V dnešním článku se podíváme na pomocníky při úklidu. Není potřeba utrácet za drahou a kolikrát zbytečnou chemii. Hlavně tu chemii nedoporučuju používat v přírodě. Není to k přírodě fér. 

Jsou však situace, kdy se potřebujete zbavit skvrn, usazenin, připálenin, zápachu nebo plísní. 

Proto se teď podíváme na pár pomocníků, kteří s tím zatočí.

Možností je samozřejmě hodně, já tu však vytáhnu takové ty běžné, levné a účinné.

Mezi takové pomocníky patří sůl, ocet, jedlá soda, kypřící prášek do pečiva a kyselina citronová.

Postupně každého pomocníka rozeberu a dám tip jak v kuchyni, tak v přírodě nebo na cestách.

Sůl

Sůl je nad zlato. Na dochucení jídla, a zvlášť toho, které najdeme v přírodě, je neocenitelná. Tím, že je hrubá, může sloužit na odstranění nečistot na oblečení, ale také připálenin na nádobí.

Stačí nanést na hadr, kapesník nebo třeba na kus choroše, mechu či trávy a máte skvělou houbičku na nádobí. Lehce navlhčíte a špína i připáleniny jdou dolů. Některé hodně znečištěné věci potřebují trochu času. Ale povolí všechno. Právě sůl funguje částečně jako brusná pasta. Kde nepomůže sůl, tam pomůže jedlá soda.

Jedlá soda

Jistě to znáte, když Vás pálí žáha. Na to je špetka jedlé sody ideální. Lze z ní udělat čisticí prostředek nebo ičistící pastu.

Pokud uvnitř hrnku nebo pánve máte napečené zbytky, stačí je nechat namočené v roztoku jedlé sody a vody. Ono to povolí. Dřevěná prkénka, vařečky misky a podobně dobře pohlcují tuky a časem jsou přesycené pachy a divnou chutí. Zkuste je namočit do sodného roztoku a za pár hodin vydrhnout a opláchnout, budou zas jako nová.

Napečené dobroty na grilu stačí potřít kašičkou z jedlé sody a vody a nechat hodinku působit. 

Jedlou sodu můžete také použit jako kypřidlo při pečení. 

Také odstraňuje pachy, třeba v dlouho nepoužívaném stanu nebo karavanu. Odstraňuje zápach ryb z rukou. Nakonec jí můžete nasypat do kolegovo smradlavých bot a bude po problému. Prostě ideální pomocník na cestování. Doma to je to samé. Odstraňuje pachy, špínu, mastnotu. Takže do myčky, pračky, dřezu, trouby nebo na čištění odpadů.

Kypřící prášek do pečiva

PrDoPeč zná asi každý. Na pečení ho potřebuje každý kuchtík. Jenže i na čištění funguje podobně jako jedlá soda. Na něco i lépe.

Bomba na odstranění zápachu a plísní z hydratačních vaků, lahviček, hrnků, termosek a podobně. Jeden příklad. Vezmete špinavou lahev, je jedno zda je plastová, hliníková nebo nerezová.

Nasypete kypřící prášek a nalejete horkou nebo i vařící vodu a necháte působit. Pak vypláchnete. Nikdy nezavírat jinak to udělá BUM! ☺

Do špinavého hrnce nebo pánve také nasypete kypřící prášek a dáte vodu. Na ohni nebo vařiči přivedete k varu a necháte působit. A „voilà“… je čisto. 

Spolu s jedlou sodou můžete udělat extra silnou čistící pastu na mosaz, nerez, hliník nebo stříbro. 

Doma na vyčištění odpadů absolutní pecka, stačí nasypat prdopeč a zalít horkou vodou.

Uvidíte bublání a pak to stačí spláchnout. Stejně tak na vyčištění pračky nebo myčky. Spolu s octem ideální čistič.

Pokud budete mít v zavíracím noži hromadu nečistot, tak stačí posypat práškem a zakápnout vodou. Pak samozřejmě dobře opláchnout. 

Ocet

Ocet je super ochucovadlo do salátů, k tlačence či gothajskému salámu, k tomu cibuli a večeře je na světě. Jenže má i jiné vlastnosti.

Například funguje jako odmašťovadlo a čistí skvrny, a to i mastné skvrny. Absorbuje nepříjemný zápach. Odstraňuje vodní kámen, má antiseptické účinky. Potlačuje tak množení plísní a bakterií. Ideální na průplach nádob na vodu, lahví čutor a hydratačních vaků.

Hlavně při čištění záhybů hadic a ventilů pracuje skvěle. Jako průplach na vodní filtry funguje skvěle. Rozpouští nečistoty a udržuje tak filtr v dobré kondici. Praktikuju na všechny své filtry Sawyer.

Ocet pasuje i do cestovní lékárničky. Dokáže pomoci při modřinách, uleví od bolesti v krku. Může posloužit jako pomoc při kousnutí nebo bodnutí hmyzem. Pokud chytnete plíseň na nohou anebo máte puchýře, pomůže i koupel v teplé octové vodě. 

Kyselina citronová

Tu na cestách moc nevyužijete, ale doma je to super pomocník. Funguje podobně jako ocet nebo jedlá soda. Na urputné skvrny, nebo nečistoty se však hodí víc.

Navrátí lesk hrncům z nerezu. Zbaví hrnky usazenin od čaje nebo kafe. Pokud v umyvadle necháte přes noc vodu s kyselinou citronovou a ráno to spláchnete, tak máte umyvadlo jako nové. A třeba taková toaletní mísa – nechte kyselinu pár hodin působit a pak přidejte ocet a vydrhněte. Paráda. Ideální je kyselina citronová na odstranění vodního kamene. Okolo kohoutků, vnitřek pračky nebo konvice na vodu. 

Vidíte, na co vše se dají tihle pomocníčci použít. Samozřejmě to není vše. Fantazii se meze nekladou. Chemie je sice mocná, ale někdy až moc. Představa, kolik té chemie díky úklidu vypouštíme do řek, člověka zarazí. A přitom to jde, stejně dobře, ale levněji a ekologičtěji. Všechny tyhle přípravky jsou přírodní a hlavně zdravotně nezávadné. Najdete je v každé domácnosti a pomůžou udržet pořád jak doma, tak i na cestách. Na co mít zapatlaný ešus nebo hrnek po celou dobu putování přírodou. Když stačí trochu horké vody a jednoho z pomocníků. Já beru sůl, ocet a jedlou sodu. Bez nich ani ránu. 

Snad si v článku najdete svoji inspiraci. Nevypisoval jsem zde všechno použití, ale snažil jsem se jen o to hlavní. Pokud máte nápad nebo tip, napište do komentáře. ☺

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář