Není nad dobrou kávu, kterou si vypijete na hezkém místě. V dnešním článku se podívám na vychytávku, která posouvá lesní přípravu kávy zase o kus dál.

Svojí první kávu v lese jsem pil asi v sedmnácti letech. Mletý standart – logr v plecháčku, od jednoho starého trempíka. Mno, bylo to… hořké. 🙂 Kávu ve větším množství jsem začal pít až na vojně, kde jsem od kolegy dostával silnou a dobrou kávu do služby, když se hlídal sklad s municí.

No a pak to začalo, od kávy tři v jednom, přes mletou kávu v french pressu, džezvu, mokka konvičku, až k tomuto pressovači. 

Každá káva a každý způsob přípravy dodá kávě to svoje kouzlo.

Když mi kolega před časem dával tenhle kávovar od Origin Outdoors, říkal jsem si, neeee to už je moc.

Espresso v lese? Ale neodmlouval jsem a vrhnul se do testování s vervou 🙂

Kávu si dělám každý den a né jednu, takže bylo testování rychlé. 

Ono je totiž jedno, kde si tu kávu připravujete. Zda doma, na cestě, na skále nebo na střelnici. Potřebujete jen namletou kávu a trochu horké vody. 

Ale pěkně popořadě.

ORIGIN OUTDOORS MINI-ESPRESSO ‚TO-GO‘

Rozměry 170 x 70 mm a váha 370 g. Plast v kombinaci s kovem – kovová sítka. 

Kávovar se skládá z hlavního těla, kde je i mechanická pumpička. Tu aktivujete pootočením horní části, je to zde i nakreslené a pak už můžete jednoduše pumpovat.

Pak jsou zde dva filtry, dva kalíšky, jeden na horkou vodu a druhý na hotové espresso. A také je zde odměrka na kávu. Tu ale brzo ztratím, vím to.

Vše se dá poskládat do sebe a vložit do kapsy nebo do batohu.

Do filtru na kávu vložíte až tři lžičky kávy, udusáte odměrkou, nasadíte do druhého filtru a našroubujete do těla kávovaru.

Do horní větší nádobky nalijete horkou vodu, a také našroubujete do přístroje. Pak jen otočíte vzhůru nohama, povolíte pumpu a do posledního dílku skládačky, tedy malého šálku můžete pumpováním vyrábět espresso. A to dokonce s bohatou pěnou. 

Nepřežeňte to s kávou ani s vodou. Na vodu je v kalíšku ryska (kolik vody tam má být) a kávu doporučuju nepěchovat silou, ale jen přiměřeně.

Odměnou je opravdu dobrá káva. Výrobce uvádí, že je to 70 ml, ale dá se ještě o chlup víc. 

Každopádně chuť a vůně je jinde, než když si stejně namletou kávu jen zaliju vodou.

Čištění je jednoduché. Vše stačí vytřít ubrouskem nebo opláchnout vodou. Stačí jen dvě deci vody a máte čisto.

Jednoduché a rychlé. Tenhle způsob vaření kávy, zdá se mi být skvělý. 🙂

Pressovač na cesty, taková blbinka, kterou si ale velmi rychle oblíbíte. 🙂 

<br /><br />

Tak dobrou chuť a pohodu přeje Kraken. 

Sdílet

4 komentářů

  1. Ahoj Krakene, rád si tady čtu tvoje postřehy. Dovolím si proto malý poznatek: Káva v lese, to je velká paráda. Tenhle presovač však neřeší to, že musíš buď s sebou táhnout mlýnek a zrnkovou kávu, nebo namletou kávu (která může vyčichnout, zvlhnout a vůbec je to asi nejhorší varianta). Ne že by to nešlo, ale jsou to „krámy navíc“ a někdy je třeba šetřit každý gram. Zkoušel jsi českou kávu Drip it? Jasně, není to presso, ale je to skvělý způsob, jak si udělat skvělou kávu kdekoliv a potřebuješ k tomu jen hrnek a vroucí vodu, nic víc. Vyzkoušej, určitě nebudeš zklamaný 😉

    P. S.: Nejsem žádnej promotér, nic z toho nemám.

    Šternberk zdraví Šumperk!

Zanechat komentář