Tentokrát jsem vyrazil s jasným cílem, udělám si salát z „buku“.

Na dochucení jsem si vzal i sůl, pepř a olej. 

V bukovém háji jsem nasbíral půl vandrovního pytlíku mladých bukových lístků. Pak jsem zde našel i mladé a šťavnaté lístky šťavele kyselého, a tím jsem se rozhodl salát ochutit. 

Dobrá ušetřím si sůl, pepř a olej na příště.

I tak je salát moc dobrý, a ještě tak měsíc bude, pak už lístky buku začnou stárnout a hořknout. 

Takhle je to úplná paráda. 

Buk lesní, tedy jeho mladé lístky, se dají přidat i do pálenky a díky tomu získá zelenou barvu. V tento čas můžete po zemi najít stovky mladých buků, které vyrážejí na svět z loňských bukvic. 

Pozor, není to pravidlem, protože buk plodí bukvice jednou za 4 roky.

Šťavel skvěle dochutí salát, ale také vytáhne sliny do pusy a zažene žízeň.

Čistí krev, sráží horečku a obsahuje vitamin C. Také z něj můžete udělat čaj, ale nejlepší je žvýkat ho za syrova. 

Je paráda vyrazit jen na lehko a cestou se „napást“ zelených darů přírody. 

Dobrou chuť přeje Kraken . 

Sdílet

Zanechat komentář