Pro někoho může být šípek otravný a pichlavý keř. Mně se líbí, mám rád pohled na kvetoucí růže i jejich vůni a také vím, že je to dost důležitý keř pro člověka, který se snaží v přírodě přežívat. 

Dnešní článek bude o tomto zajímavém keři.

Šípkový keř najdeme v houštinách, u lesů, na stráních i při cestách a pěšinách. Na některých místech tvoří doslova neproniknutelné porosty.

Například v Doupovských horách tvoří spolu s ostružiním a hlohem neproniknutelné ploty táhnoucí se stovky metrů. Může se vyskytovat až do nadmořské výšky cca 1350 metrů.

Šípek má vybudovanou ochranu v podobě zahnutých ostnů, které trčí z každé větve i šlahounu. Mají skvělou vlastnost a to zachytit se o oblečení, když už si myslíte, že jste kolem keře bezpečně prošli.

Díky tomu se stává místo pod keřem a uvnitř keře útočištěm ptáků, hlodavců a drobné zvěře. Prostě ideální místo k lovu. Ten je u nás samozřejmě zakázán.

Také různé brouky a hlemýždě najdeme pod keřem šípku velmi často. Hnízda ptáků nejsou jedinou věcí, kterou můžeme na šípku najít. 

Najdeme tam i hálky. Shluk jakoby chlupů, takovou kouličku, která je na začátku léta zelená a pak postupně tmavne.

Za tyhle hálky může menší vosička Žlabatka růžová, která naklade do pupenů nebo do měkkých částí výrůstků své larvy. Ty pak dráždí okusováním keř a společnou prací pak vytvoří hálky.

Ty slouží jako ochrana před predátory pro larvičky Žlabatky, které jsou v hálkách, až do jara, kdy se prokoušou ven a stanou se z nich dospělé vosičky.

Takže pokud najdete čerstvou hálku a je správný čas cca leden až duben, tak si můžete pochutnat na červících a že jich tam může být dost. Nejvíc jsem našel 30 kusů v jedné hálce. 

Samotné hálky se dají sbírat a užívat v domácí medicíně. Odvar z hálek působí proti nachlazení, horečce, čistí močové cesty atd. Pokud hálky naložíte do alkoholu, můžete si vytvořit tinkturu na posílení imunity a proti oparům a na popáleniny. Pozor užívat s mírou ☺. 

Na jaře si můžete do čaje přidat i mladé lístky. Jakmile keř začne kvést, můžete si pochutnat na okvětních lístcích. Jsou voňavé, sladké a chutné. Když si z každého kvítku vezmete dva kousky, tak keři ani květu neublížíte.

Na podzim se vám keř odvděčí plody. Šípky. Pokud jsou červené, je to známka, že jsou zralé. Stačí jen sesbírat a usušit.

Pak máte ingredienci na super lahodný čaj proti chřipce a nachlazení. Také můžete zralé šípky rozřezat a odstranit z nich tvrdá a chlupatá semínka, která by vás dráždila v krku.

Samotné dužiny pak vaříme s trochou vody doměkka a po přidání cukru můžete udělat marmeládu. Dobré je po změknutí prosít přes síto. Slupky usušit na čaj a ze zbytku máte marmeládu. Ani není třeba přidávat cukr.

Když se půjdete v zimě projít do přírody, tak můžete narazit na keře obsypané šípky. Pokud je nesní zvěř, tak tam vydrží až do března. Někde ano ☺.

Šípek, který prošel mrazem, změkne. Vezměte ho do prstů, oddělte semínka a vymačkejte marmeládu. Je plná vitaminu C, B, E, PP a K a dalších látek.

Další využití keře.

Některé rovné výhonky se údajně používaly jako těla šípů. Nemám to však vyzkoušené.

Ale co jsem zkusil, je použít pruty šípku na konstrukci krosny. Tenké, pevné s neuvěřitelnou výdrží. Uvnitř kmínku je měkká dřeň. Pokud jí vyndáte, máte dutou rourku, použití je široké a pevnost neuvěřitelná. Dají se tak vyrábět různá brčka, kanálky a podobně. 

Že se z plodů šípku dají vyrábět likéry nebo vína nemusím ani připomínat. Ostatně to se dá vyrobit skoro ze všeho. Ale myslím, že jsem zde uvedl všechny mně známé možnosti využití tohoto keře. Pokud Vás něco napadá, napište prosím komentář. Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. Ahoj, krosnu ze šípku jsem už vyráběl a je opravdu lehká a pevná. Spoje vázány konopným provázkem a celá včetně spojů natřena fermeží. A když se udělá dvojitý výplet šňůrou přes konstrukci tak i pěkně větrají záda a zároveň je velmi pohodlná.

Zanechat komentář