V dnešním článku se podíváme na pomocníka k nezaplacení. Jitrocel větší nebo Jitrocel kopinatý.

Najdeme ho podél lesních cest, u potoka, na louce, ale i na kraji lesa. Je téměř všude. 

Má široké použití jako léčivá bylina, ale dá se také jíst.

Dnes se zaměřím na trochu netradiční využití.

Jako čistící prostředek na špinavé ruce a nejen ty. 

Zní to divně, ale za chvilku uvidíte, co tím “chtěl básník říct”. 

V první řadě je důležité jitrocel najít a poznat ho. Ukázku udělám na listech Jitrocele kopinatého. Listy vypadají jako kopí. Z trávy trčí charakteristické květy. Ty nám pomůžou najít lístky jitrocele jak v létě, tak i v zimě pod sněhem. 

Příklad: Je sucho, teplo a širokodaleko žádná voda. Jsem na louce a chci si dát svačinu. Ruce mám špinavé, zaprášené a spocené. Vodou na pití nemusím plýtvat a vlhčené ubrousky jsou zlo. 

Stačí natrhat lístky Jitrocele (kopinatý i větší). Lepší více než méně. Prostě co se Vám vejde do ruky.

A začít žmoulat listy v ruce. Třít dlaně o sebe jako by Vám byla zima. Po chvilce listy zkřehnou a rozlámou se. Zde je víc než důležté vytvořit z dlaní mističky, aby nám šťáva neutekla. 

Pokud máte v dlani puštěnou šťávu, tak ještě chvilku pokračujte. Budete se divit, kolik tam toho je. Pokud máte na rukou záděry, řízance či jiné oděrky, tak hned ucítíte sílu Jitrocele.

Použijte rozdrcené listy jako houbičku a vydrbejte všechna místa na rukou. Pozor malinko barví, takže budete mít ruce lehce do zelena. Ale odměnou budou čisté, voňavé, jemné a ošetřené ruce. 

Stejný postup můžete zopakovat na jakékoliv rány nebo odřeniny. Rozdrcené listy přiložte na štípance nebo jiné rány. Tlumí to jak bolest, tak i svědění. A zároveň léčí okolí. 

Super je si rozdrcenými listy jitrocele ošetřit nohy po celodenním putování. Ráno pak budou připravené Vás odnést, kam budete chtít. 

Jednoduchá finta na očistu rukou. Jitrocel najdete vážně všude. Často tohle aplikuji na vojenských akcích, kde ruce dostávají zabrat a není se kolikrát, kde umýt. Jitrocel je prostě dar pro poutníka. 

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

4 komentářů

    • Protože přece nejsou bučkraft!

      Ale ted vazne…klasicke ubrousky jsou ze syntetickych vlaken ktere se nikdy nerozlozi.

      Nicmene delaji se dnes uz i papirove nebo viskozove ktere se normalne rozlozi,staci je zakopat

Zanechat komentář