V dnešním článku se podíváme na zub nouzovému bivakovacímu vaku od firmy S.O.L. 

S.O.L. vyrábí řadu pomůcek pro nouzové situace, přežití, survival, no – říkejte tomu jak chcete. 

Někdo si na přežití hraje, druhý to zkouší, protože ho to baví a třetí si říká, mám vybavení a dovednosti pro strýčka příhodu.

Někdy se výlet může změnit v boj o život. Určitě se smějete, ale mrkněte na zprávy. Je to tam velmi často. Lidi hazardují a chodí po horách v teplákách a teniskách a to třeba i teď v zimě.

A pak je zachraňuje záchranná služba. Do nepříznivé situace se můžete dostat jedna dvě. Zabloudíte, zraníte se nebo se počasí rozhodne, že vás zpět jen tak nepustí.

Vybavení jako jsou alu folie a nouzové bivaky fungují. 

Zachraňují životy, jen je dobré vědět, co a jak a kdy použít.

Já si na survival také občas hraju a to proto, abych věděl, jak které věci fungují nebo nefungují.

Pak člověk získá jasnou představu, jak se věci mají a co od dané věci můžu čekat.

Chcete příklad? Ok 🙂

Alu folie: ano, taková ta z lékárničky. Legenda praví, že se do ní zabalíte a ona odráží až 95% a tím Vás ochrání před prochladnutím.

Ano, to ona umí, ale… Pokud nemáte izolaci odspodu, tedy pokud budete ležet na zemi, tak velice rychle prochladnete. Nikdy neležte na zádech nebo na břiše.

Je to zbytečně velká plocha, kterou Vám utíká teplo z těla. Ideální je pokrčit ruce a nohy a zabalit se do klubíčka. Takzvaná poloha plodu. Všimněte si, že pokud nám není dobře, tak se schoulíme přesně do téhle polohy. 

Tělo podvědomě chrání důležité vnitřní orgány. 

Alu folie – takže máte klasickou folii za pár korun. Zabalíte se do ní. A sedíte nebo ležíte. Pokud sedíte, tak ok. Ale ležet se nedá, všude to plandá, lítá, klouže a je žalostně malá, tedy ta základní levná folie.

No, a když pominu fakt, že se jednou zavrtíte a někde se odkryjete, tak na vás bude táhnout. Alu folie dobrá, ale jedině k sezení, pak se do ní zabalíte a funguje. Nebo z ní můžete udělat závětří, aby na Vás vítr nefoukal. 

Ovšem nejhorší je její šustění. Pokud do ní budete zabaleni, tak šustění folie u uší, vás přivede k šílenství a ani nemusí moc foukat vítr.

S.O.L. dělá tenké folie, které jsou rozměrově větší a nešustí. Tedy šustí o 50% méně než ty levné.  Odkaz na článek zde.

Stále je to ale obdélník, do kterého se stěží zabalíte. 

Prostě pro polohu vleže je lepší pytel. Tedy nouzový bivak.

Vyrábějí se různé druhy, od levných až po drahé. Já zkoušel jak levnější, psal jsem o něm zde, tak i dražší jako tenhle dnešní.

Tedy S.O.L. Escape bivvy. 

Je velmi odolný, prostorný, má zip a stahování v horní části.

Uvnitř je alu folie, z venku speciální tkanina odolná proti větru, dešti a odolná proti roztržení. Také je tento materiál prodyšný, dýchá. Není to goretex, ten je super, ale je dražší, větší a těžší. 

Tenhle bivak váží 241g. A to je slušné na vak o délce 210 a šířce 80 cm.

Vyrábí se v oranžové a zelené variantě. Oranžová svítí do dálky a zelená slušně maskuje.

Hned Vás napadne, použít ho místo žďáráku nebo letního spacáku. Odpovím za chvilku.

Tenhle bivak používám pár měsíců. Tahám ho z batohu každý den, slouží mi jako podložka na sezení nebo ležení. Spal jsem v něm se spacákem i bez. Na zemi i na karimatce, doma i venku.

Prostě jsem zkoušel, co to umí. Sice není nikde poškozený, ale nedoporučoval bych ho jako náhradu žďáráku. Na to je málo odolný. Jako nouzovka se dá použít klidně i opakovaně. Do batohu, kapsy, nebo do taktické vesty – pro strýčka příhodu ideál. 

Opravdu ochrání před větrem a deštěm a také je prodyšný. Ráno z něj nevylezete spařený jako z igelitového pytle, ale neudýchá to všechno. Vždy budete malinko vlhký.

Lepší trochu vlhko ale teplo. Alu folie funguje, ale odspodu to prostě izolaci chce. Třeba listí nebo trávu, hlavně neležet v bahně, louži nebo na sněhu. Mokro je prevít a vytáhne z vás teplo.

Jak už to tak bývá u nouzového bivakování, po pár hodinách stejně budete muset vylézt a rozehřát se. Bivak Vám poskytne dočasný úkryt. Jako náhrada spacáku na léto, pokud budete mít karimatku, by to šlo.

Ale letní spacák je pohodlím jinde, tohle je tenké a v kontaktu s kůží začnete opět chladnout. Nouzovka ok, takhle by šel využít. 

Za ty roky, co si takhle hraju, už jsem zkusil leccos. Od levného pytle na odpad, přes dražší bivakovací pytle, až třeba po zateplený profi bivak Jerven Hunter. 

Ale to už se bavíme o kusu výbavy za cca 8000,- Kč. Psal jsem o něm zde.

NOUZOVÝ BIVAK S.O.L. ESCAPE BIVVY je super doplněk do sady na přežití. V nouzi pomůže. V kombinaci s obyč plachtou se s nimi dá přežít velký nečas. 

Stojí ale nějaké peníze. Je však odolný a vydrží několik desítek použití.

Neslouží jako náhrada žďáráku a není určený pro každodenní použití, na to je lepší pytel z Goretexu, který je ale větší, těžší a dražší. 

Tohle je super kus vybavení pro vojáky nebo preppery, či survivalisty, kteří chtějí být připraveni. 

Nouzovému bivakování budu ještě jeden článek věnovat. Letos jsou na to dobré podmínky, je vlhko, sníh a mráz. Tak se můžete těšit. 

 Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář