V dnešní recenzi se podíváme na zoubek sestře – řetězové pilky Nordic Pocket Saw, o které jsem psal zde.

Tentokrát se jedná o skládací pilu na dřevo, která má výměnné listy. Můžete si tak pořídit pomocníka na cesty nebo do dílny. 

Popis

Nordic Pocket Saw – vyrobeno ve Švédsku, což je velké plus. Výměnné listy, jsou také pozitivem. Design…ehm. Noo, popravdě, pila se mi ze začátku moc nelíbila. Ale co nenabrala na kráse, tak nabrala na praktičnosti.

Délka pily v zavřeném stavu je 232mm, v otevřeném pak 405mm a délka zubatého listu je 170mm.  Pokud list vyměníte za BI-Metal tak počítejte s řeznou délkou 180mm.

Váha pilky je 170g, což je na druhou stranu hezký údaj.

Toho je docíleno tělem z plastu. Plast je dost odolný, samozřejmě jsem s ním zkoušel kroutit a simulovat různé pády a překvapilo mně, že je opravdu odolný.

Barva je oranžová a jsou zde černé prvky, které jsou z měkčené gumy a zabraňují sklouznutí ruky. Nemohl jsem se s tou barevnou kombinací a celkově designem smířit. Jsem zvyklý na hezké a praktické pilky Silky, které jsem testoval zde.

Ale časem se na to dívám jinak, ta svítivá barva má svoje výhody. Pila se nedá ztratit a v případě nouze s ní můžete klidně signalizovat svojí polohu☺. To je samozřejmě vtip.

Pila je zavírací. Pootočíte kulatý zámek a otevřete pilu, kterou pak zajistíte v požadované poloze. Na druhé straně otočného zámku je druhý zámek na výměnu listů.

Práce

Práce s pilkou jde od ruky. Zuby jsou spíš hrubší, tloušťka listu 1,6mm a šest zubů na palec. Na čepelce je uvedeno, že je na čerstvé dřevo, ale i to suché tvrdé s ním v pohodě nařežete. Zuby směřují směrem dovnitř, jako většina japonských pil a je proto důležité na pilu netlačit. Řeže při pohybu zpět, tedy k sobě.  Takže tam netlačit, ale spíš zabrat při pohybu k sobě. Pak vše bude fungovat a nehrozí, že pilu zlomíte. 

Mám tenhle grif naučený z pilek Silky, ale občas zapomenu. 

Dřevo je tedy v pohodě, ale co kov? Stačí jen pootočit zámek a vložíte nový list, otočením zámku zase utáhnete.

Můžete si přikoupit i sadu listů na kov a pak se nezaleknete ničeho. Super na plast, protože má jemné zoubky, různé lišty a tyčky jdou s tímto listem v klidu.

Kov jde také. Chce to trochu cviku, pokud je někdo naučený na klasickou pilku na kov, která je zajištěná na obou koncích, tak si tady musí dát pozor. Zase na druhou stranu máte celkem šikovnou pilku, kterou se dostanete na hůř přístupná místa. A to se může hodit. Do auta nebo do nářadí se taková pilka hodí. A když vyměníte list, máte pilku na lehčí práce v kempu. 

Na dřevo je skvělá. Horní hrana je ostrá a bere slušnou šponu z firesteelu a také s pazourkem může posloužit jako improvizovaná ocílka na rozdělávání ohně

Jak už jsem psal, tahle barva mi ležela v žaludku, ale třeba na kurzy, kde si pilku každou chvíli půjčuje někdo jiný, se bude hodit. Tahle barva v lese září. NAJDETE JÍ Z PÁR METRŮ I V ROŠTÍ.

Závěr

Není to levný kousek. S cenovkou kolem 1100Kč plus náhradní listy je to tak na hraně. Asi bych dál volil pilu Silky třeba Pocket 170, která je bytelnější a odolnější. Jenže tahle zavíračka od NPS má tu výhodu, že z ní během chvilky uděláte i pilu pro kutila. Každý si pak musí zvážit, co je pro něj vhodné a dobré.

Za mě je to šikovný pomocník nejen na cesty. Takový univerzální nástroj.

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář