Feather stick znají asi všichni zálesáci či bushcrafteři. Protože se mi to špatně vyslovuje a jsme v Čechách, budu tomu říkat raději chlupaté dřívko. 

O co jde?

Jedná se o jemně nařezané hoblinky suchého dřeva, které nám pomůžou s rozděláním ohně. Je to hra a k této hře potřebujete nůž, vhodné dřevo a dovednost.

Začnu pěkně od začátku, jak se říká od A do Z.

Nůž

Chlupaté dřívko jde udělat jakýmkoliv nožem, který je alespoň trochu ostrý. Ideální je takový, který má délku čepele cca 110 mm.

Tím, že je kratší a lehčí, tak se dobře ovládá. Na výbrusu nezáleží, ale pro nováčky je lepší nůž s fazetkou. Zatímco scandi výbrus už je pro zkušené. Ono to s ním jde dobře, ale je citlivý na změnu úhlu a může se moc zakusovat, a to nechceme.

Ideální je konvexní výbrus neboli čočka. Jasně, že se dá chlupaté dřívko udělat i mačetou nebo velkým kukri, ale prostě menší kudla je na tohle vhodnější.

Vhodné dřevo

Pokud Vám někdo řekne, že se dá chlupaté dřívko udělat z jakéhokoli dřeva, tak má v podstatě pravdu. Já doporučuji měkčí dřevo, lépe se dělají kudrlinky.

Podle mne je ideál smrk, vrba, bříza a podobně. V našich lesích snadno najdete vhodné smrkové větve, nebo soušky, ze kterých si naštípete vhodný materiál.

Také časté polomy, tedy třísky ze zlomených smrků jsou fajn. Mají dlouhé, rovné léta a najdete je skoro všude.

Dovednost

Ano, říkám tomu dovednost, ne každý to hned zvládne a pro některé je chlupaté dřívko noční můra.

Myslím si, že procvičování řezání chlupatého dřívka je vlastně zdokonalování zacházení s nožem. Člověk se tak stále posouvá dál. Znám to z kurzů, napřed to vypadá jako lehce pořezané – pokousané ☺ klacky a po pár hodinách, už lezou hezká chlupatá dřívka.

Proto se i této činnosti věnujeme na kurzech. Vypadá to jednoduše, ale není to až tak snadné.

Příprava dřeva 

Výběr a příprava dřeva je asi to nejzákladnější. Ano, dá se sebrat větev a z té pak odřezávat chlupáče, ale…

Z větve řežete přes léta, jsou tam suky, takže jsou léta pokroucená. Pro mě je nejlepší vnitřek tenkého kmínku. Nemusí být moc silný, stačí kolem 8-10 cm prostě, abych to byl schopný říznout pilkou na švýcaráku a pak samozřejmě štípnout. 

Ne není to zbytečná práce, hned Vám řeknu proč. Když je sucho, tak zapálit oheň je brnkačka. Ovšem ne vždy se daří a v opravdovém mokru budete rádi za trochu suchého dřeva, které se právě nachází uvnitř kmínku nebo větve soušky.

Soušku najdete v každém lese, tím že stojí tak bude uvnitř suchá. Možná bude pár milimetrů mokrých, ale vnitřek bude suchý. A to je v hnusném počasí nenahraditelné.

Takže já si najdu soušku, nařežu na potřebnou délku. Nejlepší je vyřezat kousky mezi suky, tam jsou léta pokroucená a bude mi to při řezání dělat neplechu.

Pak tedy štípnout, nožem, sekerou anebo, pokud nemáte nic takového, tak stačí pár dřevěných klínků a štípnout to takhle. Tím si udělám dlouhá a rovná léta a nic mi nebude překážet. Na rozdíl od větve, kde jsou léta většinou pokroucená, tady jsou dokonale rovná.

Jak na to

Začátečníkům se radí zapřít si řezané dřevo o strom a na druhé straně o hruď. Ale dá se to v klidu udržet i v ruce. Začněte dlouhými tahy, nezajíždějte moc hluboko, jinak to bude spíš tříska než hoblinka.

Nejlepší je řezat malou hranku, jakoby stříšku. Také je lepší si malinko naklonit nůž – našikmo. Tím se budou hoblinky točit do strany a uvidíte na řez. Když se budete snažit řezat lehce, budou jemné i hoblinky. Když nějaká odpadne, tak to nevadí. Pokud budete do řezaného materiálu zajíždět moc hluboko, budou se hoblinky zkracovat a budete u konce. Raději to celé odřízněte a začněte řezat znova. Když prší nebo fouká, tak je dobré řezat v závětří, pod deštníkem nebo pončem a dávat hoblinky na suché místo, třeba do kapsy. Pokud je dřevo vlhké, tak se nařezané hoblinky i lépe suší než když je dřevo v celku. 

Jiskra z firesteelu

Zapálit chlupaté dřívko je hračka. Tedy za předpokladu, že je dobře udělané a hoblinky jsou ke konci jemné.

Pak stačí přiložit firesteel a hodit jiskru. Doporučuji zkusit techniku, při níž položíte nůž na chlupaté dřívko a tahem firesteelu k sobě hodíte jiskru. Při troše cviku to jde hned. Chce to mít ostrý hřbet nože

Závěr

Chlupatá dřívka si řežu i jen tak pro radost. Je to prostě cvičení ☺ Kdo pořádně trénuje, tak má luxusní chlupáče. Chce to i měnit nože, hodně se tak naučíte.

Další level je pak použít chlupatá dřívka jako hnízdo pro žhavík, který vyvrtíte třením dřev. Chce to si s hnízdem pohrát, aby Vám žhavé nepropadlo ven.

Doufám, že jsem to vysvětlil jasně, pokud ne, tak ukázaná platí. Mrkněte na video, kde to popisuju ještě podrobněji než zde. 

Tak přeju hezkou zábavu. Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář