křesadlo třeba s názvem JUBÖ BUSHCRAFT FIRESTEEL.

Hezký den přeje Def.

Sdílet

Zanechat komentář