Mnozí z Vás už se s vlnou setkali. Někteří si ji velmi oblíbili a jiní jsou vůči vlně skeptičtí, nebo je “kouše”. V současné době se opět vrací do módy a spousta firem nahrazuje syntetické materiály přírodními materiály, mezi nimi právě vlnou.

My tomu tleskáme, protože vlnu jsme si velmi oblíbili – nejen že ji rádi nosíme, ale také z ní vyrábíme vlastní produkty pro pobyt v přírodě pod značkou JUBÖ Bushcraft.

Vlnu lze v zásadě rozdělit podle jemnosti (průměru jednotlivých vláken). Pro oblečení je oblíbená vlna z tzv. Merino ovcí, které byly vyšlechtěny ve 13. stol ve Španělsku. V současné době se ovce chovají po celém světě. Merino ovce s nejlepšími vlastnostmi své vlny jsou však dlouhodobě chovány v oblasti Nového Zélandu a Austrálie. Tamní klima, podmínky, výběh, pastviny, se líbí nejen nám všem z bushcraftu, ale také právě ovcím.

Rozdělení podle jemnosti

  • hrubé 23 – 24,5 micron
  • střední 19,6 – 22,9 micron
  • jemné 18,6 – 19,5 micron
  • super jemné 15-18,5 micron

V naší nabídce najdete produkty Aclima a Lasting vesměs ze super jemné příze Merino v rozmezí 15-18 micron. Obecně se lze řídit, že čím jemnější tím méně kousavé. Z hrubé vlny šijeme pod značkou JuBö bushcraft především svrchní anoraky a doplňky.

PROČ SE ROZHODNOU PRO MERINO VLNU?

V první řadě je zde možné vidět, jak se chová surový chuchvalec merino vlny a chuchvalec přírodní bavlny. 

Z tohoto jevu je zřejmých hned několik výhod.

  • funkční – znamená, že dokáže odvádět vlhko od těla. Udává se, že vlna dokáže pojmou až 30% vlhkosti svého vlastního objemu
  • hřeje i vlhké – přirozenou vlastností vlny je, že stále obsahuje určité procento vlhkosti ale své termoizolační vlastnosti nemění ani při nabrání většího objemu vlhkosti, proto nestudí ani když zvlhne.
  • v horku chladí – je způsobeno právě neustálou přítomností určité vlhkosti ve vláknech vlny
  • rychleschnoucí – vlna díky tomu, že nenasákává a nemění svůj tvar poměrně dobře schne v porovnání s bavlnou. Umělá vlákna schnou samozřejmě výrazně rychleji a pro sportovní aktivity jsou jednoznačně vhodnější než vlna.
  • nezapáchá – nikdo neví proč, ale bakterie se na vláknech vlny nemnoží tudíž ani při opakovaném používání merino vlna nezapáchá.
  • elastické – produkty z vlny jsou přirozeně pružné a vrací se vždy do svého původního tvaru i po zvlhnutí, výhodou je, že po vyprání není třeba žehlit a svršky z Merino vlny nejsou pomačkané
  • nehořlavé – produkty z vlny nejsou hořlavé, jsou tak vhodné pro různá riziková použití, nebo při táboření u ohně. Nemusíte se bát, že vzplanete od první odskakující jiskry.

Proto abychom docílili maximální funkčnosti a trvanlivosti oblečení z Merina je potřeba určité údržby, bez které se neobejdete. V opačném případě začne vlna ztrácet své výhody a zkrátí se také její životnost. Obecně lze říct, že životnost vlny nebo nikdy taková jako oblečení z umělých vláken.

JAK TEDY O MERINO SVRŠKY PEČOVAT.

NEPRAT

Merino vlna je materiál, který není třeba prát nějak často, pokud to nevyžadují okolnosti nebo vyloženě fleky na oblečení.

Běžně stačí nechat svršky uschnout a vyvětrat. Ideálním prostředím je teplo s vyšší vlhkostí. Ideálně tak poslouží, když dáte tričko, ponožky nebo mikinu do koupelny na sušák a následně si dáte sprchu nebo vanu plnou páry. Právě pára nebo vlhkost odvádí z prádla zápach. Zbavíte se tak jednoduše ať už tělesného pachu, zápachu z kouře ohně nebo cigaret.

KDYŽ PRÁT TAK SPRÁVNĚ

Vždy je zásadní co udává štítek výrobce, toho bychom se měli držet.a prát ideálně v ruce.

Pokud nám štítek říká, že lze prát v pračce pak platí několik zásad

  • V pračce nastavte ruční praní
  • Perte naruby
  • Teplota dle štítku většinou 30-40°
  • Vyvarujte se aviváži jinak vlnu zabijete
  • Používejte speciální prostředky na vlnu s obsahem lanolinu, osvědčil se nám např. Grangers Merino Wash

SUŠENÍ

Ideální je nechat sušit na vzduchu, není pak ani potřeba prádlo žehlit. Svetry a mikiny s vyšší gramáží by se měli sušit rozložené na stole nebo zemi (výborně schne když máte podlahové topení).

Nedojde k vytahání vláken a tím pádem celého svetru.

SRAŽENÍ O 3 VELIKOSTI

Když dojde k nesprávnému praní, především překročení teploty nebo použití pracích prášků nebo sušičky může dojít k tomu, že vlákna vlny ztratí svou pružnost zcvrknou se a tím pádem máte ze svetru velikosti XXL, svetřík pro svou 7 letou dcerku.

V okamžiku kdy toto zjistíte, je potřeba oděv znovu důkladně namočit, vlákna vytáhnout (oděv vytáhnout) a následně nechat schnout v rozloženém stavu – nevěšet.

Pokud se k vlně budete chovat správně vydrží Vám v závislosti na intenzitě nošení i několik let. 

JAK SE SPRÁVNĚ OBLÉCT

Neexistuje špatné počasí – jen špatně oblečený člověk

Celý Váš tepelný komfort a pohoda při treku, pochodu nebo tůře je závislá na tom jestli se dokážete správně obléct. Možná to zní jako samozřejmost, ale to, že se dokážete správně obléci Vám zajistí pocit tepla, komfortu a ušetří i místo v batohu, kde se každé kilo počítá.

Jinak se obleču když bude tělo vynakládat aktivitu a tím pádem bude produkovat teplo a vlhko. Jinak zase na NEaktivitu, když bude někde delší dobu sedět, stát nebo tábořit.

ZÁSADY OBLÉKÁNÍ

  • Přizpůsobit se počasí
  • Přizpůsobit se druhu aktivity
  • Dopřát si pauzy na přidání / odebrání vrstvy
  • Náhradní oblečení

VRSTVY

Vždy doporučujeme pracovat se třemi základními vrstvami oblečení

  1. Funkční – Zajišťuje odvod přebytečného tepla a vlhkosti od těla nebo naopak spolu vytváří izolační vrstvu 
  2. Izolační – Zajišťuje aby tělem vyprodukované teplo udrželo v blízkosti těla, ale zároveň dokázala odvětrávat tělesné vlhko
  3. Ochranná – Zajišťuje ochranu před povětrnostními vlivy (vítr, déšť, sněžení)

Merino vlna skvěle funguje ve všech vrstvách i když jako ochranná 3 .vrstva asi  není vhodná pro každého a je zde více alternativ. Co se týče vrstvy funkční a izolační je naopak ideálním řešením.

POZOR NA ZTRÁTY TEPLA

Často se stává, že lidé mají perfektně poskládané vrstvy oblečení, ale i přesto je jim zima. Je potřeba si uvědomit, že největší podíl tělesné teploty ztrácíme přes hlavu (až 20%) a také přes končetiny. Věnujte tak pozornost také, kuklám, čepicím, rukavicím nebo ponožkám.

Např. firma Aclima přišla s výborným řešením IZOLAČNÍ vrstvy u mikiny WARMWOOL Hood Sweater, která je konstrukčně řešena, tak, že má prodloužené rukávy, kde se dají pohodlně schovat celé ruce a dlaně, současně nabízí skvěle tvarovanou kapuci, kterou lze použít jako zvýšený límec, ale také jako kuklu, kterou máte pořád u sebe a nemusíte ji lovit nikde v batohu.

FUNKCE NEBO VRCHOL NEVKUSU

Firma Aclima vyrábí také jedinečné funkční trika s označením WoolNet jedná se o síťovanou spodní, funkční vrstvu, která skvěle odvádí vlhkost od těla, extrémně rychle schne, současně vytváří vzduchové kapsy díky síťové konstrukci a jak známo vzduch je nejlepší izolant. Není proto náhodou, že např. norská armáda, jejíž členové jsou vystavováni extrémním změnám počasí používají tento systém funkční vrstvy již několik desítek let. Podobný systém používá také firma Lasting od roku 2018, v série nazvané Seamless.

ZKUSTE A UVIDÍTE

Pro každého, kdo přemýšlí nad tím, že by rád Merino aspoň vyzkoušel doporučujeme začít u ponožek, které Vás přesvědčí o tom, jak může být ovčí Merino vlna fajn 🙂

Hezký den přeje team Bushcraftportal.cz

Sdílet

Zanechat komentář