Spacáky jsou věčné téma. Jeden doporučuje peří, druhý duté vlákno. Já byl vždy věrný dutému vláknu, které nabízí dobrou službu a minimální starost o spacák. Do našich vlhkých podmínek mi prostě přijde duté vlákno lepší. 

První lehký spacák jsem si pořídil kolem roku 2000 a byl to Hannah Scout s váhou kolem kila. Bral jsem ho jako spacáček od jara do podzimu a liboval jsem si, jaké má malé rozměry a krásně se vejde do batůžku o objemu cca 25 litrů.

V roce 2014 jsem v Aktivních zálohách nafasoval zimní spacák od Carinthie parametry podobný Defence 4. Od té doby jsem se o Carinthii začal víc zajímat a sliboval jsem si pořídit menší spacák jako náhradu za Hannah Scout. V hledáčku byl Defence 1 a Tropen.

Mají podobné parametry, ale Tropen má boční zip a moskytiéru. No nakonec jsem šel do Defence 1 200. Zde se trošku zastavím, měřím 184 cm, a když jsem si Def 1 zkoušel, tak v té menší (185) verzi bylo dost těsno na délku. Takže to vyhrála verze s označením Defence 1 Top 200.

Rozdíl mezi starým Hannahem byl hodně znát. Jasně, že Hannah spacák už byl starý, ale Carinthia má lepší střih, širší v ramenou.

Vchod se dá rychleji stáhnout. Sice nemá límec, ale zase je kolem hlavy víc místa. Navíc zip uprostřed, na hrudi je návykový a naučil jsem se na něj velice rychle. 

Také je zde lepší obal s možností brutální komprese, takže můžete spacák zabalit do opravdu „pidi“ balíčku. I s obalem váží ten můj kousek 1396 g.

Výrobce má popis spacáku v tomhle znění. Plus můj komentář ☺.

VÝPLŇ G-LOFT PLUS

Vyrobeno z vysoce kvalitních dvousložkových polymerů. Struktura výplně G-LOFT Plus je ve skutečnosti v mnoha směrech podobná vysoce kvalitnímu husímu prachovému peří. Třírozměrné zkadeření zajišťuje maximální elastičnost a měkký omak.

Tak tohle potvrzuji. Opravdu velmi příjemné a ten loft, když vytáhnete spacák z kompresního vaku, je skvělý.

JEDNODUCHÁ VRSTVA NEPROŠITÁ S POTAHEM

I když se spící osoba pohne tak, že stlačí vnitřní izolační vrstvu, teplo ze spacího pytle neunikne. Následná izolační vrstva je totiž střižena velkoryseji, což zajišťuje maximální pružnost vláken ve všech místech a při všech polohách. Mezi různými vrstvami se tvoří další vzduchové polštáře. Pohyb uvnitř spacího pytle vytváří tlakové body, ale při našem diferenčním střihu se stlačuje pouze nejvnitřnější vrstva. Vnější vrstvy si udržují svojí pružnost, a tím i své izolační vlastnosti.

Je to tak, uvnitř je vidět různé prošití, ale zvenku jsou na spacáku pouze dva švy. Super je taky voděodolnost povrchu. Minimálně ze začátku funguje tak, že se na povrchu tvoří kapičky, které jednoduše setřesete. 

TVAR PŘIPOMÍNAJÍCÍ MUMII

Zde hrají velikostní, váhová a tepelná kritéria nejdůležitější roli. Zúžená nožní části snižuje váhu a velikost spacího pytle. Hlavní výhodou je však to, že od kolen dolů je postupně stále méně vnitřního prostoru, což umožňuje lepší zahřátí. Nožní část by neměla být tak malá, aby chodidla jakoby „propichovala“ izolační vrstvy. Jako ideální se osvědčil tvar lichoběžníkový. Klínový tvar, jehož šířka se plynule zužuje odshora dolů, nekopíruje přesně tělesné proporce.

