Od pradávna je jednou ze super věcí pro zálesáky pilka. Pilka je základní pracovní nástroj.  Je to malý a lehký pomocník, který ušetří spoustu práce.

Dokonce se hodí i pro ty, kteří řeší každý gram v batohu, kdy si můžou přibalit jen pilový list a pilku si posléze vyrobí, až ji budou potřebovat, třeba jen za pomocí jediné větve. Může mít spoustu forem, od klasické obloukovky, rámovky až po skládací pilku – a o té si řekneme něco víc.

Skládací, neboli tzv. prořezávací pilky jsou velmi užitečné nástroje, které zastanou nepřebernou škálu činností v lese.  Existuje jich spousta druhů v různých cenových kategoriích.  Můžeme je také rozdělit na ty s rovným či ohnutým ostřím a také podle délky listu a jeho hrubosti.

 Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je lepší si za skládací pilku trošku připlatit a nekupovat nějakou „noname“ nebo třeba „Čínu“. Ne že by takové pilky neřezaly, ale většinou trpí neduhem v podobě méně kvalitního materiálu či špatného tvaru zubů a to se projevuje rychlým ztupením, anebo větší námahou při samotném řezání. Také může být problém v příliš tvrdém pilovém listu, kdy pak stačí jeden neopatrný pohyb a pilka se zlomí.

Skládací pilky mají hned několik výhod. V první řadě je jako velké plus to, že nemusíte mít žádné pouzdro na samotný pilový list. Pilku prostě jen složíte a nemusíte se bát, že se od ní poškodí vaše výbava. Další výhodou je to, že vám nebrání nic v délce řezu, jako třeba u rámové pily. Pokud se vám pilový list poškodí, tak se u některých skládacích pilek dá koupit náhradní.

Já měl díky Bushcraftshopu možnost vyzkoušet japonskou pilku Silky a to konkrétně ve verzi Gomboy 240-10.

Do té doby jsem zprvu používal napřed levnou „noname“, ale tu jsem musel měnit každé tři měsíce, protože pak už byla námaha při řezání jednoduše řečeno příliš velká.

Následně jsem pořídil Husqvarnu o délce 220mm a ta byla super, řezala jako o život a já byl naprosto spokojen. Říkal jsem si, že jiná pilka je naprosto zbytečná a pořídit si jinou, byť třeba papírově ještě kvalitnější, ale také podstatně dražší je naprostá zbytečnost.

Nicméně již při prvním vyzkoušení skládací pilky Silky jsem vše okamžitě přehodnotil. Pilka řezala bez velkého tlaku a stačilo jen přiložit a tahat. O zbytek práce se postaral tento pracovní nástroj za mě.

Nicméně doposud nedám na Husqvarnu dopustit. V její cenové kategorii je dozajista nejlepší z těch co jsem vyzkoušel.

Dokonce stejně jako u Silky výrobce garantuje, že pokud se s ní bude řezat jen dřevo, tak se nemusí nikdy brousit. S tímto můžu jen souhlasit, jelikož po roce používání řeže jako když byla nová a to ji vůbec nešetřím. Nicméně je jasné, že nebude ostrá na věky.

Co dodat závěrem, snad jen to, že pily všeho druhu jsou bezpochyby super pomůckou nejen pro profesionály, ale také pro zálesáky, kdy se uplatní od výroby kolíků k upevnění celty, přes přípravu ohně či laviček k němu až po stavbu různých přístřešků.

Osobně můžu doporučit jak Husqvarnu, tak i dražší japonskou Silky. Obě se vyplatí a dozajista ani s jednou neprohloupíte. Nicméně určitě platí to, že kdo jednou vyzkouší pilu od Silky, nikdy se už nevrátí k jiné značce.

Mějte se hezky a užívejte přírody – Def.

Sdílet

Zanechat komentář