V dnešním článku si dáme jarní bombu. Na břehu řek můžete najít různé rostlinky, které se dají použít k jídlu.

Dnes jsem si nevzal vařič a udělám si studený salát. Z domu si nesu trochu oleje, sůl a pepř a také dvě vejce natvrdo. Ano jde to i bez vajec, oleje i koření. Ale já nejdu přežívat, ale užívat ☺.

Na břehu řek a potůčků to už od jara leze a roste. Stačí vědět, co sebrat a máte chutné jídlo. Dnes minu křen, o kterém už jsem psal zde. Také kopřivu a lopuch si nechám na jindy, protože potřebují tepelnou úpravu. 

Zaměřím se na drobné rostlinky jako je

Popenec břečťanovitý,

Hluchavka nachová,

Svízel přítula,

Česnáček lékařský

Bršlice kozí noha.

Je potřeba se naučit rostlinky bezpečně poznat. Chce to odbornou knížku a naučit se to.

Laicky řečeno, popenec si s ničím jen tak nespletete, hluchavka je nepálivá kopřiva s kvítky, svízel má háčky a lepí se na oblečení. Česnáček voní po česneku, když rozemnete listy a bršlice kozí noha má dolní listy velmi podobné jako je kozí kopýtko.

Ale doporučuju odbornou literaturu a studovat ☺ 

Bršlice mi chutná stejně jako česnáček a dávám ho do salátu nejvíc. Hluchavka a svízel je spíš za trest. Popencem vždy šetřím, má pepřovou chuť a je dost aromatický. Pozor na to. 

Takže natrhám haldu bylinek. Mám to vyměřené, že na jednu porci potřebuju plný vandrovní pytlík. Ono když se to pak poseká a pokrájí, tak je toho drobet. Sbírám jen mladé a zdravé kousky. Nejlépe čisté, aby mi pak nevrzal písek mezi zuby. 

Když mám nasbíráno, tak pokrájím. Není to nutné krájet, ale i když trénuji často, tak to lépe pozřu, když je to najemno nakrájené. ☺

Po nakrájení vhodím do nádoby, kde to promíchám se solí, pepřem a olejem a také přidám vařená vejce. Drsňáci tohle můžou vynechat. ☺

Nechám chvilku ustát, aby se promíchaly chutě a zafungoval olej a sůl. 

Vejce někdy nahradím rybičkami v oleji, tvrdým sýrem, „balkánem“, zakysanou smetanou nebo opečenou slaninou. Vždy se dá vyčarovat nějaký jiný druh salátu.

Tohle všechno nacházím na břehu potoků a řek. Jídlo je to svěží, zdravé a je to příjemná odměna za sběr s ohnutým hřbetem.

Samozřejmě je toho v přírodě jedlého hodně. Příště se zaměřím na louku anebo les. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář