V dnešním článku se podíváme na dvě praktické sumky od Helikonu. Budu se opakovat, ale poslední dobou lezou z Helikonu fakt zajímavé věci.

Dnes tu mám dvě sumky, kapsičky nebo jak to nazvat. Jedna podporuje a doplňuje tu druhou a u mě jsou hned vedle sebe na opasku.

Jedno je kapsička na kompas, a ta druhá taková KPZ, označená jako S.E.R.E. pouch. Co to sere znamená? 

Jeho název odkazuje na tréninkový systém S.E.R.E.

 S. E. R. E. je zkratkou anglických slov survival, evasion, resistence a extraction, tedy přežití, vyhnutí se (zajetí), odolávání nátlaku a vyproštění.

Na takovou činnost je vhodný balíček s vybavením, které člověku pomůže v takové situaci. I v bushcraftu se hodí mít pár věcí při sobě. A v military balíčku můžou být podobné věci jako v bushcraft balíčku.

Než se dostaneme k samotnému vybavení, tak se vrátím k těm dvěma sumkám a popíšeme si je.

Compass pouch, je malá sumka akorát na U.S. armádní kompasy. Pokud používáte buzoly, tak sem dáte největší 120 mm na výšku a 60 mm na šířku, hloubka sumky je 20 mm. Na fotce výše srovnání s klasickou US sumkou na kompas.

Materiál je cordura 500D a kvalitní popruhy. Zavírání kapsy na přezku se stahováním. V zadní části najdeme snížený závěs na opasek. Vejde se max. 57 mm velkej popruh. 

Hned vedle je Molle platforma a díky té se dá sumka přidělat kamkoli na batoh nebo vestu. Hned za průvlekem na opasek je malá kapsa velikosti kreditní karty. V rohu krycí chlopně je průchodka na pojistnou šňůru.

S.E.R.E. pouch je větší sumka se zapínáním na zip. Ze stejných materiálů jako předchozí kousek.

I možnosti zavěšení jsou stejné, plus je zde průchodka na popruh a dvě očka. Na ty dvě očka se připne dodávaný popruh a celá sumka se může samostatně nosit kolem pasu.

Z venku jsou ještě dvě očka našitá u konce zipů. Tam si můžete připnout další vybavení, třeba rukavice

Rozepnutím dvoucestného zipu se sumka rozevře, ale né úplně, nemusíte se bát, že něco ztratíte.

Uvnitř je řada organizérů. Začneme stranou blíž k tělu, zde jsou tři svislé přihrádky, do kterých dáte vybavení cca 30 mm široké a 100 mm dlouhé. Jsou zde i dvě očka pro pojištění neseného materiálu. Tohle očko je i na protější straně. A hned pod tím je síťovaná kapsa na zip. 

Zpracování obou kousků je skvělé. Vymyšlené je to také velmi dobře. Mínusem může být křehká spona na opaskovém popruhu. Ta mě za chvilku praskla a podle reakcí zákazníků nejsem sám.

Takže to používám jen zavěšené na opasku. Druhou drobností je moje nedůvěra v zipy, co drží vchod do sumky. Bral bych tam jako pojistku třeba popruh s přezkou, jako to máme na naší JuBo lékárničce. 

Pokud budete tuto sumku nosit na opasku jako já, a budete si jí chtít sundat, abyste se lépe dostali k vybavení uvnitř. Budete muset absolvovat anabázi se sundáváním všech věcí na opasku. Ale to je můj problém a né problém Helikonu.

Osobně bych jako ideál viděl možnost odtržení od platformy jako na lékárničce Ifak.

Platforma zůstane na opasku a se sumkou si můžete dělat, co chcete.

Osobně mám S.E.R.E. výbavu do military prostředí právě v naší lékárničce, ale o tom až někdy jindy.

Takže jsem popsal obě sumky a teď se můžeme vrhnout na vybavení v nich. To jen tak pro představu, jak se dá naplnit. 

Compass pouch 

Tam je na provázku přichycená buzola Silva Field, malá ale dobrá buzola. Odolný notýsek, tedy jedna třetina, protože jsem ten velkej rozdělil na tři menší 🙂

tužka s kouskem ductape pásky a fresnellova lupa. To celé přepásané duší z kola, která se dá stejně jako ductape použít třeba k rozdělání ohně.

A protože je tento set malinký, tak tam mám jako výstelku balíček vlhčených ubrousků, to kdybych se náhodou ztratil 🙂

Víte jaký je rozdíl, když se orientujete s buzolou nebo bez? No s buzolou se taky ztratíte, jenom budete trochu víc na sever 🙂

To je vše. Jdeme na velkou sumku.

S.E.R.E. pouch

Z venku mám cca 3 metry svítícího paracordu ve formě ozdoby. Když bude potřeba, tak to rozpletu a mám šňůru na všechno.

Uvnitř mám třeba filtr na vodu Sawyer micro squeze s brčkem na pití přímo z potoka a také litrovou skládací lahev. Dál svítilnu, starou Princeton tec, která vydrží svítit na 4 mikrotužkové baterky cca 14 dní v kuse. Multitool Leatherman, a křesadlo i s křesacím plíškem. Ale může křesat hranou nože anebo hranou pilky na multitoolu.

Obyčejná alufolie, i když jí nemám rád, ale jako nouzovka je dostačující a dá se použít na milion věcí.

Kousek vázacího drátu, cca 10 metrů microparacordu.

Větru a voděodolné zápalky, protože někdy není čas si hrát na hrdinu s firesteelem.

Několik tamponů, které se dají použít na zakrytí rány, filtraci vody nebo na rozdělání ohně.

Pár náplastí jak klasických, tak i s dětským motivem. Nic nezvedne náladu při zranění jako veselá náplast. Myslím tedy u dětí 🙂

Kamenec v tubě na zastavení krvácení a desinfekci drobných ran. Jedno sterilní šití, a trochu Paralenu a magnezia v tabletách.

Chirurgické rukavice, trochu gázy na krytí ran a gumové škrtidlo, které má také víc použití. Pár spínacích špendlíků a to je asi všechno. Chybí mi tu kleště na klíšťata, to jsem si minule dal do jiné lékárničky. 

A to je vše. Na to jaký malý balíček to je, tak je tam dost věcí. Dost použitelných věcí. Vše z tohoto balíčku průběžně používám a také doplňuji. 

Každopádně je na každém, jak si tyhle sumky vybaví. Tuhle ukázku berte jako možnou inspiraci.

Obě sumky se dělají v různých barevných provedeních. Mrkněte na e-shop. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář