Lupa – pomocník nejen pro starší ročníky

Lupa je super pomocník nejen doma, ale i v přírodě. Mnozí budou namítat, že lupa patří do ruky jen důchodcům nebo detektivům, ale já si myslím opak.

Lupa pomůže při hledání klíštěte, třísky nebo zapíchnutého trnu. Ono se to nezdá, ale některé miniaturní trny umí pěkně znepříjemnit pobyt v přírodě. A co takové žihadlo nebo kusadlo. Bez lupy si často neporadíte. 

Když pominu fakt, že na některých potravinách jsou tak malá písmenka, že se prostě lupa užije i zde. 

Při pohybu  v přírodě se lupa hodí na podrobnější sledování map. Nebo může pomoct při signalizaci anebo při rozdělávání ohně

Klasickou lupu asi znáte. Velká skleněná čočka s držátkem. Nic moc do kapsy, že? Jsou však lupy menších rozměrů a nějakou lupu najdete i na praktických pomůckách do přírody.

Podívejte se tedy, kde nosím lupu. Může to pro Vás být dobrý tip.

Ohňová krabička. 

Ty mám hned dvě a v každé mám malou lupu.

Jedna je mosazná krabička Hudson Bay, kde mám ocílku a troud a také je tam integrovaná lupa.

O krabičce Hudson Bay jsem psal zde. Dále pak menší ohňová krabička, kde je také miniocílka, práchno i minilupa. Tahle je od Dave Canterburyho a je malinká a silná.  Funguje skvěle. Má 7x zvětšení a dodává se v praktickém pytlíčku, aby se nepoškrábala. 

Tyhle sady střídám a nosím často. Někdy použiju ocílku, ale když svítí sluníčko tak oheň rozjedu lupou. 

Buzola a Swiss karta.

I na některých buzolách najdete lupu. Je to praktické při čtení map a také na další věci. Doporučuju buzolu s lupou. Swiss karta je dobrý pomocník do peněženky. Má malinkou lupu a haldu dalších funkcí. Psal jsem o ní zde.

Velikostí je jako platební karta a má co nabídnout.

Další lupy

Pokud hledáte něco lehkého a tenkého tak doporučuju podívat se na Fresnellovu lupu. Je to placatá lupa různých rozměrů. Já si sehnal malinkatou velikosti platební karty, ale jinak se dají sehnat i karty velikosti třeba A4. Stačí se podívat na netu.

Rozdělávání ohně.

Zastavím se u rozdělávání ohně. Pokud si někdo myslí, že namíří lupu na kus dřeva a ten pak začne hořet, tak je na omylu. Jako vždy i tahle technika vyžaduje přípravu. Nějaké chmýří, jemnou trávu, hoblinky, vatu, nebo kousek konopného provázku a podobně.

Nejlepší je, to co chcete zapálit, někam položit a oběma rukama držet lupu. Hezky zjistíte, jak se Vám klepou ruce ☺.  Pak jen soustředit paprsek do jednoho místa a vydržet. Také je lepší, když je troud tmavé barvy. Lépe to chytne.

Tip

Lze třeba najít kousek ohořelého dřeva ze starého ohniště. U řeky v naplaveninách se najde často. Na slunci dosušit a pak přiložit lupu, za chvilku to začne žhnout a můžete rozfoukat oheň.

Funguje to i v zimě, a celkem snadno.

Dokonce jsou na to udělátka, Solar Lighter ☺ jedná se o lesklou parabolu s držátkem na troud. Ono to funguje, ale …☺ já to mám jen na ukázky, co všechno člověk vymyslí. 

Klasická lupa má hodně využití, a myslím, že by neměla chybět ve výbavě táborníka. 

Nějaké lupy najdete v našem obchodě. Zde

Pokud máte další tipy, tak dejte vědět do komentáře. Kraken.

Sdílet

Zanechat komentář

Bushcraftshop.cz