Venku začíná být čím dál větší chladno a tak se bude hodit článek o oblečení z merino vlny. Konkrétně se mrkneme na merino mikinu od firmy Aclima.

Aclima? Co je to za firmu? 

Aclima je norská firma založená v roce 1939 rodinou Johansenů. Během 3 generací se stala předním norským výrobcem textilu s mnohaletou zkušeností. Zkušenosti a znalosti, získávané po generace, jsou neocenitelné v pokračujícím úsilí o udržení každého sportovce či dobrodruha v teple a suchu. 

Perfektně znají požadavky, které norské klima vyžaduje, a dělají vše pro to, aby jim vyhověli. Aclima vyrábí to nejlepší spodní prádlo pro všechny aktivity i profese. V nabídce naleznete teplé oblečení pro předškoláky, ale také nehořlavé a izolační oblečení pro armádu.

Na produkty Aclima nás přivedl kamarád Martin, který v Norsku žije. A jsem moc rád, že pár kousků máme na obchodě. Časem budeme nabídku rozšiřovat.

Tahle mikina nás ve firmě zaujala už na první pohled – nejen gramáží ale i promakanou kapucí. K tomu se teprve dostaneme.

 S merinem mám dlouhodobé a velmi pozitivní zkušenosti. Mám několik kusů oblečení od různých značek, ale nejvíce mám zastoupené merino od české firmy Lasting. Psal jsem o nich zde. 

Mikina od Aclimy mě zaujala gramáží – 200 g na m2 je dost. Beru jí jako druhou vrstvu. Dala by se vzít i na holé tělo, ale ten rozdíl je znát. Tahle mikča je z merina o jemnosti 19,5 mikronů a trika třeba od Lastingu jsou z 16 mikronového merina a je to vážně znát. Každopádně jako druhá vrstva je to naprosto v pohodě. Nečekejte žádné kousání. 🙂 Je to velmi pohodlný kus oblečení.

Mikina má pohodlný a dlouhý střih, na konci rukávů jsou dvojité náplety. Tudy vám neprojde ani kousek chladu. Je zde i otvor na palec. Za mě je to skvělá vychytávka a mám jí rád.

Na břiše najdeme jednu velkou kapsu, kam se vejdou obě ruce. To se někdy hodí, když si potřebujete ruce zahřát. Ruce se tam vejdou, i když máte velké bříško, protože materiál je velmi pružný.

Na prsou je velký znak Aclimy. 

Ta nejlepší vychytávka je u krku. Zde najdeme jak klasický lem, tak i rolák a kapuci, ale i kuklu. 

Vše se ukrývá v kapuci, pokud je hozená dozadu, tak vpředu je klasický lem a vzadu nenápadná kapuce, ale je zde i nepatrný stojáček, který chrání krk ze zadu. 

Pokud za tenhle lem zatáhnu, přetáhnu si kapuci přes hlavu, rázem z toho mám kuklu. Takže mám chráněný krk, i obličej. Pak už si jen můžu volit, zda chci mít kuklu nebo jen zakrytá ústa anebo protáhnu hlavu otvorem kukly a mám z toho klasický rolák. Ano, popsat se to moc nedá, tak snad to bude jasné z fotek. 

Je to jednoduché, až je to geniální. 

Vždy jsem řešil, jak si zakrýt krk. Takže jsem nosil různé šály a nákrčníky. No, ale pamatujte si, kde to máte, když to zrovna potřebujete. Takhle je to jednoduché, vše máte na krku 🙂 

Tuhle mikinu mám rád pro její dlouhý střih, dlouhé rukávy a skvělou kuklo – kapuci. 

Peru jí klasicky v pračce bez nějaké speciální péče. Jediné na co si dávám pozor, jsou suché zipy na batohu. Protože batohy jsou pro jemné funkční prádlo špatné. Tahle mikča je ale silnější, takže je spíš vhodná na nošení od podzimu do jara a to je většinou schovaná pod vestou nebo bundou. To je taky důvod, proč jsem jí měl na fotkách tak málo. 

Aclima mikina je vážně teplá a někdy jí nechám doma a vezmu si tenčí a levnější sestru mikinu Lasting Zubr viz foto. Ta je o hodně tenčí a nemá kapuci, ale jen malej stojáček.

Merino věci používám proto, že opravdu fungují. Jsou příjemné a hřejí, teda izolují 🙂

Jako všechno oblečení doporučuju zkusit. Ano, jsou tady tabulky, ale prostě když to hodíte na sebe, tak si vždy vyberete přesně to, co chcete. Mikina Aclima Vás na první dotek přesvědčí a bude vám ležet v hlavě, dokud si jí nepořídíte. Zní to jako reklama, ale potvrdilo mi to víc lidí. Takže raději na prodejny do Prahy a Šumperka nejezděte.  🙂

Hezký den a tělo v teple přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář