Je to už hooodně let, co jsem se zakoukal do spaní v bivaku. Vystřídal jsem jich několik, ale natrvalo jsem zůstal u bivaku Carinthia Observer. Tedy v mém případě jeho armádní verzi, dle značky zavedenou do AČR v roce 2001. Ano, je to už stařešina. Jak si tenhle bivak po 19 letech vede? V jaké je kondici, jaké má slabiny? Jak funguje a jak jsem spokojený? To jsou velmi časté otázky a na ty najdete odpověď v tomhle článku. 

Klasickou recenzi si můžete prohlédnout zde. 

Plusy 

Ty jsou jasné, nemusím se bát ani větru ani deště. Ať fouká a padá cokoliv, jsem v teple a suchu. Goretex se o vše postará. Konstrukce vymezuje slušný prostor na ruce i hlavu. Délka je dostatečná, i když si dám k nohám batoh a u hlavy je místo i na hračky, brašnu a další drobnosti. Na léto je výhodou moskytiéra. Tou zavřu jak vchod přední tak i boční a můžu větrat. Postavené je to do minuty a pak si toho bivaku nemusím všímat. Zespoda je držák na karimatku, takže nikam neujíždí. 

Mínusy

Tím hlavním je cena cca 16 000 Kč a neklesá to. Občas se nějaký armádní ukáže v inzerci za cenu cca 3-5tisíc a to už je příjemnější. Váha, cca 2000g může pro někoho být nepřekousnutelná překážka. Pro mě je to přijatelná váha pro určitý komfort.

A další mínusy popíšu níže.

Odpovědi na otázky

1. Jak dlouho vydrží goretex funkční? 

  • Jak jsem psal na začátku, tenhle bivak je dle značky z roku 2001. U mě maká přibližně deset let. goretex nepromokne, i celkem “větrá“, a ani když ležím v mokrém tak neprosákne podlážkou. Švy drží a nikde ani náznak, že by se byť malinko odlepovali. 

2. Zpotíš se v tom? Udýchá to ten goretex? 

  • Goretex je fajn, ale nezvládne všechno. Pokud leje, tak to neudýchá. Prostě se lehce orosí uvnitř. Pokud budu komplet zavřený, nebudu větrat, a nebudu mít řádně našponovaný bivak, tak může být i vlhký vrch spacáku. Pokud větrám a mám řádně našponováno, tak je to celkem v pohodě. U nohou je vše v suchu, jen u čumáku je vlhký „goráč“ na bocích. Ale jen lehce. Chce to prostě větrat. Vchod je kolmo, takže ani při dešti tam do větracího otvoru nepoteče. To je velká výhoda. Záleží také, jak si nasměřujete vchod. Pokud to bude ve směru padajícího deště poháněného větrem, tak větrat nepůjde. 

3. Jakou děláš údržbu? Impregnuješ? Jak skladuješ?

  • Údržba je jednoduchá, jednou za dva roky rozprostřu vak na terase a namočím ho vlažnou vodou s prostředkem pro Goretex oblečení. Jemným kartáčkem odstraním špínu a pak bivak přehodím přes židli a nechám mimo slunce proschnout. Nezabalený ho pak skladuju v garáži.
  • Neimpregnoval jsem. Nebylo potřeba, zdá se, že membrána funguje. Jen do vrchní vrstvy bivaku se kapky vsakují. Dříve se dělaly na povrchu kuličky a stékaly pryč. Takže bude v háji DWR úprava. Chci letos udělat očistu, a po zaschnutí trochu stříknout povrch impregnačním sprejem na goretexové vybavení.

4. Je tam dost místa? Dá se tam obléknout? 

  • V bivaku je halda místa na šířku, ale i délku. Jak jsem psal, do nohou bivaku si nacpu prázdný batoh a v pohodě se uvnitř natáhnu. V oblasti ramen začíná bivak roztahovat konstrukce a tak se tam můžete otáčet, číst si knihu, rozebrat a vyčistit zbraň nebo koukat se na tablet. Místa je tam fakt hodně. 
  • Na oblékání to není. Bivak je nízký a není možné si tam sednout. V nouzi se tam dá převlíknout. Ale je to pro akrobaty. Pupkáč si tam ponožky nenasadí. Vím to ☺ 

5. Kam dáváš boty? A oblečení?

  • Na boty používám igelitku nebo nepromokavý vak a uložím je v tom dovnitř do nohou. Nebo je nechávám venku a zasunu je pod bivak, nebo je postavím do vchodu a zapíchnu do nich deštník. Ten je fajn, když prší a lezete ven. Občas používám outdoorový deštník Euroschirm.
  • Oblečení šupnu do nohou, tedy kalhoty a bundu nebo mikinu pod hlavu jako polštář. Pak to mám ráno po ruce.

6. Neprší tam skrz zipy nebo jsou vodotěsné?

  • Zipy jsou klasické. Každý zip je krytý légou. V kopuli nehrozí, že by zipem teklo. Je schovaný pod lemem bivaku. Boční a horní zip je krytý velkou légou a pojištěný druky. Je to chytře vymyšlené.

7. Není lepší stan nebo plachta? 

  • Ano je ☺ . I když jsem velkým zastáncem bivaku, tak prostě, když je hnusně, tak musíte jenom ležet. Když jdete čůrat tak buďto do bivaku naprší, než vylezete a zapnete ho, anebo zmoknete Vy. Když z něj polezete předním vchodem, tak polezete po čtyřech jako pejsek pěkně do mokrého lesa ☺.
  • Ve stanu je víc místa, můžete si tam sednout, to samé platí pod plachtou, kde můžete klidně i vařit a nemusíte být sám, ale vejde se vám tam ještě kamarád, nebo i dva ☺.

8. Jaké má tedy bivak výhody? 

  • No hlavně je po postavení malinký. Chrání před nepřízní počasí a díky malému prostoru se lépe vytopí ☺. Udělá rozdíl mezi okolím třeba o pět stupňů  a to nemluvím o větru, který zcela odstíní a zabrání únikům tepla. Snadno ho lze přehlédnout, nebo i zamaskovat. Rychle se dá postavit a zabalit. Pro vojáky nebo samotáře je ideální. Plácnete se, kde chcete. Stačí rovina. Nepotřebujete stromy ani podloží na ukotvení. Je jedno, zda budete nocovat na skále nebo na betonové ploše. Jak říkám – pro vojáky ideální.

9. Kam dáváš karimatku? Hodíš bivak jen tak na zem?

  • Většina moderních bivaků má zespoda místo, kam se karimatka dává. Dávám jí tedy z venku. To jsem si vychytal už u bivakovacích pytlů, kde jsem při zasunutí karimatky dovnitř vaku zjistil, že sem tam je mezi vakem a karimatkou kondenzovaná vlhkost. Pokud dávám karimatku ven, tak je uvnitř vaku sucho. Pod bivak dávám zákopovou plachtu. Mám tenký pruh akorát pod bivak. Tím ho chráním. Také chráním karimatku. Nosil jsem vždy samonafukovačku Therm a Rest a tak jsem naučený si místo na spaní vyčistit a odklidit. Nikdy jsem karimatku nepropíchnul ani vak jsem neprodřel. Ten gorotex je celkem pevný a odolný, ale raději ho chráním tenkou plachtou odspodu.

10. Jak bys vak vylepšil?

  • No v první řadě jsem si nechal ušít lepší vak na přenášení s přihrádkami na kolíky a tyčky. A také malinko širší, lépe se tam v přírodě vak roluje. Uvažujeme, že ho budeme vyrábět k prodeji. Ale to se ještě uvidí.
  • A zadruhé bych uvnitř v kopuli viděl jednu až dvě kapsy třeba na klíče, mobil nebo svítilnu. 

Bivakování ve vaku nebo v bivaku s konstrukcí je jiné než spaní pod plachtou. Je to takový hrobeček a zažil jsem lidi, co v tom noc nedali. 

<br />

Mně osobně to vyhovuje, postavím a dál neřeším. Můžu se tak věnovat jiným činnostem. Ale na stará kolena si říkám, že občas vytáhnu i tu plachtu. ☺

Také je možné v případě hezkého počasí nestavět konstrukci. Ale jen na vaku ležet. Kdyby bylo potřeba, tak stačí jen nahodit tyčky a je postaveno a. Jsem v suchu.

Bivak mám rád, jako všechno však má svoje pro a proti a na tuhle otázku si každý musí odpovědět sám. 

Kraken


Sdílet

2 komentářů

  1. Zdravím Vás, zakoupil jsem a jsem velmi sokojený. Jen sem chci vložit poznatek. U bivaku vrchní vypínací očka, nad pasem a u noh chybí . Překvapilo mě to, ale na funkci to vliv určitě nemá 🙂

Zanechat komentář