V dnešním článku si doslova zahřejeme hlavu 🙂

Mrkneme se na vlněného kulicha z dílny Helikon-tex.

Není kulich jako kulich, osobně jsem spíš na kšiltovky. Ale když je taková zima, že i ptáci raději chodí pěšky, tak po nějakém kulichu sáhnu.

Mám ve výbavě čtyři kousky a každý je jiný a určený na jinou situaci. 

Tenkou čepičku od Tilaku, z materiálu Powerstretch, o které jsem psal zde, tu mám v kapse snad pořád. Lehká, tenká a skvěle padnoucí.

Vlastně mám dvě, jednu černou a druhou zelenou. Tuhle čapku milujou i moje holky, a tak jsme chodící reklama na čepice Tilak.

Když je opravdu velká zima a fouká to, tak to chce něco silnějšího. 

Jeden čas z naší dílny padaly fleecové čepice, ale teď šijeme jiné věci a tak tuhle čapku beru jen občas z nostalgie. Až budou volnější kapacity ve výrobě, tak se k čepičkám opět vrátíme. Tahle fleecovka je o chlup silnější než Tilakovka, ale do pořádné zimy to chce pořádnou čapku.

Vysněnou čapkou na zimu je kulich od Devoldu Nansen. Vyrobený z husté vlny. Pecka, jenže ona tady zas taková zima není, a když jdu a potím se, tak dost kouše. Teda – né, že by kousal, ale on spíš žere. 

No, takže kulich Nansen, není až tak používaný, i když možná letos bude dost velká zima a využiju jeho potenciál.

A tak jsem hledal něco mezi Tilakovkou a Devoldem. 

Helikon dělá i pár kulichů a mě zaujal Wanderer cap. Je ze směsového materiálu, 50% merino a 50% acryl.

Je to silnější kulich spíš do minusové teploty. Když se potím, tak skvěle funguje a odvádí pot na venkovní stranu, kde to odvětrá. Nebo zmrzne. I když jsem se v něm při chůzi zpotil, tak je na uši i čelo jemný a příjemný. Nekouše ani trochu. 

Celkem rychle schne, na to jak je huňatý. Vlastně má dvě vrstvy. A to oceníte právě při větru, protože jen tak neprofoukne. 

Příjemný materiál a také velmi příjemná cena mě zlákaly a vůbec nelituju.

Posledních pár měsíců je pěkně lezavo a tak zůstávají kšiltovky doma a na řadu přichází kulich. 

Dělá se i v černé barvě.

Má se prát na 30 stupňů, omylem se mi přimotal k prádlu na 40 stupňů a lehce ztuhnul. Je to nepatrné, ale materiál ztuhnul, což jsem i uvítal. Když byl kulich nový, tak se mi zdál do lesa hodně jemný a bál jsem se, aby mi křoví nebo větev nevytáhla oko. Po prvním praní se vše zatáhlo a zdá se mi, že je teď odolnější – pevnější. Další praní s ním už nic neudělalo. Zůstává stále stejný.

Je jen jedna velikost a nasadíte ho na každou hlavu. V přední části je malinké logo Helikonu, jen takový proužek našitý na kulichu. Osobně mi to vadí, a raději jsem ho sundal. Stále jsem byl nucen kontrolovat, kde ten znak je a podobně. Takže etiketa Helikonu šla dolů 🙂 Teď jsem klidnější a nesleduju, kde zrovna logo je. 🙂

Závěr.

Hezky zpracovaný kulich, za dobré peníze. Materiál příjemný a teplý. Funguje a převádí pot směrem ven. Jak je materiál dvojitý, tak kulíšek drží i ve velkém větru a profoukne jen minimálně. Hlavu máte jako v bavlnce. 

Co zamrzí je, že na etiketě je Desihgned in Poland, ale vyrobeno na Taiwanu. Ok – chápu, že dnes se to tak dělá, ale … Musíme si holt zvyknout. Každopádně zpracování je super, tak proč se pohoršovat nad tou drobností, kde to bylo vyrobeno.

Mrkněte do e-shopu na další kulichy v nabídce, ale garantuju Vám, že tohle je nejpříjemnější kulich v nabídce. 

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář