Možná to zní trochu divně, ale někdy to na mě padne a říkám si, Ty voe 🙂 Krakene, ty těm lidem ukazuješ věci, které pak zkouší v přírodě a pak to tam vypadá jako po apokalypse.

Není to až tak z mojí hlavy, ale během té doby co píšu články a natáčím videa, se našlo pár lidí, kteří mi házeli na hrb to, že je v lesích binec. A že za to můžou lidi jako já, co natáčí videa a ostatní to pak opakují. Když potom vidím někde bordel a zbytečné ničení stromů, přemýšlím, že možná mají v něčem pravdu.

I když se snažím na sledující apelovat, že je důležité dodržovat pořádek. Chodíme uklízet do přírody. I pár článků a videí na toto téma vzniklo. Asi je to pořád málo. Ale na druhou stranu se nedá vždy a všude cpát takhle to nedělejte. Tohle nesmíte, tohle je blbost. 

Myslím, že základ je jinde než ve videích. Je to už od začátku ve výchově a vztahu lidí k přírodě. Myslím si, že by se mělo na děti působit od malička. Jít jim příkladem. Protože jsou jako houby, sajou do sebe informace a zkušenosti a dovednosti od dospělých.

A pokud dospělák dělá bordel a zahazuje v přírodě odpadky a chová se jako prasátko, tak si dítě bude myslet, že tohle je normální. No, není.

Předem se omlouvám za emoce, ale vždy se naštvu, když vidím nějaký podobný binec. 

Příklad.

Nedaleko Plzně je kopec z bílého písku. Je tu desítky let, nahoře je porostlý převážně borovicemi. Jezdili jsme si tu hrát na vojáčky i střílet ze vzduchovek. Dnes jsem tady napočítal dvanáct ohnišť na ploše 50 x 100 m. 

Ty ohniště jsou na vrcholu kopce, v borovém lese a některé i na hraně hory. Není tu voda, nikde v okolí tu není voda!!! O bordelu kolem ohnišť ani nemluvím!!!

Druhá věc spojená s ohněm je palivo. Co je suché, hoří. To ví i malé děti. No, tady asi někdo nepřemýšlí. Je tady hodně čerstvě poražených borovic, některé se někdo snažil pálit a jiné jsou jen sundané. Přitom zbytečně.

Syrové dřevo špatně hoří, přitom jsou všude okolo mraky menších či větších větviček, které jsou suché a dobře hoří.

A pak je tu třetí věc a tou jsou bunkry 🙂 přístřešky. 

Absolutně proti logice postavené na vrcholu kopce, otočené tak, že do nich bude fučet. Konstrukce špatná, výplet řídký a tudíž neochraňující ani proti větru ani proti dešti.

Škoda stromů!

Ano, řeknete si, ty taky učíš lidi stavět z přírodního materiálu. Pravda, ale vždy se jedná o materiál, který leží na zemi.

Nic tím neničíme, a hlavně se vždy při stavbě přístřešku bavíme o ochraně přírody, i o neekonomickém výdeji energie na stavbu takového přístřeší.

Asi je té osvěty málo. Tak jsem si dovolil napsat tenhle článek a nafotit, jak se to opravdu nemá dělat. Takhle jak vidíte na fotkách, tak to prosím nedělejte. Zničíme si ten zbytek hezké přírody, co máme. 

Uf, tak jsem si ulevil, snad ten kdo mě sleduje a tohle provádí, prozře a bude se chovat víc ohleduplně.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

3 komentářů

  1. Bohužel tenhle obrázek vídávám často. Z bushcraftu se stala móda, které dost lidí v reálu moc nerozumí nebo to spíše berou jako teambuildingovou aktivitu. Vlezou do lesa a kácejí vše co mají po ruce, stavějící podobné zhovadilosti pod taktovkou různých pseudosurvivalových a bushcraftových expertů…

Zanechat komentář