Nabrousit a udržovat nůž, to je základní věc. Kdo má jeden nůž, ten to má dost jednoduché. U mě mají nože těžkou službu a občas se snažím jim dát pořádnou péči.

Jak se o mne říká ,,Kraken brousí nože jen v sebeobraně,“ tak to platí doslova. Nebaví mne sedět hodiny u brousků a podle toho to také vypadá. Ale někdy se hecnu.

Vyřezávací nože od Mory mám už dost let. Pravidelně je beru na Bushcraft víkendy, tedy kurzy v lese. Tam jsou lžičkařské nože v zápřahu a jdou z ruky do ruky. Za těch pět let co jezdím po akcích, už prošly dobrou stovkou rukou.  Nyní je nahradili nože Beavercraft, které nabízí širší spektrum řezbářských nožů a výborný poměr ceny a výkonu.

Při minulém Bushcraft víkendu na ně nepřišla řada, ale měl jsem je s sebou. Odložil jsem je vedle bivaku a zamaskoval mechem, a ….. no a pak jsem na ně zapomněl. Takže celý měsíc byla moje sestava ve velmi vlhkém lese za dost deštivého počasí. 

Když jsem je konečně z vlhkého zajetí vytáhnul, tak obal byl mírně vlhký a plesnivý. Uvnitř co bylo z kovu, to zrezlo a dřevo plesnivělo. Slušný.

Tenhle kurz ještě nože posloužily, ale pak jsem si slíbil, že dostanou lázeň.

U těchto nožů je problém zahnuté ostří. Proto jsem sáhl po novince brusné sadě na vyřezávací nože od Beavercraft.

Jedná se o kus dřeva s drážkami a rádiusy přesně na zahnuté nože. Na část se vloží aršík brusného papíru a na druhé části je pak nalepená kůže na finální obtažení. 

Základ byl zbavit nože rzi a plísně. Na to jsem použil brusné houbičky. Pak jsem ploché nože vzal na kameni o zrnitosti 1000/3000 grit a následně na prkénku s kůží a brusnou pastou.

Tím se ostří vyleštilo a finišoval jsem na druhé straně prkénka na hladké kůži. 

Nůž holí a řeže papír. 

Zahnuté nože jsem dělal jinak. Pokud jsou na nich zoubky, tak ty odstraním keramickou tyčkou o zrnitosti 1500grit a nebo dávám smirkový papír na násadu od hrábí nebo koštěte a odstraňuju zoubky a rez na vnitřní zahnuté straně. 

To samé mi nabízí sestava od Beavercraft, kde je navíc půlkulatá drážka právě na broušení druhé strany zahnutého nože.

Mohl bych střídat různé hrubosti papírů, protože výměna je snadná. Jen se přizvedne lišta, která drží papír napnutý. Ale já jel rovnou na zrnitosti 2000 grit. Tak velké zuby tu nejsou.

Po nabroušení ostří a přebroušení dřevěných částí jsem kov stříknul olejem a dřevo napustil olejem se včelím voskem. 

Stejnou směsí se udržují koňská sedla. Tak jsem ošetřil i kožená pouzdra na vyřezávací nože a samotné pouzdro na nože.

Tohle už mám dlouho a díky tomu že jsem to napajcoval olejem vydrží i silný déšť.

Protože mám ještě nějaké nože volně, tak jsem si objednal ještě jeden obal na vyřezávací nože, tentokrát z voskovaného plátna. To už odolá všemu.

Jsem rád, že mi náhoda, nebo chcete-li nehoda s noži, napomohla k repasu a úpravě ostří i ruček. Teď už můžou nožíky zase dál sloužit.

Hezký den přeje Kraken 


Sdílet

1 komentář

  1. Ahoj Krakene,
    dík za příspěvek k péči o nože, zejména řezbářské. Nabrousit nůž a naostřit se scandi výbrusem (typicky Mora) je pro zkušenějšího řezbáře brnkačka. Ale u lžičkářů a jiných profilových nožů je to magie. Ano, co nabízí Beavercraft je zajímavé, ale ještě jsem neměl příležitost to vyzkoušet, pokouším se o vlastní řešení. Co se týká tvorby dřevěných lžiček, je tu iniciativa Český spoon fest. Letos druhým rokem se potkali profesionálové i amatéři řezbáři- vyřezávači dřevěných lžic na hradě Vranov Pantheon v Malé Skále. Tuhla akci zpunktoval guru dřevěných lžic Břeťa Jansta (krásné lžíce) a setkávají se tu vyřezáváním postižení.
    Příští setkání je plánováno na 13. a 14. 9. 2024, tak si naostři nože a přijeď si říznout (surovina na vyřezávání se válí na kopci pod hradem nebo Ti někdo špalík dřeva poskytne).
    S veškerou úctou
    Alfons Rokoš, furt amatérský řezbář lžic

Zanechat komentář