Mít svoje ohňové pomůcky pěkně v suchu a po ruce, to je asi základ. Každý to řeší jinak. Mě zaujala mosazná krabička Hudson Bay. Jedná se vlastně o tabatěrku, o krabičku na tabák.

Velikost je akorát do ruky. Materiál mosaz. Nemá šroubování ani těsnění, takže není vodotěsná, ale spíš voděodolná.

Dá se otevřít a vejde se do ní dost věcí. V mém případě kus konopného provázku, práchno, pazourek i ocílka. To je super mít takové věci pohromadě.

V horní části je výstupek, poklop ☺.

Pod poklopem najdeme lupu, která zvětšuje až 6x. Na vyndání trnu nebo třísky se lupa vždy hodí. Ale hodí se i na rozdělání ohně za pomoci slunce. 

Když byla tabatěrka nová, tak se leskla jako psí kulky. Nemám ty lesklé věci moc rád. Časem se mosaz ohmatá a získá používáním patinu.

Ale pokud nechcete čekat, použijte na patinaci Coca Colu, hořčici nebo ocet. Funguje to skvěle. 

Jak už jsem psal na začátku, každý tu svojí ohňovou krabičku řeší jinak. Tohle je velmi kvalitní výrobek. Líbí se mi lupa a i prostor krabičky je super. Přitom velikost je tak akorát do ruky, a v kapse není cítit, jak je krabička plochá.

Nevýhodou může být ne 100% vodotěsnost. Ale zatím jsem s tím neměl ani v dešti problém. Krabička v zavřeném stavu dobře drží, ale stejně to pro jistotu chce pojistit, aby se v batohu neotevřela. Já to řeším tak, že si jí dám do těsného lněného pytlíčku a už se nemůže otevřít ani náhodou. 

Mám v plánu na to udělat kožený obal se závěsem na opasek. Ale znáte to, kovářova kobyla chodí bosa ☺.

Tabatěrka Hudson Bay je velmi oblíbená různými historickými spolky, lovců kožešin, osidlování Ameriky a podobně. No, nedivím se jim. Je to nejenom praktický doplněk, ale i hezký kus vybavení. 

Sdílet

Zanechat komentář