Od roku 1891 dělá firma Mora, nebo chcete-li Morakniv, skvělé nože pro řemeslníky, dělníky, lesníky, rybáře a dobrodruhy. Je to tradiční švédská firma. Nože od Mory zná asi každý. Dělají špičkové a přitom cenově dostupné nože.

Nejznámější jsou modely Classic a Companion.

Na těch staví Mora i nadále. Vyrábí se jich tisíce. Za dobré peníze super kvalita. Malé, lehké a ostré nože. Sám jich mám několik.

Také jejich další modely, jako je Mora Kansbol nebo Garberg, což jsou počiny z posledních let, také slaví úspěch.

V roce 1991 Mora udělala model 2000. Řekl bych, že to byl velice úspěšný model. Bylo ho plno na nožířských fórech, kdo neměl dvoutisícovku, jako by nebyl. 

Dvoutisícovka se stále vyrábí a prodává. Cenově je někde ve středu žebříčku. Dobře se drží, nevypadá až tak lacině a skvěle se s ním řeže. 

Letos, tedy v roce 2021, je tomu 130 let od založení firmy Morakniv a zároveň i 30 let od uvedení modelu 2000 na trh.

Takže je logické, že přichází nějaká limitka. Ta se bude vyrábět jen v tomto roce. Nese označení Morakniv 2000 Anniversary Edition. 

Dodává se pouze v černé barvě.

Pouzdro je plastové a vypadá jako imitace kůže. Kožený závěs je k pouzdru přinýtován.

Nůž v pouzdru drží dobře a nemusíte se bát, že vypadne. Pouzdro je úzké a zapadne do každé kapsy kalhot nebo batohu.

Dole jsou dva provrtané otvory pro snadnější čištění.

Materiál čepele je švédská nerezová ocel sandvik 12C27 kalená na 57- 58 HRC. 

Délka čepele je 109 mm a tloušťka 2,5 mm. 

Celková délka nože je 224 mm, váha s pouzdrem 138 g a samotný nůž pak 98 g.

Výbrus scandy do nuly, s tím, že zhruba v půlce čepele zabíhá zeštíhlení čepelky a to až ke špičce. Zvláštní, ale velice praktické a funkční. Čepel je leštěná a všechny hranky jsou sražené. 

Rukojeť má mírně soudkovitý tvar. Záštita a patka na konci jsou z tvrzeného plastu. Zatímco střed ručky je z měkčeného plastu, ten bych rád vyzdvihnul a pochválil.

Neexistuje snad prostředí, kde by Vám tenhle nůž vyjel z ruky. Prostě nelouže ať máte ruku od čehokoliv.

Úchop je univerzální a řekl bych, že bude sedět snad každému. 

Na to, že je to celkem levný nůž, tak se drží skvěle.

Pokud jí srovnám s klasickou Morou 2000, tak jsou vlastně až na barvu stejné. Komu se líbí černá barva, má vyhráno. Klasická dvoutisícovka se v černé nedělá.

Ještě by se dala tahle limitka srovnat s morou Kansbol, jenže ta má jinou rukojeť, nemá leštěnou čepele, ale má hranku na křesání. Vlastně celá řada Kansbol, Garberg i Eldris jsou takové hrubé a mají na hřbetu čepele hranu na křesání s firesteelem.

Pak jsou tu ještě klasické Companiony, které ale mají jinou rukojeť, a jiný tvar čepele. Budu se jim věnovat v dalším článku.

Dvoutisícovka je taková elegantní. Hladká leštěná čepel z nerezové oceli bude dlouho jako nová.

Ostří drží perfektně. Stačí jí jen udržovat na prkénku s kůží a obtahovat. Když se otupí, nastupuje na řadu brusný kámen. Díky scandi výbrusu máte broušení zjednodušené. Stačí jen přiložit na kámen a nůž se srovná dle výbrusu a pak už jen brousíte.  Podle mě je tento výbrus na broušení ten nejjednodušší.

S potravinami si poradí dokonale. Její tenká čepel prochází čímkoliv na jedničku. Dá se lehce otřít nebo umýt a to i včetně pouzdra. Při práci se dřevem se vyvarujte štípání a páčení, přece jen je to konstrukce na trn. I když snese hodně, tak to není páčidlo. Je to lehký a tenký nůž.

Práce se dřevem, jako vyřezávání je lahůdka. Tenká a ostrá čepel jde do dřeva s chutí, radost řezat. S takovým nožem si prostě situace, kdy je potřeba nůž, doslova vymýšlíte 🙂

Myslím si, že by Morakniv 2000  ANNIVERSARY EDITION  neměla chybět ve sbírce žádného milovníka nožů. Klasická dvoutisícovka se bude vyrábět stále, ale tahle limitka v černém provedení, bude jen letos. Tak neváhejte.

Jednoduchý design a kvalitní zpracování, co víc si přát. Dvoutisícovka je fajn nůž.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

2 komentářů

Zanechat komentář