Ano u ramen je dost široký i pro macíka ☺ a u nohou se zužuje. Chce to opravdu vybrat dobrou délku. Já tam mám dost místa třeba na mikinu a spodní prádlo na ráno. Při spaní mi to nevadí a ráno to oblíkám teplé. Také u hlavy je dost místa na polštář, mikinu nebo bundu nacpanou pod hlavu.

LICHOBĚŽNÍKOVÁ NOŽNÍ ČÁST

Zkušenosti ukázaly, že lichoběžníkový střih poskytuje maximální prostor pro chodidla v normální spánkové poloze. Chodidla se nedotýkají izolační vrstvy, takže nedochází ke vzniku studených míst. Tento lichoběžníkový střih poskytuje také místo k uskladnění náhradního oblečení a pytle na obuv.

Rozměry spacáku 

Délka: 230 cm

Šířka: v ramenou 87 cm a v nohách 65 cm

Hmotnost náplně: 600g G-loft duté vlákno

Udávaná váha: 1200g

Váha s kompresním obalem: 1396g

Použití

Jedná se menší spacák, řekl bych na tři sezony. Od jara do podzimu, ale pár zimních akcí jsem s ním prošel a taky se to dá. Záleží na karimatce, a jaký máte přístřešek. 

V létě spím pod plachtou nebo pod uzavřeným přístřeškem od Jervenu. V zimě pak v bivaku od Carinthie. Samozřejmostí je samonafunkovací karimatka Thermarest na léta 25 mm a na zimu 48 mm. Ty už mám taky hodně let a budu se jim věnovat v dalším článku. 

Výrobce udává komfort spacáku +3 stupně a extrém – 12 stupňů. To můžu potvrdit. Ještě kolem nuly je spaní v pohodě. Samozřejmě záleží na člověku. Největší extrém jsem s tímhle spacákem zažil – 9 jedna noc a -11stupňů druhá noc. Dost foukalo a ráno to všechno tálo. Ta druhá noc už tak příjemná nebyla. Byla mi zima na nohy a musel jsem si je zabalit do mikiny, protože jsem si zapomněl botičky do spacáku, se kterýma by to bylo lepší.

Spacák používám na různých akcích, cestování s rodinou, vandry nebo vojenské akce a bushcraft kurzy. Zhruba to vychází na 50 – 60 nocí ročně. Jednou za rok spacák vyperu a usuším. Po akci usuším spacák a dám ho do velkého vaku na volno,  aby mohl dýchat. Spacáku je letos 5 let. Není to moc ale ani málo. Dostává zabrat. Většinou beru jen tenhle, jen málokdy sáhnu po Defence 4. 

Defence 1 mi vyhovuje po všech stránkách a vřele doporučuju dál.

Plusy

Jednoznačně váha vs malý balíček. Skvělý kompresní vak. Dobré parametry. Zip uprostřed. 

Voděodolný vrchní materiál. Dost místa uvnitř.

Mínusy

Jeden jediný mínus a to jsou velmi agresivní háčky na suchém zipu. Časem mi poškodily vrchní vrstvu spacáku a už půl roku si slibuju, že to opravím…

Jeden tip na závěr

Spacák Defence 4 je dost velký na to, aby se do něj dal vložit Tropen nebo Defence 1 a máte tak TOP zimní spacák do extra nízkých teplot. 

Teplo v bivaku přeje Kraken

Sdílet

2 komentářů

  1. Zdravím, mám Tropen už nejaký ten rok (cca 6-7 rokov) a s tým suchým zipsom to môžem potvrdiť, preto ho nepoužívam na prekrytie zipsu. Inak je to super spacák a aj pri -4 niekoľko nocí po sebe to bolo pohodlné spanie. Akurát moskytieru som nepoužil ani raz, lebo v lete som v ňom nevydržal (len ako deka). Inak má len samé plusy a môžem odporučiť.

Zanechat komentář