Drátová pila je snad v každé doporučované sadě na přežití nebo krizové situace. I já jich pár zkusil. 

Zažil jsem i horké chvíle s pilkou, která nebyla nic víc než po obvodu nasekaný kus drátu, ten se mi za deset vteřin utrhl a bylo vymalováno. Drátovka od Helikonu je pevná, robustní a zdá se, že vydrží hodně. 

Hned na první pohled zaujmou dvě kovová oka, dále pružný kloub a i samotná pila, která je spletená z různých drátků. Je ostrá, pevná a dokonce jsem se na ní na jedné větvi pohoupal. Takže odolná také bude. 

Taková drobnost vážící pár gramů. Délka pilky je 60 cm a dá se použít k lovu, obraně i útoku a hlavně se dá použít jako pilka na drobné řezání kostí, plastů a dřeva. 

Snadno se ukryje. Můj tip je pod suchý zip nášivek. Tam je velice špatně dohledatelná a v military prostředí je možné ji použít třeba na přeřezání jednorázových pout.

Ale tady jsem v bushcraftu, takže jí budeme používat jako pilu. Stačí pilku napnout, prsty zasunout do kroužků a řezat. Výkon je slabý. 

Klasická pila je jasně lepší, ale zase je větší a těžší. Tohle je opravdu nouzovka. Ale řeže. Pomalu, ale řeže. Trpělivost růže přináší. To platí u téhle pilky dvojnásob.

Uříznout hůl nebo pár prutů, či větví zvládne. Stavět s ní vor či srub, nebo něco podobného bych nechtěl. Na to také není určená.

Dá se napnout jako oblouková pila, ale lepší je věnovat čas výrobě rámové pilky. Efektivita se o hodně zvedne.

Prostě šikovná drobnost do KPZ. Lepší něco než nic.

Určeno pro nouzové situace. Váží pár gramů, zabere minimum místa a stojí pár peněz. 

Mám ji jak v KPZ, také S.E.R.E. kitu a také schovanou v bundě. Jak se říká, lépe jí mít a nepotřebovat, než nemít a potřebovat.

Jako s každou věcí, je potřeba i touto pilkou umět zacházet. Vědět jak a na co jí použít. Každopádně ty nejdůležitější věci pro přežití jsou dovednosti, um a zkušenosti, které si člověk nosí v hlavě.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář