Nelítostný souboj prcků, tak by se dal shrnout, obsah této recenze.

Před pár lety přišla švédská firma Morakniv s mini nožíkem a pojmenovala ho Eldris. Skvěle padnul do ruky a práce s ním byla zábava. Už tenkrát jsem se do něj zamiloval. Testoval jsem ho v receni zde. 

Mezi uživateli měl Eldris pozitivní ohlas, jediné na co jsem četl stížnost, bylo moc složité ostří. Ano, má složitější ostří na špičce, ale já jsem s broušením větší problémy neměl. 

Když pak přišla novinka Morakniv Eldris basic, vyrojilo se mnoho dotazů, v čem se tyhle dva prckové liší. Proto vznikl tento článek. Dnes porovnám tyhle dva prcky. 

Základ je stejný, celková délka nože je 143 mm, délka čepele 54 mm a tloušťka 2 mm.

Čepel je ze švédské nerezové oceli Sandvik 12C27, válcované za studena a kalené na 56-57 HRC.

Rukojeť je tvarovaná z plastu s protiskluzným zdrsněním. Kraje rukojeti jsou potažené měkčí pryží, která skvěle sedí i v mokrých rukách a neuklouzne.

Váha nože je 60 g a s pouzdrem váží krásných 80 g. Pouzdro je plastové, nůž v něm dobře sedí, ale pro nošení na krk je lepší ho pojistit koženým páskem s drukem. 

Oba dva nože se drží stejně, rukojeť je stejná a i čepel je rozměrově i materiálově stejná. Rozdíly najdeme až na povrchu čeple a na výbrusu. 

Klasický Eldris má čepel matnou se stopami po broušení, ale Eldris basic má čepel hladkou a vyleštěnou, to je výhodné při práci s potravinami, které se na čepel tolik nelepí. 

Při práci se dřevem je to u takhle malé čepele jedno. 

Na čepeli jsou ale dva další rozdíly. Jeden je vidět hned na první pohled. Je to jiný výbrus u špičky klasického Eldrisu, ten vychází ze staré Mory 2000.

Zatímco Eldris basic má jednodušší, scandi výbrus po celém ostří stejný. I když jsem z různých stran slyšel, že se bude klasický Eldris špatně brousit, tak mě to nepřišlo nijak složité. Výbrus se na takhle krátké čepelce dá v klidu udržet a nemusíte být žádný odborník na broušení. 

Nůž se dobře drží, díky soudkovité rukojeti a čepel je krátká, tenká a obratná. Taková čepel je vhodná na přípravu dřeva na podpal.

Když už máte připravená chlupatá dřívka, tak přichází na řadu hodit jiskru a zapálit oheň.

A to se dostáváme k předposlednímu rozdílu.

Ostrá hrana.

Ostrý hřbet čepele je na házení jiskry za pomoci firesteelu ideální. Zatímco klasický Eldris má krásnou ostrou hranu a dokáže s ním hodit jiskru i malé dítě, tak Eldris basic, jak má vše vyleštěné, tak nemá žádnou hranu. Takže rozdělávači ohně 🙂 si budou muset poradit jinak. 

No, nevadí, chvilka na brusce a hrana tam bude. Já jsem si svůj ještě neupravil, ale jen co se dostanu na dílnu, tak si hranku na škrtání udělám.

Oba nože jsou si velice podobné, až na pár detailů. Ten nejdůležitější rozdíl jsem si nechal nakonec – cena.

Morakniv Eldris basic je při dnešních cenách o 160,- Kč levnější. Není to moc, ale je to zajímavé. Klasický Eldris stojí dnes 750,- Kč, Eldris basic jen 590,- Kč. 

Ano, není to moc, ale jsou to ušetřené peníze, třeba na zakoupení firesteelu. 

Ceny se můžou malinko lišit, takže pro aktuální cenu je potřeba mrknout do eshopu viz odkaz. 

Závěrem bych chtěl říct, že jsou to nože velmi návykové, a když jsem je nedávno půjčil dětem, tak jsem netušil, co jsem způsobil. Málem jsem o ty dva svoje kousky přišel. Ideální nůž pro děti. Ano, je ostrý, ale není zbytečně dlouhý a není zavírací. Takže pohoda. 

Práce jim šla od ruky a byly si při řezání jistější, než když používaly svoje zavírací švýcarské nože Victorinox

No nic, brzy bude Mikuláš a v naší domácnosti bude zase o dva nože víc 🙂 I když jak říkám, nožů není nikdy dost.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. Díky za článek dost jsem přemýšlel jaký je tam rozdíl a kterou si udělat radost. To ostří by mi nevadilo, ale ta hrana by mohla zamrzet.

Zanechat komentář