logo

Bushcraftportal.cz

Jak si vyrobit kořenku?aneb Nenoste na výlet pytlíky od Vitany!

21.06.2021 / Kategorie: KPZ, Nezařazené, Potrava, Přežití, dovednosti, Vybavení / Napsal: / Komentáře: 1

Dneska odběhneme od tématu dětí v přírodě a budeme se chvilku věnovat jídlu na cestách a v přírodě. Ono se to nakonec nevylučuje, protože dobré jídlo je často určujícím faktorem pro úspěch expedice.

Klasická hororová story

Určitě už jste na někoho takového narazili, nebo se vám to někdy přihodilo (nebojte, nám taky). Turista, který spěchal a jídlo na výlet si nakoupil až po cestě v supermarketu. V rychlosti si nabral jídlo do vozíku, zaplatil, naházel to všechno do tašky… a tu tašku si pak úplně celou nacpal do batohu.

V lese u ohně na něj pak z batohu vybafne velká a neforemná žlutá igelitka s nápisem Billa. A náš výletník se dá do vybalování svačiny. Vytáhne si pečivo z pytlíku. Šunku, sýr a špekáčky vysvobodí z plastových obalů, a ovoce a zeleninu vysype ze sáčků. Vedle něj mezitím rychle roste hromádka jednorázových obalů, které nejenže šustí a zabírají hodně místa, ale taky si je bude muset z lesa odnést!

Víme, ve spěchu se to někdy řeší složitě. Když je ale k dispozici nějaký čas na přípravu, existuje mnoho způsobů, jak vyřešit přepravu jídla o poznání pohodlněji a elegantněji. Postupně tady nebo u mě na blogu rozepíšu, jak a do čeho balíme jídlo a vodu na cesty. Dneska ale začneme zvolna – kořením. Kdo by svůj kulinářský skvost na ohni nechtěl dotáhnout k dokonalosti?

Vyrob si kořenku na cesty

V článku na mém blogu jsme společně s mým manželem Jirkou – vášnivým to bushcraftovým experimentátorem – rozepsali, v čem na cestách uchováváme koření (a jaké s sebou zrovna nosíme), olej nebo cukr. Tyto nádobky jsou běžně dostupné na trhu a mnohokrát se nám osvědčily. Ne náhodou máme některé z nich právě z Bushcraftshopu.

V tomto článku ale půjdeme ještě o krok dál, a sice tak trochu cestou zero waste, neboť Jirka nám-vám pár kořenek vyrobil. A tak vám přinášíme návod, jak si sami vyrobit kořenku z věcí, které pravděpodobně máte doma. Můžete si zvolit, zda bude jednokomorová nebo dvoukomorová (např. na pepř a sůl).

Budeme potřebovat:

2x petlahev s širokým hrdlem
Pilku na železo či multifunkční kleště
Nůž
Smirkový papír (různé hrubosti)
Líh
Sekundové lepidlo
Truhlářskou svěrku nebo gumičku

A teď se pojďme pustit do samotné výroby.

Krok č. 1 – vypláchnuté a vyschlé lahve uřízneme u hrdla do nejblíže k plastovému prstenci. Snažte se opravdu co nejblíže, tak abyste si ušetřili práci v následujícím kroku.

Krok č. 2 – nyní se musí prstenec plastu co nejvíce vyhladit. Začínejte postupně od nejhrubšího smirkového papíru po ten nejjemnější. Pokud doma máte o kůži s brusnou pastou na leštění ostří nožů, tak jako poslední krok můžete použít i tu.

Krok č. 3 – nyní onu vyleštěnou plochu odmastíme lihem a oba dva protikusy přilepíme k sobě. Pokud chceme mít komory dvě, tak mezi oba díly vložíme plastovou vložku, která je zde vyrobena z jiného širokého víčka.

Krok č. 4 – teď už jenom k sobě námi zhotovené dva díly přitiskneme a necháme je uschnout. Tady doporučuji postupovat podle návodu od výrobce. Mě nejlépe funguje lepidlo Gorilla glue. K samotnému zatížení můžeme použít cokoli od knih, přes gumičky až po stahováky.

Krok č. 5 – v posledním kroku můžeme svár mezi nádobkami pro jistotu překrýt vrstvou lepidla z tavné pistole, ale to není nutné. A úplně na závěr uděláme test funkčnosti. Dobré je dát do krabičky papírový ubrousek a ponořit celou krabičku na 24 hodin do vody. Tento jednoduchý test nám ukáže, jestli jsme předchozí kroky provedli správně a dostatečně dobře.

Hodně štěstí a jsme zvědaví na vaše výtvory! Jak na cestách uchováváte koření vy?

1 komentář


Zanechat komentář