Když se zeptám znáte lesní mateřské školy, tak spousta lidí odpoví: ,”Joo, tam děti rostou jako dříví v lese.”

No, není to tak úplně pravda. 

Faktem je, že tráví v přírodě hodně času, věnují se poznávání přírody, hrajou si tam a učí se. Chodí ven v jakémkoli počasí. A spousta dalšího. 

Je vám to povědomé? Také Vám připadá, že to trochu zavání lesní moudrostí nebo chcete li bushcraftem? 

Nám to tak přišlo. A proto jsme se o lesní školky nebo školy začali více zajímat. 

Co je lesní škola

Lesní školky jsou alternativou k tradičnímu předškolnímu vzdělávání. Kladou důraz na pobyt dětí v přírodě a vzdělávání mimo učebny, přímo v prostředí přírody, nejčastěji lesa. Odpočinek dětí probíhá v zázemí, které má nejrůznější podoby (jurta, chatka, maringotka apod.). Zde mají také uložené náhradní oblečení a pomůcky na ven. Děti z lesních školek však netráví celý rok jen v lese. Nedílnou součástí programu jsou i návštěvy kulturních akcí a veřejných institucí.

Navštívil jsem pár lesních škol a je vidět, že ten základ je stejný, jen má každá škola trochu jiné podmínky.

Každopádně pro děti to musí být dobrodružné. Byl jsem i na táboře lesní školky a chtěl jsem zase být malej kluk a chodit sem.

Historie lesních škol

České lesní školky se nejvíce inspirovaly v Německu, kde existují více než 20 let. Ve Skandinávii, která má jeden z nejlepších systémů vzdělávání na světě, je vzdělávání v úzkém kontaktu s přírodou běžnou praxí celé poslední století. V České republice byla první lesní školka založena v roce 2008. V roce 2011 založily první tři lesní školky spolu s Terezou Valkounovou Asociaci lesních mateřských škol s cílem prosadit lesní mateřskou školu jako plnohodnotnou, státem uznávanou formu předškolního vzdělávání. Toho se podařilo dosáhnout v roce 2016, od té doby fungují lesní školky v ČR jako lesní mateřské školy nebo lesní kluby. V roce 2021 jich je již ke 200, většina z nich je členem Asociace lesních MŠ.

Mám kamaráda v Norsku, který o tomhle mluví už několik let. A jsem rád, že je tahle možnost vzdělávání – vyžití pro děti i u nás.

Mám už děti větší, školou povinné, ale i jim by se v lesní školce líbilo. Vzal jsem je na akci pro lesní školku a byly nadšené. 🙂

Jak vypadá typická lesní školka? 

Ve školce je většinou 16 dětí ve skupině za doprovodu 2 dospělých osob (často nazývaných „průvodci”). V LMŠ musí být jeden z nich kvalifikovaný pedagog, druhý musí mít alespoň kvalifikaci „chůva“.

Děti tráví většinu dne venku, do zázemí si chodí zpravidla jen odpočinout v době po obědě, případně v zázemí obědvají, pokud venkovní podmínky nedovolují jíst venku.

Vybavení dětí následuje rčení: “Není špatné počasí, pouze špatné oblečení.” Nosí několik vrstev z materiálů vhodných pro dané roční období a v zázemí mají uloženo náhradní oblečení. Pokud jsou děti správně oblečené, zima jim není, což dokládají zkušenosti našich kolegů z Irska (tam prší skoro pořád), či ze Skandinávie (na severu člověk teprve pozná, co je zima a závěje). 

Jinými slovy, dětem je teplo, jsou v suchu a postupně se také učí, jak toho docílit. Na čerstvém vzduchu při proměnlivé okolní teplotě se také děti účinně otužují a posilují imunitní systém.

Nejčastější otázky – předsudky o lesních školách

Děti jsou nešikovné, takže nesmí mít k dispozici ostré nástroje, aby se nezranily. 

Přírodní pedagogika: Ve školce se učíme pracovat s nožem krok za krokem v bezpečně vymezeném prostoru.

Děti nemohou lézt na stromy, spadnou a zraní se.

Přírodní pedagogika: V přírodě je mnoho příležitostí trénovat lezení – každý pohyb je jiný, děti vše mnohokrát zkouší a pokud zpočátku padají, tak do měkkého listí. Děti lezou tam, kam mohou a umí. 

Oheň je nebezpečný, děti se k němu nesmí přibližovat.

Přírodní pedagogika: Oheň je základní živel, vážíme si ho. Sedíme v kruhu okolo a u dospělých vidíme, jak s ním zacházet. 

Venku je často zima, děti mohou onemocnět.

Přírodní pedagogika: Umíme se obléknout do deště i do zimy. V zázemí máme teplo a náhradní oblečení, můžeme se převléknout.

Kde najdu lesní školy?

Lesních škol sdružených pod asociaci lesních mateřských škol je opravdu hodně. 

Stačí se podívat na mapku a najít si tu, která Vám bude nejbližší.

https://www.lesnims.cz/lesni-ms/mapa-lesnich-ms.html

V půlce prázdnin jsem měl workshop v Ekocentru Loutí na Slapech, kde byla akce pro pedagogy lesních mateřských škol.

Mohl jsem tak lépe nahlédnout pod pokličku lesních škol. Moje ukázky a také vybavení z našeho mini bushcraft krámku tam přesně zapadli.

Myslím si, že to není naše poslední akce. Rozhodli jsme se více spolupracovat jak s asociací lesních školek, tak i s jednotlivíme školkami.

Chápu že to někdo má daleko, nebo že si nemůže lesní školku pro své děti dovolit. Ale je možné se od nich leccos naučit a inspirovat se. I já jsem leccos pochopil a inspiroval se. 

Naopak je dost lidí, co nemají čas na to brát s sebou děti do přírody a těm by lesní školka mohla vyhovovat. 

Pokud se chcete o lesních školkách dovědět více, mrkněte na jejich stránky.

https://www.lesnims.cz

PS: část textu převzata z ALMŠ 🙂 Děkuji

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář