

Tradiční finské PUUKKO vyrobené podle tradičních postupů předávaných z generace na generaci. Díky své histroii a tradičnímu postupu při jeho výrobě dostal tento nůž název Village Smith Puukko.



Jsme moc rádi, že vše klaplo a můžeme Vám představit první nůž od Juhy pro bushcraftportal.cz

Časem jich jistě bude víc. Tohle je taková vlaštovka.

Malý nožík, vyráběný tradiční metodou, kdy se nažhaví řap – tedy trn čepele a vypaluje se s ním otvor do rukojeti. Trn je do otvoru následně nalepen.

Čepel je Lauri z uhlíkovky 80CrV2. Je zakalena tzv. dvojitým kalením, kdy je hřbet čepele zakalen, na cca 50Hrc a na ostří je cca 63Hrc. To znamená, že ostří je tvrdé a hřbet houževnatý. Dohromady to dává skvělé vlastnosti pro celý nůž. Tuhle metodu vyvinul Juha Perttula spolu s Timem Laurinem. Juha je totiž původním povoláním metalurg.


Čepele jsou tedy vyrobeny z oceli 80CrV2. Je to prakticky 0,8% uhlíková ocel, jejíž úspěch byl zajištěn legováním 0,5% chrómu a 0,2% vanadu. Polotovary čepelí jsou vylisovány z ocelového plechu, opracovány průmyslovou pastou, ukončeny ručně pásovou bruskou a finální lapování je provedeno plstěnou podložkou.

Celková délka nože je 180 mm a délka čepele je 75 mm. Tloušťka čepele 3,3 mm se scandi výbrusem do nuly. Je to velmi řezivé ostří. Váha nože je 64 g.


Rukojeť je z břízy. Má hrubou povrchovou úpravu dělanou hrubým kartáčem. Díky tomu neklouže a v ruce drží slušně.


Ručka je mořená dehtem z břízy a následně napuštěná lněným olejem.

Takže ani vlhkost rukojeti nevadí.
V testu mám sice na noži pouzdro, ale to není součástí nože. Nůž se dodává bez pouzdra. Tohle jednoduché se dá snadno vyrobit a budu se mu věnovat v jiném článku.



Použítí
Je to nůž, který má konstrukci na trn. Není na žádnou hrubou práci. Nebojí se práce se dřevem, jak jemné, tak i hrubé řezání je pro něj hračka. Hodně dlouho si drží ostří, a to se pak dá oživit na kůži s pastou.




Ostří je odolné, pevné a dá se vybrousit do jedovata. Do dřeva jde velice ochotně a tak není divu, když ho někdo bude mít jako specialistu na dřevořezbu. Tedy na hrubější odběr materiálu. Rukojeť sedí v ruce dobře, nikde nic nepřekáží a při řezu poskytuje skvělou oporu.




Při práci s potravinami vyniká hlavně při zpracování masa. To krájí neskutečně dobře. U tvrdších materiálů je limit tloušťka čepele a délka. Není to prostě kuchyňský nůž, ale svačinu i oběd s ním zvládnete připravit.



Cibuli zvládne překvapivě dobře i na tenké plátky. A dokonce ani čepelka netmavne po jejím krájení. Což většina uhlíkovek tmavne skoro okamžitě.


Takže tenhle nožík se neztratí ani v kuchyni, ani při opracovávání dřeva.



Rukojeť je pohodlá, čepel je skvěle tepelně zpracovaná a výbrus super. Jsou zde sice stopy po brusce, ale časem se ohladí a bude to v řezu klouzat ještě lépe.



Knihu o řezbářství koupíte ZDE
Ještě je potřeba zmínit, že hřbet nože má zaoblenou hranu a nejde s ním křesat o firesteel. Ale to vůbec nevadí. Přeci jen to není nůž na přežití, ale pracovní nůž. Ostrá hrana by mohla při vyřezávání vadit, a tak jsem rád, že je začištěná.



Jak už jsem psal na začátku. Je to lehký a hlavně levný nožík. Snažím se vždy porovnávat víc nožů. Takže i v tomto testu jsem měl kudel sebou víc. Ať už dražší nebo levnější nože. Většinou nějaké seveřanky. Mám tu Brisu, Helle, Tlima, Morukniv a další. A výsledek?


Juhovo Puukko se neztratí.


Vypadá jednoduše, obyčejně ale v řezání poráží i dražší nože.


Asi mu udělám malé pouzdro na krk. Tenhle nůž je lehoučký a nebude na krku ani cítit.
Momentálně máme v nabídce dva nože od finského nožíře Juha Perttula. Zde ukazované puukko a pak ještě jedno, které už ale má záštitu a kožené pouzdro.


Uvidíme co bude dál. Každopádně jsou tyto nože vyrobené speciálně pro nás a nikde jinde je nekoupíte.

Pokud Vás nůž zaujal, mrkněte prosím na video, kde jsou na něj detailní záběry i při práci.

Jinak se můžete podívat na eshop a nůž si koupit.


Hezký den a ostrou kudlu přeje Kraken
Tohle je čepel brisa 80crv2, stojí cca 250Kč.