V dnešním článku se podíváme na téma, které je na různých fórech probíráno velmi často. Proto jsem se rozhodl přihodit pár poznatků na toto téma do samostatného článku. 

Každý ví, že březová kůra hoří. Takže vidíme břízu, přijdeme k ní a začneme kůru rvát ze stromu ….. STOP! 

Tohle není potřeba dělat. Zaprvé můžete stromu ublížit, otevřít místo kudy se do stromu dostane houba a bříza to má spočítané. Zadruhé to není hezké, když jdete kolem stezky nebo tábořiště a břízy jsou orvané od lidí, kterým je to jedno.

Mýtus, který kolem panuje, že březová kůra musí být z živého stromu, je nesmyslný. Březová kůra obsahuje oleje, které v ní zůstanou ještě dlouho i poté, co strom padne.

Někdy nacházím v březovém háji zcela zetlelé kmeny, kde se dřevo rozpadá, jen na něj sáhnete. A přitom má kůra ještě použitelnou strukturu právě pro rozdělání ohně.

Takže prosím, ze živého stromu kůru nebrat. Pouze pokud budete v nouzi.

Sběr kůry do zásoby 

Ano, někdy toto provozuji, a když je možnost, udělám si zásoby březové kůry. Ty pak používám na různých kurzech, ukázkách nebo dětských táborech a akcích. Odebírám z padlých kmenů, při polomech, nebo pokud někde řádí dřevorubci, tak si trochu kůry vezmu.

V batohu nebo na tábořišti se kůra vždy hodí. Pokud najdete březový háj, tak tam bude i dost březové kůry na padlých kmenech.

Tip na skladování

Pokud si chcete ulehčit práci, skladujte březovou kůru v plátech zhruba velikosti dlaně. Na rozdělání ohně to stačí, a pokud bude uložená na placku, tak se dá hned a snadno použít.

Naopak pokud ji smotáte do roličky, sice to vypadá hezky, ale při použití v kombinaci s firesteelem si přiděláte starosti. Kůra se bude kroutit, a bude se chtít rolovat, no prostě placka je lepší.

Sušení kůry

Tohle je naprosto zbytečné, kůra hoří i mokrá. I když jí necháte den ve vodě, tak po vytažení a otření vody z kůry, jde zapálit. Můžete kůru otřít třeba do kalhot na vnitřní straně stehen, tam bývají kalhoty suché.

Nejraději trénuju právě na mokré, v přírodě nalezené kůře. Viz jedno již dříve publikované video, kde jsem kůru schválně máčel.

Jak na to

Aby byl článek úplný, přidám i radu a ukázku, jak s kůrou pracovat a zapálit jí pomocí jisker z firesteelu.

Nejlepší je položit kousek kůry na pevný podklad, kus dřeva, pařez nebo kamen, je to jedno.

Ostrou hranou nože nebo plíšku na firesteelu naškrábete trochu chmýří z kůry. Jde to lehce. Čím jemnější chmýří bude, tím lépe se do něj chytne jiskra. Když se podíváte na kmen břízy, vidíte vodorovné čárky-žilky. Doporučuji škrábat kolmo na směr žilek. Kůra je tak pevnější a netrhá se. 

Pokud máte naškrábáno, stačí jen přiložit firesteel a křísnout jiskru. A už to hoří. 

V textu se to nedá tak popsat. Doporučuju shlédnout video, kde je to názorně ukázáno.

Bříza je super pomocník, mám tenhle strom moc rád. Když vidím bílý kmen, tak vím, že i oheň bude.

Doufám, že Vám článek pomohl a já se budu těšit u dalšího článku zase ahoj Kraken.

Sdílet

Zanechat komentář