O tomhle doplňku pro vandráky, tuláky, chalupáře nebo lovce, jsem psal už před několika lety. Říkal jsem si, že by bylo fajn hodit všechny aktuální modely do jednoho článku. 

Starší články najdete zde 🙂

Je několik základních modelů, a pak jsou barevné varianty. Většinou je červená, zelená, stříbrná a někdy i černá. Barevná nabídka je podle toho, jak to mají momentálně v USA skladem. 

Lampička na čajové svíčky UCO Mini Lantern

Momentálně nejmenší a nejlehčí lampička. Dříve se prodávala ještě micro lampička, ale ta už není. 

Super malá a lehká. 

Rozměry výška 100 mm a průměr 60 mm. Váha je 99 gramů.

Je zde držák na čajovou svíčku a ještě se dovnitř několik svíček vejde. 

Většina čajových svíček hoří 3 – 4 hodiny, ale ty originál hořely až 5 hodin 🙂

Lampička na klasické svíčky UCO Original Candle Lantern™

Skvělá lampička na klasické svíčky průměru 29 mm a výšky cca 88 mm. 

Doba hoření takové svíčky je až 9 hodin. 

Plusem je zasouvací sklo. Díky tomu je sklo dokonale chráněné. Výška zavřené lampičky je 110 mm a průměr 50 mm, po vysunutí je 170 cm vysoká, plus drátěné madlo a řetízek. Díky háčku na konci řetízku jí můžete kamkoliv zavěsit. Pozor, řetízek je tam pro chlazení horní části, nenahrazujte ho paracordem, ten by přehořel. Váha lampičky je 180 g.

Na tuhle klasickou lampičku i na Mini lantern pasuje neoprenový obal. Pak je lampička opravdu v bezpečí. 

Na trhu se objevilo víc barevných variant, stačí mrknout do e-shopu na nabídku. Odkaz zde. 

Lucerna na svíčky UCO Original Candle Lantern Kit 2.0

Jedná se o set lampičky, neoprenového obalu, náhradní svíčky a také stínítka. Dělá se v různých barevných variantách. Funkcí i rozměrem je stejná jako předchozí lampička.

Velkou výhodou lampiček na svíčky je levný provoz. Plamen je chráněný před větrem a deštěm. Můžete si díky skleněnému cylindru posvítit jak v kempu, tak v bivaku. Také si můžete zahřát ruce nebo i přihřát plecháček s čajem. 

Lampička Mini není vysouvací a je jen na čajové svíčky. Zatímco ty další jsou na klasické svíčky. Lépe hoří, dávají větší světlo a také teplo. 

Všechny se dají nosit za drátěné madlo, a některé mají i řetízek s háčkem.

Pokud je použijete na svícení do stanu nebo bivaku, či sněhového záhrabu, tak počítejte s tím, že se vám díky zapálené svíčce zvedne teplený komfort. Klidně o pár stupňů. Také se nebudete potýkat s tak velkou vzdušnou vlhkostí. 

Pokud použijete kvalitní svíčky, budete mít u čajovky cca 4 hodiny světla a tepla a u klasické až 9 hodin.

Na trhu jsou velké rozdíly a je potřeba si to vyzkoušet. Zas na druhou stranu, tohle zkoušení je zábava 🙂 

Dokonce jsou i voňavé svíčky nebo svíčky, které při hoření odpuzují hmyz.

Tyhle malé kousky lampiček 🙂 se vejdou jak do batohu, tak i do kapsy. 

Často je vídám na fotkách lovců ze Skandinávie, kde je mají pod sebou na zemi, sedí na batohu a jsou zabalení do alu folie nebo bivaku. A funguje to skvěle.

Poslední lampička je spíš už lucerna. Princip stejný jako u předchozích, jen je větší. Vejdou se tam tři klasické svíčky. 

Lucerna na svíčky UCO CANDLELIER® Candle Lantern – Aluminium

Opět se nabízí ve více barevných provedení. Je to těžší kus vybavení, hodící se spíš do kempu, do srubu, na chatu nebo chalupu.

Díky třem svíčkám je světlo jasné, a dá se při něm třeba jít po lesní cestě. Větru i dešti odolné. Díky bočním vstupům pro vzduch se nehltí a hoří jasným plamenem. Výměna svíček je stejná jako na menších modelech, jen tady to máte třikrát.

Stačí pootočit kontejner se svíčkou, dokud se neuvolní. Máte tam pružinu a plíšek pod svíčkou. Ty dělají to, že když svíčka postupně odhořívá, tak pružina jí tlačí nahoru a udržuje plamen ve stejné poloze. Na boku je zářez, kde si můžete kontrolovat, kolik svíčky ještě zbývá. I na téhle lampičce si můžete přihřát čaj a ohřát ruce. Dá se i zavěsit, jen nezapomeňte, že už je větší. 

Průměr je 110 mm a výška 200 mm, při váze 510 gramů. Takže to není pro gramaře. Osobně bych to do batohu nedal, ale na chalupě je super pomocník. 

Takže ty tři předchozí jsou určené do batohu pro chodce a tahle obří zase pro ty co raději jezdí na fleky autem 🙂

Pozor opět se jedná o otevřený oheň, tak lampičky používejte s rozumem. Pokud byste rádi omrkli parametry nebo si je zakoupili kromě našich prodejen je najdete také na BUSHCRAFTshop.cz

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

8 komentářů

  1. Vážně jsem se pobavil, prý levný zdroj světla – 3 malé svíčky za 169 😀
    Svícení svíčkami bývá levné, ne však v tomto případě..

  2. Čajové svíčky se dají sehnat levně, např. IKEA, LIDL a jiné supermarkety, obchody a obchůdky…a dokonce i v BIO kvalitě. S normálními svíčkami je to opravdu horší, nevím proč jsou tak drahé, dřív je měli lidi na vesnici v každé chalupě.

  3. Čajovky nepoužívám, jsou moc malé a málo svítí.
    Na tu lucernu UCO jsem koukal, že bych si ji koupil (pro radost domů, do outdooru je to nesmyslný krám), ale když jsem viděl, kolik ty svíčky do toho stojí, bylo hned jasno, že tohle kupovat nebudu. 170Kč za „až“ 27 hodin svícení? To je snad vtip.
    Raději zmíněná Ikea, nebo Flying Tiger Copenhagen atd atd

Zanechat komentář