Dnešní článek bude pro klasické kotlíkáře a konvičkáře. Každý si asi hned představí desetilitrový kotlík a třeba třílitrovou konvici. Nene, dnes se mrkneme na malý a lehký set od finské Muurikky ☺.

Začnu lehkým popisem.

Celý outdoor set se dá složit do sebe, tedy konvička jde vložit do kotlíku. Už v základu dostanete obal na celý set. Já ho tedy vyměnil za náš, který je z pevnější látky. 

Materiál konvičky i kotlíku je potravinářská nerez. Kotlík i konvička jdou dát na jakýkoliv zdroj tepla, a to jak doma tak v přírodě. Jen některé moderní indukce občas konvičku neberou.

Není zde žádný plast, takže můžete oba dva kousky v klidu zahrabat do popela nebo vložit doprostřed ohniště. Čištění je také fajn, díky lesklému povrchu stačí jen odrbat houbičkou na nádobí. Ano, za nějaký čas se tam udělá patina, a ta jde sundat ocelovou vatou a máte set jako nový. Také s myčkou nemá tento set problém.

Parametry

Kotlík má objem 1,89 litru a konvička 0,8 litru. Tedy papírově. Jaká je však realita?

Ano, do kotlíku narvete až po okraj 1,9 litru vody, ale je to opravdu až po okraj. Takže reálně na vaření dáte tak 1,6 litru vody. A hladina bude u drátěného závěsu, to znamená cca 1,5 cm od horního okraje.

Konvička je na tom podobně. Pokud prstem zacpu vylévací otvor, tak narvu do konvičky 1,0 litru vody. Ale po odendání prstu cca 200 ml odteče.

A při vaření vody vám nějaká uteče nalévacím hrdlem, jak bude voda vřít a bublat. Váha kotlíku 363 g a váha konvičky 354 g. To nejsou až tak špatné údaje. Šířka konvičky 145 mm a výška 120 mm. Šířka kotlíku 173 mm a výška 170 mm. Měřeno v nejširším a nejvyšším bodě. Pokud otočíte víčka, tak ušetříte pár centimetrů na výšku.

Tloušťka materiálu se pořádně nedá změřit. U hrdla je kotlík cca 0,5 mm silný a konvička milimetr. Pocitově je znát, že je kotlík tenčí.

Plusy

Jedná se o hezký set. Prostě kotlík na vaření a konvička na čaj je klasika. Můžete to dát přímo do ohně nebo zavěsit díky drátěnému oku nad oheň.

Zpracování je pěkné. Cena a váha jsou přijatelné. Pro dva strávníky ideál, ale i tři hladové krky to uživí. 

Mínusy

No, budu velmi kritický k naměřeným hodnotám. U konvičky by šel udělat nalévací otvor jinak, výš položený a vytáhlo by se z ní o 200 ml víc při stejných rozměrech. Tohle mne trochu zklamalo.

Kotlík, při udávaném objemu se nedá pořádně míchat. Prostě reálný objem je o cca 300 ml menší, než se udává. Také nechápu veliké očko na pokličce. To když odšroubuju, tak ušetřím asi 35 milimetrů na výšku a váhu cca 36gramů. Ano, nejsem gramař, ale skladnější to očko mohlo být.

Dokonce se do otočené pokličky vejde cca 300 ml vody, takže by se nechala využít jako pánvička. Stačí drobná úprava, na kterou se chystám.

Závěr

I když jsem vypsal dost mínusů, tak jsem se setem spokojen. Úpravy budou, ale i bez nich set funguje dobře. Jako set na vaření je fajn. Příjemná váha i rozměry. Až na pár drobností je to v pohodě. 

Muurikka je finský výrobce kvalitního nádobí. Na e-shopu najdete celkem dost produktů od této firmy. 

Mějte se hezky a vaření zdar přeje Kraken.

Sdílet

Zanechat komentář